5.3.2012. 14:47:00   
Biciklizam u Podravini

Fotografije: Renesansni festiival u Koprivnici, ulov u Rasinji, Picokijada

 

Suvremni turist je aktivan, ne želi samo kušati domaću hranu već i sudjelovati u njenoj pripremi ili figurativno rečeno: ne gledati brdo nego se i popeti na njega.

 

Bicikl postaje sredstvo za rekreaciju

Iako je bicikl izmišljen kao kao prijevozno sredstvo sve je više i sredstvo za rekreaciju i idealan za turistu našeg doba.  Omogućuje jeftin i siguran prijevoz za sve generacije, neposredan dodir s okolinom, prirodom i ljudima, a u slučaju potrebe može se spakirati u automobil i nastaviti putovanje.

 

U Hrvatskoj kasnimo

Uz časne izuzetke izvrsnih biciklističkih staza s odgovarajućom pratećom infrastrukturom i dobrom i atraktivnom ponudom, još se nerijetko smatra da je za biciklistički turizam dovoljno uspostaviti biciklističku stazu. No i vinska cesta bez organizirane ponude u kletima ipak je samo - cesta.

 

Trebalo je zadovoljiti niz prohtjeva

Prije šest godina smo Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije krenuli smo s projektom biciklističke staze, s predstavnicima lokalnih turističkih zajednica, Županijske uprave za ceste, Županijskog zavoda za prostorno uređenje, Ekološke udruge,  a kasnije i drugih koji su se priključili Trebalo je paziti da biciklistička staza prolazi kroz naseljena mjesta, a istovremeno bicikliste ne ugrožavaju ostali sudionici u prometu, da “dotakne” što više turističkih atrakcija te da se što više vozi po kvalitetnim poljskim i šumskim putevima. Odabran je pravac koji uglavnom slijedi tok rijeke Drave, urađena signalizacija, a na početku i kraju staze i u središtu Koprivnice postavljene su velike informativne ploče s prikazom cijele staze i svim potrebnim podacima.

Treba svakako istaknuti i novčanu potporu Hrvatske turističke zajednice bez čije bi pomoći projekt bilo teško ostvariti.

 

Život pred očima turista

Danas u Koprivničko-križevačkoj županiji imamo stazu dužine 84 kilometra koja se proteže od ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada te uz Dravu do Pitomače u Virovitičko - podravskoj županiji. Prolazi izrazito ravničarskim krajem te je pogodna za obiteljske vožnje i sve generacije. Zalazi u skrivene zaseoke gdje se život odvija pred očima turista, pruža se kroz polja i prekrasne šume. Dodiruje jezero Šodericu, vodi kroz svjetski poznate Hlebine, kolijevku hrvatskog naivnog slikarstva, a na nekim mjestima uz samu rijeku Dravu. Vodi i kroz Molve, poznato Marijansko svetilište i mjesto koje je u akciji HTZ-a  “Volim Hrvatsku” proglašeno najuređenijim u zemlji. Turistima se pruža mogućnost rekreacije na nekom od jezera ili rijeci Dravi, posjet nekoj od mnogobrojnih galerija ili jednostavno uživanje u domaćim specijalitetima u seoskom domaćinstvu ili nekom od restorana.

 

Koprivnica s 40 kilometara uređenih biciklističkih staza

Staza je povezana i s gradom Koprivnicom i njezinim biciklističkim stazama koje vode na obronke Bilogore. Svakako treba posjetiti i sam grad koji sa svojih tridesetak tisuća stanovnika ima preko 40 kilometara uređenih gradskih biciklističkih staza te pruža odlične uvjete za obilazak biciklom jer do svih turistički atraktivnih lokacija se može stići na dva kotača. Ovdje je moguće, u nekom od dobro opskrbljenih servisa, u slučaju potrebe popraviti bicikl ili kupiti nešto od opreme.

 

Staze u optimalnoj harmoniji s turističkom ponudom

Za samo ustrojavanje staze, dakle, nije dovoljno za postojanje biciklističkog turizma. Ona daje samo mogućnost vožnje, rekreacije i lakšeg snalaženja na terenu a tek u optimalnoj harmoniji s turističkom ponudom i kao njen sastavni dio daje rezultate.

Veseli sve više biciklista na cestama, stazama i šumskim puteljcima, domaćih i stranih. I pri tome nije najvažnije voze li se po “našoj” označenoj biciklističkoj stazi ili su odabrali neki njima zanimljiv put i pravac. Važna je ona - “ipak se kreće”.

 

Napisao: mr.sc. Zdravko Mihevc, direktor TU TZ  KKŽ

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr