4.8.2017. 10:05:00   
Avion: Sjedenje (i sjedala) u zrakoplovu

Koliko puta ste letjeli zrakoplovom, a da niste saznali stvari bitne za udobnost boravka u njemu? Krenuli ste na višesatni noćni let prema čarobnom Tajlandu, neponovljivom Japanu, prema divnim ljudima i krajevima u Vijetnamu, tajanstvenoj Sjevernoj Koreji, na safari u Namibiju ili u Ruandu kako biste odsjeli u hotelu Ruanda iz istoimenog filma, posjetili rođake u Kanadi ili SAD-u, doživjeli Palau, Tahiti ili Havaje, na karneval u Rio de Janeiro ili želite ostati osupnuti čudima prirode na Galapagosu, a ne možete spustiti naslon sjedala! U čemu je stvar?

 

Napisao i snimio: Željko Marušić

 

Ukoliko sjedite u redu sjedala uz izlaz u nuždi nećete moći spustiti naslon sjedala iz sigurnosnih razloga. Sve ima svoju cijenu: dobili ste dovoljno prostora za noge, ali se sigurno nećete dobro naspavati. Za utjehu, neće se dobro naspavati niti oni koji mogu spustiti naslon sjedala budući da nemaju kamo s nogama. Sve ima cijenu, pa tako i sjedalo u poslovnom ili prvom razredu u odnosu na ekonomski.

 

Ne možete spustiti tehnički ispravan naslon

No, što ako sjedite na uobičajenim sjedalima, a naslon ne možete spustiti, a sjedalo je tehnički ispravno? Putnik koji sjedi iza vas koristi uređaj koji sprečava da spustite sjedalo! Riječ je o dva mala plastična podupirača veličine spajalice koji zaključavaju držače stolića smještenog na poleđini vašeg naslona, čime može jesti bez straha da ćete naslon pomaknuti i hrana mu završiti u krilu ili laptop skliznuti s njega.

 

Je li se nepristojno zavaliti se u sjedalo?

Nasloni sjedala u zrakoplovu iz sigurnosnoih razloga trebaju biti u uspravnom položaju prilikom rulanja po pisti, uzlijetanja i slijetanja budući da se većina zrakoplovnih nesreća događa prilikom jednog od ta tri načina kretanja. Stoga putnici moraju sjediti uspravno i biti spremni na učinkovito spavašanje.

U zrakoplovu bi na prvom mjestu trebala vladati pravila lijepog ponašanja, ljubaznost i uviđavnost. Ne treba zaboraviti kako na malom prostoru boravi i do 530 putnika i članova posade. Sve je nabijeno energijom i različitim osjećajima, od želje za opuštenim snom da velikih strahova od leta zrakoplovom.

Pristojnost nalaže da putnik spusti sjedalo samo do pola, a da naslon uvijek ispravi prilikom posluživanja jela i napitaka. Naravno, čašu vode može držati u ruci i neće mu trebati spušteni stolčić ispred njega.

Pritiskanje dugmeta i naglo spuštanje naslona uz tresak krajnje je nepristojno. Najbolje bi bilo putnika iza upozoriti da ćete naslon spustiti.

 

Uzajamna učtivost

Da, najbolje je ukazati putniku iza sebe na tu namjeru. Još bolje je, vladate li jezicima, obratiti se putniku iza sebe i upitati ga bi li imao što protiv da spustite naslon sjedala. U 90 posto slučajeva dobit ćete potvrdan odgovor popraćen osmjehom, rijetko tko će reći ne, a ponekad ćete čuti zamolbu da se strpite desetak minuta kako bi završio neki posao na laptopu.

Niste dužni pristati na neodobravanje putnika iza sebe, ali svakako pokušajte izbjeći svađu ili čak tjelesni sukob do kojih znade doći. Naravno, pretjerate li oboje može doći i do prisilnog slijetanja zrakoplova. Osim što možete završiti u zatvoru "s puno seksualne energije" u nekoj siromašnoj državi, čeka vas i velika novčana kazna.

 

Pratite ponašanje drugih

Kako biste znali činite li pravo najbolje je pratiti ponašanje drugih putnika. Ukoliko je riječ o kratkolm letu i puno suputnika radi na laptopima, strpite se. Isto tako ukoliko je vrijeme dijeljena obroka i jedenja (na dugim letovima) pripazite jeli putnik iza vas završio s objedovanjem. Naravno, prilikom dugog (interkontinentalnog) leta slobodno se zavalite u sjedalo i spavajte kao i ostali putnici.

 

Na što treba posebno pripaziti

Bit ćete osoba dostojna divljenja ukoliko obratite pozornost na osobe visoke dva metra što podrazumijeva i duge noge. I taj putnik bi rado letio u udobnom poslovnom ili prvom razredu, ali, kao i vi, nema dovoljno novaca za četvorostruku skuplju putnu kartu. Tada samo malo ili nikako ne spuštajte naslon sjedala.

Ukoliko je riječ o djetetu iza vas slobodno se zavalite!

 

Čak tisuću putnika dnevno dobije trombozu vena u zrakoplovu

Naravno svi narodi imaju svoju kulturu i običaje. I zrakoplovne tvrtke imaju u zrakoplovima različite razmake između sjedala te njihovu širinu. Propitajte se prije rezervacije karte tko pruža veću udobnost. Naravno, većina niskotarifnih prijevoznika će vas posjesti kao sardinice u kabinu zrakoplova. Primjerice u Air Asia sam imao dovoljno mjesta za noge, a u Vanilla Airu, u čijem zrakoplovu gotovo da nisam mogao sjediti na sjedalu u ekonomskom razredu, nadoplatio sam stotinu kuna za sjedalo kod izlaza za nuždu i - uživao.

Zabilježeno je kako je prosječni razmak između sjedala smanjen, što, na dugim letovima, dovodi do tromboze dubokih vena na jednog od 5.000 putnika što je strašan podatak budući da pokazuje da dnevno čak 1.000 putnika, od približno 51 milijun koliko ih dnevno leti zrakoplovima, dobije trombozu vena! A riječ je o trećoj najčešćoj vaskularnoj bolesti, nakon moždanog i srčanog udara!

 

Kako provjeriti veličinu i razmak sjedala u zrakoplovu

Prvo provjerite s kojim tipom zrakoplova letite, a zatim provjerite koliko su širine sjedala i razmak za noge u zrakoplovu neke tvrtke.

Na stranici http://www.airlinequality.com naći ćete puno zanimljivih podataka.

 

Nagrade su jedno, a stvarnost drugo

Zrakoplovne tvrtke prema potrebi mijenaju razmak između sjedala i nemojte uzimati sve zdravo za gotovo. Zadnja iskustva su mi pokazala kako je divno letjeti u zrakoplovima Finaira ili Air Francea, a premalo mjesta za noge sam uvijek imao u zrakoplovima Air Serbie i Etihada, a i udobnost sjedala u Qatar Airwaysu me nije oduševila.

Najbolja sjedala u ekonomskoj klasi u 2016. godini, prema nagradi Skytrax Awards, imaju zrakoplovne tvrtke:

Asiana Airlines

Japan Airlines

Korean Air

Singapore Airlines

Thai Airways

Qatar Airways

ANA All Nippon Airways

Etihad Airways

Garuda Indonesia

EVA Air


Svakako još pročitajte članak: 

O industriji međunarodnih turističkih nagrada

http://www.turistplus.hr/hr/o_industriji_medunarodnih_turistickih_nagrada/603/

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr