1.7.2017. 11:32:00   
Privatni detektivi za sigurnost turista

Pljačke i razbojstva u hotelima, turističkim naseljima i odredištima te napadi na turiste nerijetka su pojava i u hrvatskim turističkim odredištima No, za razliku od napada i pljački, koje su u porastu, na mnogim hotelima i apartmanima nažalost se ne primjećuje porast ili, bolje rečeno, pojava alarma, kamera za videonadzor, neprobojnog stakla na pojedinim dijelovima, a kamoli zaštitara, hotelskih detektiva ili tzv. turističke policije, nečeg uobičajenog u europskim zemljama. Sve su to razlozi za zabrinutost budući da se naša "Hrvatska puna života", između ostalog, želi promovirati i kao sigurno odredište za svoje goste. 


Napisala: Željka Sruk


Naši su hoteli, srećom, pošteđeni slučajeva razbojstva, a ukoliko do njih dođe, postupak će biti uobičajen – obavijestit će policiju. Gosti u hotelu i van njega osigurani su 24 sata dnevno - tvrde hotelijeri.


Mašta krade svašta

Kada govorimo o krađama, uglavnom mislimo na velike i "konkretne" nestanke vrijednih stvari, koje uglavnom "potpisuju" pravi profesionalci, u hotelima su gotovo svakodnevne sitne krađe za koje su "zaslužni" upravo oni koji su hotelu iskazali povjerenje i u njemu odsjeli – njegovi gosti. A, vjerovali ili ne, ljudska mašta uistinu krade svašta – od pribora za jelo, deka i već popularnih ručnika do pepeljara, žarulja i restoranske hrane, pa čak i baterija iz daljinskih upravljača! Pitate se, kako one završavaju? Uglavnom sretno po goste jer, ipak, jedno od pravila struke kaže da je gost uvijek u pravu. Pogotovo u današnje vrijeme kada je zbog sve veće konkurencije borba za svakog gosta žešća nego ikada. Velik broj hotelijera prelazi preko toga što gost napravi. Iako su svjesni velikih troškova hotelske industrije, malo tko si danas u Hrvatskoj može priuštiti hotelske detektive pa bi dio te uloge trebao odigrati svaki zaposlenik hotela. To nas opet vraća na već dobro znanu priču o nužnosti poduke svih zaposlenika koji bi, između ostalog, trebali znati i kako na pravi način upozoriti gosta, a da ga se pritom zadrži i ne uvrijedi.

 

Sigurnost prije svega

Pljačke i razbojstva u hotelima su rijetkost pa se najveći dio rada zaštitara odnosi se na sprečavanje remećenja javnog reda i mira. Ipak, velika je razlika između samostalnih gradskih hotela, koji posluju tijekom cijele godine, i onih koji posluju kao dio ljetovališta, dakle samo tijekom ljetne sezone. U prvima su hotelski detektivi, ali visokoobrazovani i sa znanjem nekoliko stranih jezika, više nego dobrodošli, dok hotelima koji posluju sezonski bolje odgovara središnja zaštitarska služba. Na našem tržištu još ne postoje zaštitarske službe specijalizirane za potrebe turističkih tvrtki te da bi se, po uzoru na ostale zapadne zemlje, zaštitarsko tržište trebalo razvijati u tom smjeru.

 

Detektivska posla

Premda još niti jedan zakon ne propisuje obvezu da su se hoteli dužni opremiti alarmima, videonadzorima i sličnom opremom, vlasnici hotela, apartmana, turističkih naselja i odredišta trebali bi osigurati sigurnost gostiju putem privatnih detektiva. Oni bi, naime, o sigurnosti gostiju brinuli na nenametljiv, profesionalan način, kako gosti ne bi imali osjećaj stalnog nadzora, a zapravo bi svo vrijeme bili zaštićeni, mirni i sigurni.

Hotelske detektive trebalo bi uvesti u sve hotele i turistička naselja, ali ne u smislu turističke policije, već neprimjetne privatne detektive, stručnjake na tom području, a ne neke hotelske službenike koji glume službenike za sigurnost. Iako možda prvo pomišljate na policiju, te bi poslove po uzoru na ostale zemlje u svijetu, trebali obavljati privatni detektivi budući da to ne ulazi u domenu rada policije. Osim toga, našim je propisima predviđeno da privatni detektivi smiju obavljati stalne poslove za, između ostalog, i hotele.

Privatni detektivi, kao stručnjaci za sigurnost, rješavanje i sprečavanje kaznenih djela, u turističkim objektima puno bi mogli pridonijeti sigurnosti i sprečavanju nevolja. Za razliku od Hrvatske, svi veći hotelski lanci europskih i svjetskih zemalja koriste stručnost privatnih detektiva, tzv. direktora za sigurnost, koji brinu o cjelokupnoj sigurnosti objekata, turista i imovine, a turisti itekako cijene ovakav način sigurnosti u objektima u kojima provode odmor. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr