27.9.2017. 18:37:00   
Bolesti mokraćnog sustava pasa i mačaka

Bolesti mokraćnog sustava pasa i mačaka podjednako su zastupljene kod oba spola i češće su kod starijih kućnih ljubimaca. Postoje i neke pasminski preduvjeti za bolesti mokraćnog sustava, iako su općenito kratkodlaki psi osjetljiviji i skloniji prehladi bubrega i mokraćnog mjehura, pogotovo zimi. Isto je i s malim psima, posebice ako pri šetnji smoče krzno na trbuhu. Stoga oblačenje pasa u kišnom i zimskom razdoblju nije nikakav modni hir, već sprečavanje moguće bolesti.

 

Akutne i kronične bolesti

Mokraćni sustav sastoji se od bubrega, parnih organa u kojima se filtrira krv i stvara mokraća. Ona potom mokraćovodima (ureterima) odlazi u mokraćni mjehur koji se postupno puni, a kada je napunjen, izaziva podražaj mokrenja. Mokraća iz mokraćnog mjehura mokraćnicom (uretra) izlazi iz tijela. Svaki od "sastavnih dijelova" mokraćnog sustava može se "razboliti".

Bolesti bubrega mogu biti akutne i kronične upale izazvane bakterijama, alergijskim reakcijama i toksičnim tvarima i preparatima. Akutna upala počinje naglo visokom temperaturom, općom slabosti, povraćanjem, izraženom bolnošću i žeđanjem, uz odbijanje hrane. Karakterističan je tzv. šaranasti stav, odnosno pogrbljena leđa i bol u predjelu bubrega. Životinja mokri ili često i obilno ili uopće ne mokri. Boja mokraće može biti promijenjena u tamnu ili sasvim svijetlu, a iz usta bolesne životinje širi se karakterističan miris po amonijaku. Kronične bolesti česte su kod starijih pasa i mačaka, a izazvane su nepravilnom prehranom, genetskim nasljeđem ili nepravovremenim liječenjem akutne upale. Bolest se mora ozbiljno liječiti, a ishod je, nažalost, često nepovoljan.

 

Simptomi slični, uzroci različiti

Bolesti uretre (mokraćovoda) izrazito su rijetke i češće se javljaju jednostrano negoli obostrano. Najčešće su upale, novotvorevine i tumori te začepljenost samog kanala. Životinja pokušava mokriti, ali joj je to otežano i bolno.

Upala mokraćnog mjehura često je povezana s upalom genitalnih organa, a česta je pojava i začepljenje pijeskom i kamencima iz mokraćnog mjehura. Kod životinja to izaziva peckanje i bol, pa je izražena pojačana nervoza i stalno pokušavanje mokrenja. Životinja također neprestano liže spolovilo.

 

Zbog posebne anatomske građe, kod mačaka često dolazi do otežanog mokrenja

FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) naziv je za grupu bolesti donjih mokraćnih putova kod mačaka. Simptomi su slični onima kod pasa, ali uzroci različiti. Zbog posebne građe tijela, kod mačaka često dolazi do otežanog mokrenja ili potpunog začepljena uretre i nemogućnosti mokrenja. Mačak stalno pokušava mokriti pri čemu bolno mijauče. FLUTD se češće javlja u zimskim mjesecima, a najčešće ga izazivaju bakterijske infekcije, hrana i voda s puno minerala, stres te nasljedna sklonost. Kastrirane mačke u starijoj životnoj dobi također češće obole.

 

Čajem protiv upale

Pas i mačka proizvode od 20 do 40 ml mokraće po kilogramu tjelesne mase, a mokraću izlučuju tri do pet puta dnevno. Veća dnevna proizvodnja mokraće (poliurija) upućuje na neke bolesti bubrega, šećernu bolest i upale maternice, pa treba što prije posjetiti veterinara. Smanjena proizvodnja mokraće (oligurija) ili izostanak proizvodnje (anurija) zabrinjavajuće je stanje jer izaziva dehidraciju kod životinje i ozbiljno oštećuje bubrege.

Izgled same mokraće jako je važan budući da na osnovu njega možemo odrediti zdravstveno stanje životinje. Mokraća je u normalnim uvjetima vodenasta, prozirna, svijetložuta, boje limuna i lagano oporog mirisa. U slučaju da je mokraća gusta i mutna, s primjesama krvi, zelenkasta, žuto-narančasta, ili se u njoj uočavaju ostaci kamenca, gnoj, strana tijela i jak miris, potrebno je odmah otići do veterinara.

 

Narodna ljekarna

Kamence u mokraćnom mjehuru mora se rješavati kirurškim putem, nakon čega ih je važno dati na analizu budući da se prema njihovom sastavu pripisuje posebna hrana za njihovo otapanje, a koju životinja mora koristiti doživotno. Osim toga, na tržištu postoji i hrana za bolesti bubrega. Preporuka je i kod prvih pokazatelja upala mokraćnih putova pasa ili mačaka posegnuti u tzv. narodnu ljekarnu, odnosno životinjama ponuditi uvin čaj. Iako nije ukusan, može ublažiti tegobe do odlaska kod veterinara.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr