29.4.2015. 18:01:00   
Gorana Isailović: Selfness je novi stil života

Gorana Isailović, dermatovenerolog i konzultant


Wellness je kao koncept sinonim za zdravlje tj. označava kvalitetan život u svih sedam važnih dimenzija. To su zdravo tijelo, ugodna stimulacija svih osjetila i emotivna ravnoteža, stimulacija uma, realizacija talenata kroz izražavanje kreativnosti, okruženje ljudima koji dijele iste stavove, zatim održivi okoliš te duhovnost kroz povezivanje sa smislom  života, baštinom, tradicijom i kulturom naroda kome pojedinac pripada


Razgovarala: Sanja Plješa

Snimio: Željko Marušić

 

Prim. Dr. Gorana Isailović, dermatovenerolog, profesor na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu na predmetima Fiziologija kože, Kozmetička njega I i II, Wellness programi i Zdravstveni turizam, predsjednica Medikal SPA asocijacije Srbije (MSPAAS) ujedno je i začetnica novog oblika wellnessa tzv. selfnessa u Srbiji. U sklopu aktivnosti MSPAAS realizirala je nekoliko projekata iz oblasti Medikal SPA koncepta, posebice u razvoju domaćih medikal SPA programa i šumske medicine. Akreditirala je i više od 20 tečaja edukacija na teme: wellnessa, medikal SPA i zdravstveno turističkih programa (kromoterapija, apiterapija, fototerapija, ručna limfna drenaža u Medikal SPA konceptu), te sigurnosti u salonima ljepote, sigurno na suncu, Vrtić zdravlja, Šumski hamam - koncept, Ekoshiki-projekt, Menadžment i marketing kao i wellness i medikal SPA centar. Kao dermatovenerolog sa 35 godina iskustva surađuje sa Skin Care Centrom u Beogradu (www.Skincarecentar.com), a konzultant je i u BelMedic bolnici. Tijekom 35 godina rada pregledala je više od pola milijuna pacijenata.

 

- Pokretačica ste novog oblika wellnessa tzv. selfness. Što je uopće selfness?

Selfness je svjetski poznati pojam koji podrazumijeva primjenu wellness koncepta u životu pojedinca. Wellness je kao koncept sinonim za zdravlje tj. označava kvalitetan život u svih sedam važnih dimenzija. To su zdravo tijelo, ugodna stimulacija svih osjetila i emotivna ravnoteža, stimulacija uma, realizacija talenata kroz izražavanje kreativnosti, okruženje ljudima koji dijele iste stavove, zatim održivi okoliš te duhovnost kroz povezivanje sa smislom  života, baštinom, tradicijom i kulturom naroda kome pojedinac pripada. 

Wellness je i turistički proizvod i kao takav ima još dvije dimenzije baština koja proizilazi iz duhovnosti i WOW učinak tj. oduševljenje kako biste doživjeli nešto što se može doživjeti samo na nekoj konkretnom turističkom odredištu. Dugo se mislilo da je za wellness centar dovoljno da on ima samo bazen, saunu i jacuzzi, ali je takvo razmišljanje odavno dio povijesti wellnessa. Korisnici wellness i medikal SPA programa žele mnogo više od toga. Oni žele steći praktična znanja i vještine kojima će obogatiti osobne programe zdravih životnih stilova, pa sve do ideje o aktivnoj dugovječnosti koja je zamijenila diskutabilan pojam anti-age i bajkovitu ideju vječite mladosti Doriana Graya. 

 

- Koliko ljudi je zainteresirano za selfness i je li u Srbiji prepoznat taj oblik wellnessa?

Zajedno sa studentima sam 2012./2013. školske godine radila istraživanje na temu zanimanja ispitanika koji su pokazali brigu za zdravlje i zdrave stilove života. Anektu smo napravili među pacijentima dvije privatne klinike i jednog državnog doma zdravlja, zatim na sajmu medicine, festivalu zdravlja, sajmu kozmetike i sajmu turizma. Ukupno je u anketi sudjelovalo 2000 ispitanika kojima je ponuđen izbor od 50 selfness radionica s različitom tematikom usmjerenom na poboljšanje kvaliteta života. Gotovo 100 posto ispitanika pokazalo je zanimanje za sudjelovanje u jednoj ili više takvih radionica. Prva tri mjesta su zauzele radionice - srpski wellness 42 posto, smršavite lako, pitajte kako 41 posto i aromamasaža 40 posto.


- Dolaze li na takve tretmane i gosti iz ostalih zemalja?

U Srbiji se vrlo polako, ali ipak s trendom povećanja razvijaju i turistički programi iz wellnessa, termalnog i zdravstvenog turizma, a na takve tretmane dolaze i stranke iz ostalih zemalja.


- Gdje sve održavate tretmane selfnessa i planirate li svoja iskustva prenijeti kolegama iz Hrvatske?

Uvijek smo raspoloženi podijeliti i razmjeniti iskustva s ostalim kolegama. Pritom moram istaknuti odličnu suradnju sa Željkom Marušićem, Robertom Zulleom, Ernestom Svazićem, Anitom Mišković, Markom Jurakićem, Vedranom Petrakom te Aidom Jelaskom. Posebno smo zainteresirani za razmjenu ideja u programima šumske medicine, koje uključuje kupanje na šumskom zraku, uključenje šumske medicine u programe javnog zdravlja kroz škole zdravlja u prirodi.


- Jeste li upoznati s tretmanima selfnessa u Termama Tuhelj i kakav je vaš komentar na to?

Svakako je zanimljiv trend Termi Tuhelj koji omogućuje posjetiteljima i turistima nešto više od saune, bazena i jacuzzija.


- Pratite li svjetske trendove u zdravstvenom turizmu i jeste li zadovoljni razvojem tog oblika turizma u Srbiji?

Upravo ovih dana sa Artis centrom i agencijom Turorama, MSPAAS tim razvija individualne programe za žene-korisnice iz arapskih zemalja. S Regionalnom razvojnom agencijom Zapadna Srbija radimo na razvoju medikal SPA itinerera pod nazivom Putevima pršuta, sira i šumskih plodova koji će obogatiti zdravstveno-turističke programe Specijalne bolnice Čigota na Zlatiboru.


- Postoji li mogućnost suradnje u zdravstvenom turizmu u zemljama regije?

Suradnja u zemljama regije je više nego potrebna i prvi temelji takve suradnje su već postavljeni. Dogovaramo se i o mogućnosti kreiranja Medikal SPA i wellness programa nadahnutih životom Josipa Broza Tita sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije. Razmišlja se i o mogućem itinereru pod nazivom TLT - Titova lovačka tura.

 

Osnovni ciljevi selfness lifestylea su:

- upoznati sebe, svoje snage i slabosti

- mijenjati sebe i svoje okruženje

- ostvariti zdravo samopouzdanje i vjeru u vlastite vrijednosti

- ostvarivanje vlastite ravnoteže, zadovoljstva, sigurnosti i sreće

- sudjelovanje u izgradnji sretnog i zdravog društva.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr