2.11.2015. 20:04:00   
Ribolov u Portugalu

Ribolov u Portugalu planiram već više od 20 godina, a za sve je kriv Joao - prijatelj iz studentskih dana. Svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrva leptirom na brzim vodama bila je idealna prilika da se otputuje u Portugal, posjeti prijatelja i tjedan dana lovi pastrve na rijeci Vez.

 

Npisao: Siniša Slavinić

 

Iako smo na ribolovnu putešestviju u Portugal krenuli zrakoplovom, do Porta su nam trebala gotovo dva dana. Jutarnji Air Franceov let iz Ljubljane, preko Pariza, uključivao je cjelodnevno čekanje u glavnom francuskom gradu, te nastavak leta do Porta tek sljedeći dan. No, to je značilo cjelodnevno razgledanje Pariza, nekoliko popijenih odličnih, ali i preskupih konjaka, pojedenih kroasana i jurnjavu podzemnom. Trebalo je sve vidjeti.

 

Vrsni sportski ribolovci

Portugalci su vrsni sportski ribolovci. Taj ih vid rekreacije i sporta prosto opčinjava. Portugal ima, kada je more u pitanju, vrhunske ribolovne terene i za ribolov s obale, i za ribolov s brodice, a big game na Atlantiku priča je za sebe. Iako, što se slatkih voda tiče, nemaju vode kao npr. Hrvatska, Portugalci su ono što imaju pretvorili u poznata odredišta poput velikog akumulacijskog jezera Alqueva, gdje u ribolov iz čamca na pastrvske grgeče dolaze i Amerikanci. Od ostalih poznatih sportsko-ribolovnih terena su rijeke Tejo i d. Sor (u Cabecaou, Corucheu), tereni u okolici Caveza, Mondego u Coimbri i Montemor - O - Velhu. To su odredišta na kojima mogu uživati ljubitelji ribolova plovkom, bilo sa štek štapovima (polagaljkama), bolognesima ili match priborom (engleska tehnika). Od riba najviše se love mrene, boge (vrsta mrene), te klen i ostala bijela riba (bodorka, crvenperka). U stvari, ribolov plovkom je i najpopularniji oblik ribolova.

 

Gradić fontana i starih zdanja

U potrazi za pastrvama treba ići na krajni sjever Portugala. Iznad Porta, tik do granice sa Španjolskom. U Arcos Valdevez. Pitoreskni stari gradić, bogate povijesti, u kojem je i održano Svjetsko pastrvaško prvenstvo u spining ribolovu. Gradić fontana, gostionica, hotelčića i starih zdanja. Većina ih potječe iz 19. stoljeća. Među njima prevladava most u središtu grada iz 1880. godine, te središnji križ iz istog razdoblja. U nevelikom Arcosu, gotovo da ima više crkvi negoli vode teče samim gradićem, pa se može loviti, kako u samom gradu, tako i van njega. Vez utječe u rijeku Lima, također dobro ribolovno odredište, koja se u Atlantski ocean ulijeva kod Viana do Castelo. To su i glavna odredišta, uz one na moru, ako u Portugal doletite u zračnu luku Porto.

 

Ribolov u centru grada

Ribolov pastrva varalicom na Vezu je iznimno zahtijevan. Rijeka Vez je spora tekućica koju nastanjuju sitne potočne pastrve, mrene, klenovi i crvenperke. Pastrve su izrazito oprezne i teško ulovljive. Treba bacati sate i sate, mijenjati varalice kako bi se prevarilo koju ribu. Uglavnom, treba loviti s vrlo tan-kim najlonima i u blinkeraj krenuti sa sitnim leptirima, u veličinama do broja 2, a zatim blinkati s manjim silikonskim varalicama. Iako se može činiti neatraktivnim, s obzirom na veličinu pastrva, ribolov je u Arcos Valdevezu veoma ugodan i zanimljiv. Kada smo se umorili od blinkanja, jednostavno smo se popeli do prvog kafea ili gostionice na obali rijeke i umor ugasili odličnom pivom. Kava je također odlična. Cijene veoma povoljne, niže ili iste kao kod nas. S nekoliko eura u džepu možete odlično ručati neki od domaćih specijaliteta. Preporučamo barrosa pečeni odrezak, a potom desert od šećera i meda, tipičan za ovaj kraj. Ukoliko ste ljubitelj ribe onda svakako treba kušati pastrvu i slani bakalar. Cijene su veoma pristupačne. Primjerice kava u središtu Arcosa stoji pola eura, capucciono dva eura, a Coca-cola je 0,90 eura. Za razliku od Portugala cijene na pariškom aerodromu Charles de Gaule visoke su. Na njemu je kava 2,5 eura, a pizza 14 eura


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr