11.9.2017. 11:41:00   
Ekspress (pretis) lonac je i dalje na prvom mjestu

Pomoću express lonca ili papenovog-pretis lonca, znatno se štedi vrijeme i energiju,a hrana pripremljena u njemu (kuhana ili pečena) ne samo da je ukusnija već i znatno bogatija vitaminima.

 

Kućanice itekako znaju kako je tajna dobrog jela i u pravilnom izboru posuđa. Iako je tržište prepuno ponuda raznolikih posuda i tava za brzu pripremu hrane, ekspres lonac je i dalje na prvom mjestu! Pomoću ekspresa, ili kako volimo reći pretis lonca, znatno se štedi vrijeme kuhanja i energija, a hrana kuhana ili pečena u njema znatno je ukusnija i bogatija vitaminima negoli iz bilo kojeg drugog lonca ili tave budući da prilikom kuhanja najvažniji sastojci jednostavno ispare.

Kako bi obrok pripremljen u ekspres loncu uspio potrebno je znati kako se i koliko dugo pojedine namirnice u njemu pripremaju. Dakle, ako kuhate juhu, stariju perad kuhajte 45 do 60 minuta, mladu do 25, junetinu 40, a teletinu svega 25 minuta.

Za kuhanje juhe od zglobnih junećih kostiju potrebno je 60 minuta.

Ukoliko kuhate bistru juhu ne stavljajte povrće (zelenilo) za juhu (čuvenog grincajga) u ekspres lonac jer će izgubiti okus. Stavite samo meso, dodajte malo soli i nekoliko zrna papra. Povrće za juhu stavite u običan lonac i kuhajte koliko se kuha meso. Kada lonac otvorite, ulijete vodu i povrće kuhano u njoj te u otvorenom loncu kuhajte još 10-15 minuta. Na kraju dodajte peršin i začine.

Kod kuhanja juhe u ekspres loncu važno je znati da ne treba odmah zatvoriti poklopac već treba čekati da juha provri i pojavi pjena koju treba ukloniti žlicom.

Vrijeme kuhanja povrća u ekspres loncu znatno je kraće pa se kelj, grašak, mahune i mladi kupus kuha do osam minuta, cvjetaču pet, kiseli kupus 20, a sarmu od kiselog kupusa svega 30 minuta. Grah se, ovisno o vrsti, kuha od 35-45 minuta, a ciklu 30 minuta.

Ukoliko se kuha jelo s mesom i povrćem, prvo se kuha meso, a zatim se iz lonca ispusti paru, otvori se poklopac i doda povrće i ostale začine potrebnih za pripremu jela. Vrijeme kuhanja mesa smanjite za onoliko vremena koje je potrebno za kuhanje pojedinih vrsta povrća.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr