5.10.2016. 16:14:00   
Šeširi su sve češći pratitelji naše svakidašnjice

U povijesti mode šešir je igrao važnu ulogu, te govorio sebi svojstvenim, ali vrlo izravnim jezikom. Naposljetku, riječ je o dijelu odjeće koji omogućava brzu preobrazbu cijelog izgleda, te se odlikuje snažnim i uvjerljivim karakterom koji našoj osobnosti omogućava isticanje najprivlačnijih crta. Upravo je zato često i simbol vladavine, moći, prestiža i bogatstva.

Šeširi su sve češći pratitelji naše svakidašnjice. Jesu li nam uopće potrebni? I što bismo sa šeširom za hladne zime kada brije oštar vjetar! Možda da nam posluži kao zaštita. Samo zato? Kakvo se značenje još skriva iza tog najneobičnijeg, gotovo “neprirodnog” dijela odjeće?

 

Kapa ili šešir

Pokrivala za glavu u grubo se dijele na dva osnovna oblika: kapu i šešir, a oba na niz potpodjela. Najčešće se pokrivala za glavu izrađuje od pusta ili slame. Od osnove pusta nadalje mašta čini svoje, te tvori najrazličitije simboličke oblike koji su pokrivala za glavu u davnim vremenima pratili i preoblikovali na tisuću načina.

 

Kratka povijest

Već su prva pokrivala za glavu u sebi sjedinjavala praktičnost i statusni značaj. Za razliku od suvremenijih, najstarija pokrivala za glavu nisu izražavala statusni simbol materijalom od kojeg su bila izrađena, već činjenicom da su ih smjeli nositi samo određeni društveni slojevi. Do 14. stoljeća razvoj je pokrivala za glavu bio spor, kao što nije bilo ni promjena u stilu odijevanja. Muškarci su nosili omanje kapice, a na putovanju veće šešire s obodima. Žene su najčešće pokrivale glavu većim rupcima i kapuljačama u grčko-rimskom stilu, a koje su bile dio ogrtača.

 

Modna pojedinost

Početkom četrnaestog stoljeća pokrivalo za glavu postaje modni dio odjeće. Isprva su izrađivana od baršuna, brokata i svile (prvenstveno kapice i koprene), a ukrašavana su perjem i dragim kamenjem. Iako su vodeću ulogu u uresivanju, koje je, uzgred, često bilo posve nepraktično, u to vrijeme imali muškarci, naravno, samo iz viših društvenih slojeva, ni žene nisu zaostajale. Štoviše, “henin”, vrlo visoko stožasto pokrivalo za glavu s dugom koprenom i danas je prepoznatljiv dio odjeće iz vremena gotike. Takvo je pokrivalo za glavu bilo jedno od najneobičnijih i najneudobnijih pokrivala u povijesti mode.

Kada se u 16. stoljeću odjeća počela sve više širiti, pokrivala za glavu postajala su sve manja. Statusni simbol bogatog sloja društva postao je izvjesni oblik kopije krune, šešir koji je bio prošiven dragim kamenjem, biserima i skupocjenim perima. Pokrivala za glavu razlikovala su se i s obzirom na zanimanje, starost i društveni sloj. U 17. su stoljeću muškarci nosili karakteristične “mušketirske” šešire s dugim skutima koji su kasnije postali tzv. trorošci (skuti su se ispreplitati s triju strana).

 

Modist

Krajem 17. stoljeća ženska pokrivala za glavu krenula su samostalnim modnim putem, neovisno o muškoj modi koja je do tada imala snažan utjecaj. Razvila se trgovina šeširima, a nastalo je i zanimanje dizajnera ženskih pokrivala za glavu - modist. U 18. stoljeću kraljevale su vlasulje, te su se njima podredila i pokrivala za glavu. Tek je u devetnaestom stoljeću vodeću ulogu u modi preuzeo srednji društveni sloj, čime se izgled odjeće i modnih dodataka stao brzo mijenjati. Bez obzira na modna stremljenja, gotovo su sve žene nosile pokrivala za glavu sve do Prvog svjetskog rata. Danas zaboravljaju kako je to zavodnički detalj.

 

Nekoliko vrsta pokrivala za glavu

Kruna

Jedan je od najupečatljivijih znakova kraljevske vlasti. Uslijed vrlo snažne simbolike kruna nikada nije postala pokrivalo za glavu koje bi nosili svi. Stara i na slikama često prikazivana bila je kruna egipatskih faraona.

Vjerska pokrivala za glavu

Obično su čistih linija (simbol čistoće vjere), često neukrašena i naglašene visine koja simbolizira uzdizanje duše prema nebu.

Bereta

Ova mekana kapica nalik šeširu bez štitnika starogrčkog je, odnosno rimskog porijekla. Najčešći je stil izrade bereta takozvana baskijska bereta koja je obrubljena vrpcom i modelaine koja nema vrpce. U Drugom svjetskom ratu baskijsku su beretu nosili pripadnici francuskog Pokreta otpora. Berete, ukrašene cvjetovima, perjem i vrpcama, bile su vrlo moderne osamdesetih godina 19. stoljeća. Ponovni uspon u modnim trendovima doživjele su krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama 20. stoljeća pod utjecajem filma “Bonnie and Clyde” u kojem je glumica Faye Dunaway nosila beretu.

Turban

Pokrivalo za glavu od duge vrpce (izrađene od platna, pamuka ili svile) koja se obavija oko glave nose muškarci u muslimanskom svijetu. Uslijed njegovog oblika i praktičnosti turban su u svojim modnim trendovima prihvatile mnoge zemlje. Modni dizajner Poiret početkom 20. stoljeća uključio je turban u svoje “istočnjački” nadahnute kolekcije. Turbani su izrađeni od raskošnih tkanina i egzotično ukrašeni. Turban je bio vrlo omiljen tridesetih, šezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nosio se kako uz večernju, tako i uz dnevnu odjeću.

Slamnati šešir

Šešir je izrađen od slame s tvrdim, plosnatim uzdignutim dijelom i skutima, ukrašen je vrpcom. Jedno je od rijetkih pokrivala za glavu koje je, kao dio narodne nošnje, dospio i na modne piste. Posebice su poznati slamnati šeširi za vožnju čamcima koji su dvadesetih godina prošlog stoljeća bili omiljeno žensko pokrivalo za glavu.

Filmske zvijezde i pokrivala za glavu

Mnogo je pokrivala za glavu koje su filmski glumci učinili besmrtnima, a podjednako su tako i pokrivala za glavu često njihov lik u određenom filmu učinili nezaboravnim.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr