2.5.2017. 11:38:00   
Festival pčela i meda 6. svibnja 2017. u riječkom Prirodoslovnom muzeju

Suprotno uvriježenom mišljenju, većina pčela ne živi u košnicama niti zajednicama. Te solitarne pčele ili pčele samice obuhvaćaju oko 90% vrsta pčela u prirodi. One žive pojedinačno, nemaju matice niti radilice, već sve rade same. Svaka ženka je plodna i sama gradi gnijezda, najčešće u sitnim otvorima u tlu ili u drvu. U gnijezda polaže jaja i sprema manje količine polena i nektara kako bi se ličinka mogla hraniti. Pčele samice su vrlo važni oprašivači jer se u proljeće pojavljuju ranije od domaćih pčela, prisutne su u velikom broju vrsta pri čemu su različite vrste pčela specijalizirane za oprašivanje različitih biljnih vrsta, ne obolijevaju od bolesti tipičnih za domaće pčele. Osim toga, nisu nimalo napadački usmjerene i žalac, ako ga uopće imaju, gotovo nikada ne koriste.

Kako bi javnosti približili život pčela, tijekom Festivala pčela i meda održavat će se poučna radionica i predstavit će se proizvođači meda i "medenih" proizvoda koji će prenijeti posjetiteljima iskustva i priče o pčelama. 

Posjetitelji će moći i pogledati goste Hotela za pčele smještenog u botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Lorenzov prolaz 1.

Za sudjelovanje nije potrebna najava. Radionica je besplatna, trajati će od 10 do 12 sati.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr