2.5.2017. 11:01:00   
Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?

Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?

 

- U zračnu luku dođite barem sat vremena prije polijetanja zrakoplova kako biste bili sigurni da će putne torbe biti ukrcane.

- Ponesite onoliko torbi koliko to dozvoljava zrakoplovna tvrtka.

- Kada morate presjedati tijekom puta, pazite da između presjedanja ostane dovoljno vremena da se prtljagu stigne prekrcati u drugi zrakoplov.

- Nikada ne ostavljajte prtljagu bez nadzora: uvijek pazite na nju.

- Na torbe stavite naljepnice na koje ispišite svoje ime, adresu i telefonski broj.

- Čuvajte potvrde koje vam izda zrakoplovna tvrtka prilikom predaje prtljage kako bi je lakše pronašli u slučaju gubitka.

- Ukoliko vaš modni stil to može podnijeti, kupite torbe jarkih boja ili na standardne torbe polijepite trake ili naljepnice jarkih boja. Lakše ćete ih naći, a i mogući kradljivci znaju kako će biti lakše primijećeni ukoliko nose tako prepoznatljivu prtljagu.

- Maknite sve etikete sa starih putovanja, kako ne biste usmjerili prtljagu na vaše prošlo odredište.

- Pobrinite se da nove etikete s vaših torbi imaju točne podatke o zrakoplovnoj tvrtki s kojom putujete, kao i da je točno ispisano željeno odredište.

- Trebali biste označiti kovčege i s vanjske i s unutrašnje strane u slučaju da se vanjska etiketa otrgne.

- Na etiketu napišite i podatke o hotelu u kojem planirate odsjesti, s nadnevcima boravka kako bi vas lakše kontaktirali u slučaju gubitka.

- Obratite pažnju na vrstu prtljage koju nosite kako biste je lakše mogli opisati u slučaju gubitka. Opis "srednje velika crna najlonska torba" vjerojatno opisuje polovicu prtljage u zrakoplovu. Znanje marke, veličine, boje, materijala i osobnih znakova (naljepnica, privjesak i sl.) pomoći će pri traženju. Naravno, sve je to najlakše snimiti mobitelom!

- Ukoliko putujete s prijateljem, dogovorite se da jedan kod drugoga spakirate nekoliko svojih stvari. Tako ćete, ukoliko i dođe do gubljenja prtljage, imati osnovne potrepštine dok se ona ne nađe.

- Raspitajte se kod prijatelja te izbjegavajte zrakoplovne tvrtke poznate po gubljenju prtljage.

- Kad stignete na odredište, saznajte gdje će se vaša prtljaga biti istovarenai. Obično je potrebno neko vrijeme da ona stigne na mjesto, no možda ćete se i vi negdje zadržati. Ne morate trčati, no pametnije je da dođete tamo na vrijeme i pričekate torbe nego da one moraju čekati vas. Zapamtite: one dolaze na pokretnoj vrpci i bilo tko ih može uzeti. I kako bi netko u toj gužvi, ako vas nema, mogao posumnjati u kradljivca i spriječiti ga da uzme torbe?

- Ne mora se uvijek raditi o kradljivcima. Događa se da drugi putnik, sličnih torbi, zamijeni vašu prtljagu svojom. Ukoliko vaših torbi nema, odmah obavijestite zrakoplovnu tvrtku.

- Budući da su mnoge torbe jako slične, odmah provjerite je li prtljaga koju ste preuzeli zaista vaša.

- Pregledajte torbe i ukoliko primijetite da vam neki komad prtljage nedostaje ili je oštećen obavijestite o tome azrakoplovnu tvrtku prije negoli napustite zračnu luku.

- Nakon odlaska iz aerodroma, nadzirite prtljagu sve dok se ne smjestite u hotelu. Taxi, iznajmljeno vozilo, minibus na liniji zračna luka - centar pa čak i hotelsko predvorje idealna su mjesta za gubljenje prtljage.

- Nemojte samo pretpostaviti da će vam vozači istovariti svu prtljagu, možda se žure natrag u zračnu luku pa nešto zaborave.

- Nemojte pretpostaviti da možete ostaviti prtljagu u hotelskom predvorju i da će je već netko od osoblja dostaviti u vašu sobu.

- Organizirani prijevoz iz zračne luke staje na nekoliko mjesta pa se može dogoditi da netko od putnika zabunom uzme vaše torbe.

 

Što učiniti ukoliko torbe budu izgubljene ili zametnute?

- Podnesite prijavu prije nego napustite zračnu luku; neke će se prijave priznati isključivo ako su podnijete prije napuštanja zgrade!

- Ostavite dobar opis prtljage.

- Prilikom prijave dajte cjelokupne i točne podatke te plan putovanja kako za trenutnu, tako i za kućnu adresu.

- Hotel, odnosno smještajni objekt u kojem odsjedate obavijestite o situaciji, tako da mogu očekivati poziv ili dostavu.

- Saznajte kontakt osobu koju možete nazvati za daljnje informacije o prtljazi.

- Raspitajte se o politici zrakoplovne tvrtke prilikom gubitka prtljage. One bi trebale imati pisana pravila koja bi vam trebala pokazati. Sigurno želite znati što će se dogoditi ukoliko kupite zamjensku robu, a sljedeći dan se nađe vaša torba.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr