8.3.2015. 12:15:00   
Na put s predpubertetlijama (starijom djecom)


Dokle god djeca na rođendanskim tortama gase jednoznamenkasti broj svjećica, na putu s njima morate brinuti jesu li siti i imaju li gdje spavati. Kad uđu u pubertet odnosno aolescentsko razdoblje pred vama je veliki izazov učiniti putovanje istovremeno zanimljivim i informativnim. To je doba kad putovanje s roditeljima nije dovoljno “cool”, druženje s prijateljima kod kuće je puno zabavnije od ljetovanja sa “starcima”. Više mu ne možete jednostavno reći: “Sjedaj u auto, danas putujemo na more!”

 

Na početku putovanja nemojte žuriti s razgledavanjem

Srednjoškolci i studenti smatraju da su ljetni praznici nešto što su sami zaslužili i ukoliko putovanje nije podređeno njima, roditelji se odjednom pretvaraju u neprijatelje. Doskočite tome! Zamolite ih za pomoć. Ukoliko budu uključeni u planiranje bit će im sve puno zanimljivije. Uzmite u obzir njihove prijedloge i prihvatite koji iako vam se čini da posjet zabavnom parku nikako ne može biti toliko poučan kao obilazak muzeja. Možda i ne može, ali je svakako zabavan. Na početku putovanja nemojte žuriti s razgledavanjem. Omogućite svima privikavanje na novo okruženje i lagano uživajte u novim krajevima.

Zajedničko proučavanje odredišta prije polaska priprema djecu na ono što ih očekuje. Nabavite knjige, pogledajte dokumentarce, surfajte internetom (u čemu će i djeca uživati), naučite dvadesetak fraza na stranom jeziku.

 

Povećajte džeparac

Svakako bi, zbog povećanih troškova, tijekom putovanja djeci trebalo povisiti džeparac. No, neka njime sami kupuju poslastice, sladolede, baterije i razne sitnice tijekom dana. U zamjenu za povećanje budžeta zatražite od njih da svakodnevno vode dnevnik o tome što su posjetili i kako su to doživjeli.

 

Djeca mogu ostati sama u hotelu

Sa starijom djecom roditelji imaju više slobode. Djeca mogu sama otići na zajutrak ili u sobu nakon večere. Ukoliko ne žele na večer izaći s vama, mogu ostati u hotelu. Danas se u svim hotelskim sobama nalaze televizori, no pripazite jer mnogi imaju pornografske kanale koji se dodatno naplaćuju. Kako bi im brže prošlo vrijeme ponesite im video igrice i MP3 player.

Svakodnevno za vrijeme zajutarka raspravite plan za taj dan. I ne zaboravite djeci ubaciti poneku aktivnost. Otiđite na sportske ili kulturne događaje no nemojte se prisiljavati ostati tijekom cijele predstave.

Djeci je potrebno puno kretanja. Osigurajte posebno vrijeme za trčanje ili vježbanje, posjetite javne bazene, unajmite bicikle, ne zaboravši kacige, ili role.

 

Druženje s vršnjacima je vrlo bitno

Pomognite svojim klincima da se upoznaju s vršnjacima. Odsjedanje u manjim hotelima ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i lakše upoznavanje s ostalim turistima, posebno onima koji putuju s obitelji kao i vi.

Internet kafići i e-mailovi su odličan način da vaša djeca ostanu u kontaktu s prijateljima kod kuće.

 

Neka se sami pakiraju

Dopustite im da se sami spakiraju, uz vaše savjete, naravno, ali isto tako i neka sami snose posljedice ukoliko su torbu natrpali iako ste im naglasili da će je sami nositi.

I dok je vlak odlično prijevozno sredstvo ako imate stariju djecu, s mlađom ipak preporučamo udobnije putovanje automobilom. Puno prtljage i djeca koja u svakom trenutku ovise o nama mogu predstavljati problem ako dođete u nepoznati grad i onda još koristeći javni gradski prijevoz morate tražiti smještaj koji niste na vrijeme rezervirali.

 

Pomognite im da se osamostale

Povremen odlazak u restorane s brzom hranom nikome neće naštetiti. Dapače, djeca će se tome jako veseliti. Ukoliko ste u nekom seocetu u kojem nema skoro nikakvih opasnosti, većoj djeci dajte dovoljno novaca neka se sami snađu za večeru. A vi to vrijeme iskoristite s partnerom. Djeca će biti prisiljena upotrijebiti onih nekoliko fraza na stranom jeziku kojima ste ih naučili, sami pročitati meni, razgovarati s konobarom i biti pažljivi oko plaćanja.

U velikim gužvama dobro je imati dogovoreni neki obiteljski poziv, poput zvižduka ili nekog glasnije poziva kako bi u slučaju potrebe mogli zazvati nekog člana obitelji. Svakog člana obitelji opskrbite jeftinim mobitelima lokalnog operatora. Starijoj djeci povjerite i pojas s džepovima u koji će staviti novac i kopije putovnice te informacije o hotelu u kojem ste odsjeli.

 

I hosteli su dobar izbor

Većina hotela u ponudi ima velike obiteljske sobe. Kad su vam djeca manja uobičajeno je iznajmiti četverokrevetnu sobu, odnosno dvokrevetnu s pomoćnim dječjim krevetićem. No kako djeca odrastaju preporuča se zbog udobnosti iznajmiti dvije sobe: s francuskom posteljom za vas i s odvojenim krevetima za djecu.

Puno jeftiniji smještaj možete naći u hostelima. Raspitajte se kod Hrvatskog hostelskog i ferijalnog saveza (www.hfhs.hr) o obiteljskim članskim kartama. U većini država ne postoji dobna granica za korištenje hostela, a mnogi od njih u ponudi imaju i “članske kuhinje” u kojima sami možete kuhati. Plaćate samo namirnice.

 

Dio odmora provedite sami

Kada me obitelji pitaju kamo odvesti djecu prilikom odlaska na daleki put, najradije bih im rekao da ih povedu baki i djedu na putu do zračne luke. No ukoliko sve dobro isplanirate može to biti stvarno odmor za pamćenje. I to po dobrome.

No ukoliko biste radili listu s dobrim i lošim stranama lako bi se moglo dogoditi da djecu ostavite doma. Tako je putovanje s klincima puno skuplje. Let za njih stoji kao i za odrasle, a budite sigurni da ćete uz njih potrošiti puno više novaca na izlete, karte za zabavne parkove, slatkiše, sokove i sl. Također uzmite u obzir da će starija djeca vjerojatno radije provesti svoje školske praznike kod kuće, s prijateljima. Ukoliko imate godišnji u trajanju od 20 dana i ograničenu količinu novca na rasplaganju, napravite kompromis: deset dana otiđite u izabrano odredište sami, a razlika u potrošenom novcu bit će dovoljna da podmiri troškove njihovog ostanka i čuvanja. Drugih 10 dana provedite s njima na kampiranju, izletima u okolicu mjesta u kojem živite, odlascima na bazen ili se jednostavno zabavite zajedno kod kuće. Razmislite i o rodbini. Ukoliko imate rodbinu koja ima djecu približnih godina na drugom kraju zemlje (ili van nje, zašto ne?), a klinci vam se dobro slažu, dogovorite da jedne praznike provedu kod vas, a druge kod njih. Djeca će se bolje upoznati, vidjeti nešto novo, a neće im biti dosadno budući da će vrijeme provesti u društvu vršnjaka.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr