10.10.2017. 7:12:00   
Egzotični kućni ljubimci - stvari koje treba razmotriti prije negoli ih nabavite

Ne zaboravite da su mnoge vrste ilegalne većini država, bilo zato što su opasne za ljude ili ugrožene u divljini!

 

Gmazovi koje se preporuča početnicima su: geko, bradata agama, kukuruzna i mliječna zmija. Kupujte ih samo od priznatih trgovaca egzotičnih kućnih ljubimaca, jer, nažalost, tisuće ilegalno uvezenih egzotičnih životinja umire tijekom prijevoza u rukama krijumčara.

 

Dobro istražite sve prije kupovine!

Hoće li vaš gušter zahtijevati vivarium?

Na kojoj bi to temperaturi trebalo biti?

Što je s vlagom?

Je li gušter kojeg želite kupiti mesojed ili biljojed?

Gmazovi mogu imati bolesti poput salmonele.

Neki pitoni mogu rasti do preko 2 metra dužine.

Tarantule imaju sitne dlake u nogama koje jako nadražuju kožu i oči.

Zapamtite da egzotični kućni ljubimci rijetko vole biti zatvoreni!

Ako želite dobiti još neku egzotičnu životinju, bez obzira na to što već jednu imate, ponovno istražite.

Mnoge vrste vole usamljeno okruženje dok se druge može držati u paru.

Vaš veterinar može biti u mogućnosti provesti opću provjeru zdravstvenog stanja egzotičnog kućnog ljubimca, ali imajte na umu da ćete za veće zdravstvene probleme morati potražiti specijalista koji može biti skup i udaljen od vašeg mjesta stanovanja.

 

Ukoliko želite egzotičnog kućnog ljubimca zapamtite da oni nisu mazni poput prosječnog psa ili mačke...

 

Gmazovi su izrazito zanimljiva stvorenja, a neki od njih mogu biti i divni kućni ljubimci, čak i ako nisu standardno slatkasti ili pahuljasti. No, posjedovanje bilo kojeg kućnog ljubimca je velika odgovornost, a posebno je važno saznati što točno određena vrsta zahtijeva te kako brinuti o njoj.

 

Nastamba

Trebat će vam stakleni ili plastični terarij u koji ćete staviti zmiju ili guštera. Mora biti dovoljno velik da bi smještaj bio odgovarajući, a životinja zadovoljna. Uvijek se dobro raspitajte koliko će vaš ljubimac narasti te koliko je aktivan pa tek onda uložite u dobru i prilagođenu nastambu.

Budući da većina gmazova koje držimo kao kućne ljubimce žive u toplim ili tropskim klimatskim uvjetima u divljini, većina zahtijeva neki oblik grijanja u svom domu. Dostupne su podloge za grijanje ili svjetiljke i trebali bi biti postavljeni na jednom kraju spremnika. Morate životinji osigurati hladnije mjesto za sklonište te vruće mjesto za uživanje.

Trebat će vam i kvalitetan termostat za nadzor temperature. Mnogi gmazovi se neoprezno previše približe bilo kojem izvoru topline te treba pripaziti na svu opremu za grijanje kako se ne bi ozlijedili.

Morat ćete osigurati odgovarajuću rasvjetu kako biste osigurali ciklus dana i noći. Mnogi gušteri će također trebati UV svjetiljku kako bi im pružili vitamin D koji dobijaju od sunca u svom prirodnom okruženju. Također ćete morati održavati ispravnu razinu vlažnosti tako što ćete redovito prskati vodom iz raspršivača.

Kako biste osigurali da gušter ili zmija ostanu zdravi, trebali biste im pokušati stvoriti njihovo prirodno stanište unutar terarija.

Trgovine kućnim ljubimcima dobro su opremljene kako bi vam pomogle u naumu da vaše egzote budu zdrave i sretne. Provjerite s njima što je potrebno za određenu vrstu životinja. Naime, mnogi će gmazovi trebati grane za uspinjanje ili stijene u kojima se mogu sakriti.

Jako je važno sterilizirati sve što stavite u spremnik kako bi svog ljubimca zaštitili od raznih nametnika i bakterija od kojih bi se mogao ozbiljno razboljeti.

 

Prehrana

Još jedna razlika između egzotičnog i uobičajenog kućnog ljubimca je i ta što ovi prvi preferiraju jesti živi plijen. Ovisno o veličini gušteri, primjerice, jedu razne kukce i druge beskralježnjake poput cvrčaka, skakavaca ili crva.

Zmija ljubimac može se hraniti miševima koji se obično prodaju zamrznuti. Trebat će vam i poseban hladnjak u kojem ćete ih čuvati te odmrzavati po potrebi. Svakako se dobro raspitajte o posebnostima u prehrambenim navikama vašeg ljubimca kako mu ne biste ugrozili zdravlje krivom prehranom.

 

Temperament i ponašanje

Većina egzotičnih kućnih ljubimaca ljudi drže zbog neobičnog izgleda i zanimljivog ponašanja, a ne zbog druženja s njima.

Mnoge vrste ne bi trebalo dodirivati već ih samo promatrati. Neki čak postaju i opasni i napadački ako ih diramo.

S druge strane, gušteri kao što su gekoi i bradate agame imaju mirnu, prijateljsku narav. Njih se može dobro pripitomiti te čak i uživaju kada ih se mazi.

Također, neke vrste su noćne životinje te će tek po mraku biti aktivne.

 

Troškovi

Osim početne cijene kupnje egzotičnog kućnog ljubimca i sve potrebne opreme, uračunajte i troškove posebne prehrane kao i račune veterinara.

Saznajte očekivani životni vijek kućnog ljubimca prije negoli ga kupite. Neki gmazovi mogu živjeti i duže od 20 godina što za vas znači dugotrajnu obavezu i veće materijalne izdatke.

Također se rasptajte o najbližem veterinaru koji zna liječiti egzotične kućne ljubimce.

Ukratko, morat temeljito istražite sve mogućnosti prije same kupovine kućnog ljubimca. Budite sigurni da ste spremni na izazov i predanost brige o gmazu ili pauku.

Neki od vrsta gmazova koje se preporuča početnicima su geko, bradata agama, kukuruzna zmija i mliječna zmija.

Ukoliko se oboružate znanjem i pružite im sve što trebaju, držanje egzotičnih kućnih ljubimaca može biti jako zabavno.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr