16.1.2012. 20:01:00   
Calico - Grad duhova koji ima budućnost
Vjerojatno svatko tko posjeti SAD želi vidjeti nešto od američke western povijesti, nešto od čuvenog Divljeg zapada. Calico je upravo jedan od napuštenih gradova – gradova duhova koji pružaju posjetiteljima mogućnost da osjete duh toga vremena. Njegov nastanak i sudbina vezani su uz srebro. Utemeljen je uz rudnik srebra, a „nestao“ je poslije samo  nekoliko desetljeća nakon što je srebru jako pala cijena.

Calico se nalazi u Kaliforniji  u pustinji Mojave. Do njega ćete stići za nekoliko minuta ako s ceste Interstate15 kod Barstowa skrenete na sjever. Jak vjetar koji je podigao pijesak i smanjio vidljivost  cijeli je krajolik učinio još neobičnijim i pomalo mističnim. Pustinja nije najugodnija ni iz klimatiziranog automobila. Izlazimo iz automobila i krećemo u obilazak grada. Nesnosno je vruće, a pijesak nošen vjetrom ulazi u oči i štipa svaki dio otkrivene kože. Klima je surova. Život je ovdje sigurno bio jako težak i prva misao je kako su živjeli bez klimatizacijskih uređaja.
 
Podne je, malo je turista i grad djeluje kao grad duhova. U glavnoj ulici srećemo šerifa. Trgovine i restorani rade, a i pogrebnik je ispred ulaza u radnju izložio lijes. No ne vjerujemo da će biti dvoboja prije sumraka. Prevruće je.

Tražimo zaštitu od sunca u jednoj trgovini. Sve je uređeno u stilu Divljeg zapada. Prodaju slatkiše popularne u to doba, a ne treba isticati kako je i prodavačica obučena u „najnoviji model iz 1890.“. Mali rudarski vlakić kojim smo se htjeli provozati ne vozi zbog jakog vjetra.  Žao nam je, a istovremeno smo zadovoljni budući da smo osjetili pustinju u njezinom pravom izdanju.
 
Tumaramo gradom i  na svakom koraku otkrivamo neku zanimljivu sitnicu. Kao da smo u vremeplovu.  Gradski muzej smješten je u kući Lucy Bell Lane, posljednje „originalne“ stanovnice Calica, koja je umrla 1967. godine. U blizini je i šerifov ured sa zatvorom. U poštanskom uredu na radnom mjestu za telegrafom sjedi službenik. Malo nas je i uplašio jer mu se nismo nadali.  Da se ne radi o lutki njemu bi sigurno bio zanimljiv moj mobitel kao što je meni njegov telegraf.

Napuštamo grad. Ne u „katranu i perju“ nego u klimatiziranom automobilu. Kao u „povratku u budućnost“. Tko to kaže da se nekad živjelo bolje?


Info

Broj stanovnika:
1881.  -     40
1882.  -   300
1887.  - 1200
1889.  -   800
1893.  -   300
2001.  -       8


U doba “procvata” u gradu su izlazile novine,  imao je nekoliko crkvi, školu, 22 saloona, zonu „crvenih svjetiljki“, zatvor, kinesku četvrt ...

Atrakcije koje treba vidjeti: rudnik srebra, željeznica, muzej.

U gradu je pet originalnih zgrada iz prošlog razdoblja, a ostale su vjerne replike nekadašnjih.
 
Cijena ulaznice u grad za odrasle je 5 US$.

U gradu se svakodnevno održavaju mnogobrojne priredbe, proslave i festivali. Uz obilje country glazbe i pucnjave u, kako stoji u programu „daily gunfights by Calico Town Gunfighters“ . Moguće je i „western style“ vjenčanje.


Jedna od najznačajnijh manifestacija je Civil War Weekend (vikend građanskog rata). Iz bogatog programa izdvajamo da će u 9 i 30 u centru grada razgovarati generali Lee i Grant, a nakon toga će u 10 i 30 na sjeveru Calica general Grant  i predsjednik Lincoln izvršiti inspekciju sjevernjačkih trupa, a u 11 na jugu general Lee i predsjednik Davis južnjačkih snaga. Kako bi sve bilo veselije u isto vrijeme se otvara „Ladies of Calico“ bordel u Hankovom hotelu.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr