20.5.2014. 20:56:00   
Prehrambene navike i praznici Židova

Mladi, Mrtvo more, Jeruzalem - zapadni zid, Tel Aviv noću



Židovi praktično žive u cijelom svijetu i prilagođuju se životnoj okolini, a zajednički su im vjera u njihove običaje i zakone. Zato ovdje nećemo govoriti o posebnostima Židova kao naroda, već će biti prikaz ponude i značaja hrane i pića, običaja i vjerovanja.



Napisala: Petra Zlatoper



Židovi su izraeliti i potiču iz malog naroda koji je pred 3.000 godina došao sa Sinaja u Kanaan. Naziv su dobili po njihovom vođi - Judi. Židovstvo je otada oblikovalo sve kulture od europskih i azijskih do američke.


U većini židovskih skupina drže se tradicionalne definicije židovstva. Židov je onaj kojeg je rodila majka - Židovka. U suprotnosti s drugim religijama Židovi su već s rođenjem postali pripadnici svoje vjere.



Šabat

Jedno od temlejnih živovskih pravila, odnosno zakona, koji se sačuvao kod svih Židova je Šabat. Svaki sedmi dan prekidaju s radom u čast Stvoritelja. To je pravilo u potrebi svugdje i vrlo je važno u hotelima sa Židovima kao gostima i u turizmu općenito.

Šabat nikako nije u skladu s današnjim načinom razmišljanja, načinom poslovanja i produktivnošću zapadnog i američkog poslovnog svijeta.

Židovi koji slave Šabat od sunčevog zalaza u petak do dolaska noći u subotu žive u svom zatvorenom svijetu. Taj dan je izvor snage, odmora i životne radosti.


Židovi različito praznuju Šabat:

- Veliki vjernici izvode posebne šabat ceremonije kao praznične obroke s pjevanjem i posjetom sinagogi.

- Za pasivno praznovanje Šabata Židovi izbjegavaju proizvodni rad.

Da bi se zadovoljilo svim zahtjevima potrebno je poštovati niz pravila.


Židovi - vjernici na Šabat ne kuhaju, ne upotrebljavaju ništa što je pozvezano s električnom energijom ili motornim pogonom, ne plaćaju, ne puše, ne pišu, ne uključuju radio ili televizijske uređaje, ne idu na kino predstave i u kazalište, ne kartaju se i ne voze po autocestama. Šabat nije uobičajen slobodan dan već vjerovanje i prihvaćena zabrana svih aktivnosti. I onih najlakših.


Za Židove - vjernike židovski hotel bi postao pravi raj i atrakcija za Židove cijelog svijeta. Sva organizacija bi tekla pod detaljnim pogledom rabina:

- na Šabat u hotelu ne bi kuhali već usluživali unaprijed pripremljena jela;

- gost bi plaćao račun uoči ili nakon Šabata;

- u hotelu bi bilo dizalo kojim bi na Šabat upravljalo osoblje ili koje bi se automatski zaustavljalo na svakom katu da ne treba pritiskati dugmad;

- u hotelskoj sobi bi se svjetla palila i gasila automatski;

- jela bi bila pripravljena prema židovskim pravilima.



Stroge prehrambene navike

Židovi žive prema strogim pregrambenim pravilima. Po Tori su svi ljudi u početku bili vegetarijanci koji su tek nakon općeg potopa na Noinoj barci počeli jesti meso.


Košer (obredno čisti) 

Po košeru dozvoljeno je jesti:

- svo voće i povrće;

- jaja od košer životinja;

- meso preživača i popitara s rascijepljenim kopitom;

- sve dozvoljene životinje koje su rezane košer i u njihovom mesu nema krvi;

- domaća perad i krotke ptice (patka, guska);

- iznutrice dozvoljenih životinja;

- masnoća domaće peradi;

- sve ribe koje imaju ljuske i peraje;

- meso i mesni proizvodi iz dozvoljenih životinja.


U temelju je zabranjeno jesti (taref):

- trupla mrtvih životinja;

- bolesne životinje;

 - životinje pronađene ustrijeljene ili rastrgane od strane drugih životinja;

- krv (osim riblje);

- nerazrezano meso (također i od dozvoljenih životinja);

- morske životinje (jegulja, rakovi, rakovice, kamenice);

- kukce i gmizavcei (osim kobilica s istoka);

- iznutrice zabranjenih životinja;

- čvarke i mast osim od peradi;

- ribe bez ljuski i peraja;

- meso i mesne proizvodei od zabranjenih životinja;

- svaku mješavina mliječnih i mesnih proizvoda;

- želatinu od životinja koje nisu košer;

- sirutku u siru.


U vrijeme Pesacha (hebrejski datum između ožujka i travnja) strogo je zabranjeno jedenje jela od žitarica pripremljenih s kvascem (kruh, pecivo), jela iz brašna: močnata jela, slastice, jela s kvascem i jela povezana s vrenjem tekućine.


Da bi meso bilo košer treba zadovoljiti puno uvjeta: govedina, janjetina i ovčetina moraju biti potpuno zdravi i bez ikakvog tjelesnog oštećenja. Svinja spada u zabranjene životinje! Životinju kolju prema posebnim “schechita” pravilima. Ubod životinje smije uraditi samo za to osposobljen “schocket” mesar koji će je ubiti samo jednim rezom kojim prereže dušnik, grlo i žile s vrlo oštrim nožem. Time istovremeno prekida dovod krvi u mozak životinje čime je ona bez svijesti.


Razdvajanje “mliječnoga” i “masnoga”

Hrana mliječnog i mesnog izvora ne smiju biti niti zajedno pripremana niti upotrebljena. Nakon upotrebe “mesne” hrane, koja sadrži meso i životinjske masti, treba čekati četiri sata da bi se moglo raditi s “mliječnom” hranom koja u bilo kojem obliku sadrži mliječne proizvode.


Kako biste izbjegli dodir “mliječnoga” i “mesnoga” morate u restoranima i hotelima pridržavati se sljedećih pravila:

- upotreba dvije vrste pribora, tanjura, posuša i svega što se koristi za pripremu jela;

- stolnjak ne smije biti upotrebljen za više vrsta jela;

- sol i papar, koji se nalaze u otvorenoj posudi, ne smije biti upotrebljen za obje vrste hrane;

- morate upotrebljavati dva različita sudopera, a ako je na raspolaganju samo jedan sudoper treba izdvojiti posude i proizvode koji su umjetni - (plastika) od proizvoda od prirodnih materijala (drveni);

- kod rada s mliječnim ili mesnim proizvodima treba obavezno oprati ruke prije nego se počne raditi s drugom grupom jela;

- pećnicu treba dobro očistiti i pustiti uključenu najmanje 20 minuta na najvišem stupnju vrućine prije negoli se počne koristiti za drugu grupu jela.


Pri svemu brinite da nakon mesne hrane nikada ne ponudite šalicu kave s mlijekom. Uvijek umjesto mlijeka koristiti mliječni prah proizveden od biljaka.


Pića

Zabranjena su samo pića koja su upotrebljena za nežidovski kult - posebno vino, osim vina koje od prešanja o punjenja u boce urade samo Židovi čime je njgova poganska namjena poništena. Te boce smije pregledati i otvarati samo Maschiach - zastupnik, pomoćnik rabina. 

Nekošer su svi vinski destilati, Martini, Cognac, Campari, vinski ocat, Pernod, svi likeri s brandyjem, osim ako nisu posebno označeni da su košer.



Priprema židovskog praznika

Praznuje se uglavnom nakon šabata - u subotu navečer. Morate paziti na vrijeme pripreme budući da od početka šabata kuhanje nije dozvoljeno što znači da svu hranu morate dogotoviti već u petak navečer. Rabin ili Maschgiach će kuhinju pred početak šabata učiniti košer, odnosno očistiti. Nakon toga će radne površine prekriti papirom kako bi osigurao čistoću i mirovanje.

I jela moraju biti pripravljena prema uputama Maschgiacha. Meso mora obraditi potvrđeni mesar ili ovlašteni iskusni dobavljač.


Posebno pazite da na židovske praznike upotrijebite poseban porculan. Neki restorani u svijetu, posebno u SAD-u, za židovske praznike koriste poseban porcelan sa židovskom zvijezdom. Drugi hoteli kupuju novi porcelan, drugačiji od postojećeg, i koriste ga samo za židovske praznike. U slučaju potrebe možete zamoliti židovsku zajednicu u vašem kraju da vam posudi porculansko posuđe.


Židovski praznici su vrlo glasni i veseli s puno ljudi i plesom. Često rodbina i prijatelji obitelji odasvud dolaze na Bar Mizwu (slavljenje ulaska 13-godišnjeg sina u svijet odraslih), ili židovsko vjenčanje. Također iz Izraela ili Amerike i svi se nastanjuju u hotelu. Slavlje na kojem treba dočekati i uslužiti više stotina gostiju nisu nikakva rijetkost. 


Hotelijeri koji žele ugostiti Židove kao goste na košer židovskom slavlju moraju razumjeti i poštovati pravila koje postavlja organizator. Jednako vrijedi i za osoblje.


Izvor: Izraelsko udruženje u Muenchenu Dinah Zenker.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr