27.9.2016. 11:22:00   
Julijan Vuk, barmen: Okus, boja, miris i ukras najvažniji su pri izradi šarolikih koktela

Okus, boja, miris i ukras najvažniji su pri izradi šarolikih čarolija kojima rijetko koje nepce može odoljeti, tvrdi Julijan Vuk, barmen. Osnova ovog napitka je alkoholno piće: tekila, votka, rum ili  nešto drugo, nakon čega se dodaju razni likeri, sirupi, sokovi, led i dekoracija. Sve, naravno, ovisi o kreativnosti koktel-majstora. Isti postupak je i za bezalkoholne koktele.

 

Čuvajte se kalorija

Više je vrsta koktela: dugi,  kratki (bez sokova), kremasti, voćni... No za koji god se odlučite, Julijan upozorava: ne pretjerujte! U jednoj večeri sasvim je dovoljno popiti dva do tri koktela, jer je riječ o pićima s priličnom količinom alkohola. Čak i ako se odlučite za bezalkoholne, usporite! Osim ako ne želite natući dodatne kalorije. Također nije poželjno miješati "kratke" i "duge" koktele.

 

Ideja sama od sebe

Za cjelovit dojam podjednako je važan ukras, koji ne mora nužno biti povezan s okusom pića. Najpopularniji su ukrasi od ananasa, naranče, dinje i lubenice; rabe se i listići metvice, ananasa ili nekog drugog voća. Na kraju je još potrebno odabrati zvučno i privlačno ime koktela.

O ukusima se ne raspravlja, pa će se muškarci prije odlučiti za "jače" koktele s više vrsta alkohola, dok će pripadnice ljepšeg spola češće uživati u kremastim i slatkastim koktelima. Podjednako su traženi i osvježavajući bezalkoholni kokteli, posebno ljeti. "Ljeti bih preporučio Coconut kiss, pomalo egzotičan koktel na bazi soka ananasa i kokosa, kao i sve koktele koje se priprema u ručnim mješalicama sa svježim voćem i dodatkom soka od ananasa" - kaže Julijan i dodaje da trendove nameću sami koktel-majstori.

 

Od Opatije do Hvara

Kokteli su natraženiji na atraktivnim mjestima poput plaža i bazena te na ljetnim terasama, pa se ne treba čuditi što je najviše dobrih koktel-barova na Jadranu: od Zrča i Opatije pa sve do Hvara, iako ih ima i u Zagrebu i ostatku kontinenta. "Volim svoj posao, a čak ga radim i kod kuće, u slobodno vrijeme. Koktele najčešće pripremam prijateljima i svojoj djevojci, koja najviše voli Coconut kiss, Piñu coladu, Hawaiian cocktail i nadaleko poznati Sex on the beach" - kaže Julijan koji će se, kako kaže, od sada još više usavršavati u free styleu, scenskom nastupu pri izradi koktela. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr