6.11.2016. 19:39:00   
Kontaktni alergijski dermatitis

Dermatitis izazvan kozmetičkim pripravkom

 

“Na vratu imam oveću crvenkastu mrlju pokrivenu mjehurićima, osjećam svrbež. Češće mi se ponavlja, svaki put stanje se sve više pogoršava!”, često se čuje u dermatološkoj praksi.

 

Napisala: dr. Lenka Oremović

 

Već na prvi pogled postavit će se sumnja na alergijsku reakciju kože, u ovom slučaju na vratu, a može biti na bilo kojem dijelu tijela. Nastala je nakon doticaja s nekim proizvodom ili predmetom što ga osoba već duže vrijeme upotrebljava ili nosi. Riječ je o kontaktnom alergijskom dermatitisu koji se češće javlja kod osoba s osjetljivom, suhom kožom.

Uzrok nije lako naći. To mogu biti skoro sve tvari s kojima dolazimo u kontakt u svakodnevnom životu, razna kozmetička sredstva, sredstva za čišćenje, bižuterija, biljke, prašina, životinjske dlake.

Nastaje najčešće na nepokrivenim dijelovima tijela, licu, vratu, rukama i nogama. Prvi simptomi su crvenilo, otok kože, nastaju mjehurići koji pucaju i koža se počinje ljuštiti. Osjeća se jaki svrbež koji potiče na češanje, a češanjem oštećene površine kože stanje se dodatno pogoršava. Ako promjene duže traju koža postaje suha, odebljala, ispucana s manje više izraženim ljuštenjem. Svrbež je i u ovom slučaju jako izražen.

Reakcija na koži može biti zakašnjela, pojavi se tek nakon nekoliko dana ili tjedana nakon kontakta. To dodatno otežava otkrivanje uzročnika. Cilj nam je otkriti tvar na koju organizam reagira preosjetljivošću. To nije uvijek jednostavno.

Nastale kožne promjene ponekad se iskustvom mogu povezati s tvari s kojom se dolazilo u kontakt.

Ponekad podatak na kojem dijelu tijela je reakcija nastala, može dobro doći za otkrivanje uzročnika.

Tako su na glavi i čelu najčešće alergijske reakcije na lakove za kosu, na boje za kosu, na sredstva za trajno kovrčanje kose, na šampone, ukosnice te lijekove protiv ćelavosti.

Na licu i ušima alergijske promjene često izazivaju sapuni, mirisi, losioni za brijanje, kozmetički pripravci, naočale, naušnice, lakovi za nokte.

Na vratu su to često ogrlice, rupci, miris, krzno, ispod pazuha češće se viđa alergija na dezodorane. Na šakama alergije izazivaju sapuni, gumene rukavice, sredstva za čišćenje, nakit, sat, prašina, biljke, lijekovi za lokalnu primjenu, dok na stopalima prevladava alergija na plastične ili kožnate cipele, kopče, obojene ili sintetske čarape.

Iako možete biti alergični doslovno na sve, bolje je izbjegavati parfimirane kozmetičke proizvode koji sadrže moguće alergene. Na to posebno trebaju paziti osobe koje su sklone alergijama ili su već imale kontaktni dermatitis. Također se treba čuvati konzervansa i bojila. Zbog toga se u kozmetici sve više koriste “hipoalergeni pripravci”. To su pripravci kod kojih su odstranjene tvari za koje se zna da često izazivaju alergijske reakcije (mirisi, konzervansi i slično). Iako pružaju izvjesan stupanj sigurnosti da alergijska reakcija neće nastati, ni oni nisu sasvim sigurni.

Već kod prve sumnje na alergijski kontaktni dermatitis obratite se liječniku. Kad se utvrdi tvar koja je uzrok dermatitisu dovoljno ju je izbjegavati. Kad alergija ipak nastane liječi se kortikosteroidnim pripravcima i antihistaminicima. Liječenje treba provoditi pod liječničkim nadzorom. I, nemojte čekati da promjene postanu kronične jer... liječenje je onda teže!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr