11.8.2014. 10:35:00   
Kako sigurno rasporediti prtljagu u automobilu

Sigurnosni savjeti koje obvezno morate provoditi na putovanjima:

 

- Kod automobila sa stražnjim poklopcem ili kosim stražnjim krajem, iz sigurnosnih razloga nikad ne stavljajte teret preko gornjeg ruba stražnjeg sjedala. Kako biste spriječili da dijelovi prtljage lete po prostoru suvozača, kao zapreku montirajte sigurnosnu mrežu ili rešetku. Rešetka uvijek mora dosezati do poda motornog vozila, kako bi se pritisak tereta mogao bolje rasporediti i kako se bravice naslona ne bi mogle lako istrgnuti.

 

- Kod djeljive i položene stražnje klupe i u limuzinama treba prekontrolirati jesu li zapori preistrošeni. Razmak između naslona može se popuniti pomoću većeg komada prtljage ili teret iza njega čvrsto stegnuti pomoću mreže ili remenima.

 

 - Teške i oštre predmete smjestite na dno i čvrsto ih prislonite na stražnji naslon sjedala, tako da se ne mogu pomicati. Dugačke i ravne predmete smješta se uvijek poprijeko u smjeru vožnje. Rubove i oštre vrhove dobro mekano omotajte.

 

- Skije, daske za snowboard i drugu glomaznu opremu za zimske sportove najbolje je smjestiti na nosač pričvršćen na krovu automobila ili u za to pripadajuće krovne kutije. Nosač se u današnje vrijeme mora izabrati prema obliku krova i odgovarati tipu automobila. Nakon montaže provjerite je li dobro pričvršćen tako da ga dobro prodrmate.

 

- Tko pod svaku cijenu želi staviti skije u unutrašnjost automobila, trebao bi raspolagati barem jednom vrećom za spremanje skija jer su sva druga moguća rješenja nepraktična i opasna.

 

- Istina, lanci za snijeg zbog svoje težine također pripadaju na dno prtljažnog prostora, ali stavite ih u stražnji dio na način da do njih lako možete doći jer ćete inače, u slučaju potrebe, morati vaditi cijelu prtljagu.

 

- Napokon ne samo oni koji su iskušali crash-test, nego već i proizvođači automobila nude mogućnosti osiguranja prtljage. Kod mnogih modela su rastezljive mreže i karike za pričvršćivanje već u standardnoj opremi ili se mogu naručiti.

 

- Odrasli i djeca visine preko 1,50 m moraju uvijek biti vezani tamo gdje su za to predviđeni pojasevi.

 

- Djeca do visine 1,50 m trebaju imati osiguranje za djecu. Raspitajte se o tome u svojem automobilskom klubu.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr