30.10.2017. 18:23:00   
Putovanja su najbolja životna škola

Takshita Str. u Tokiju 

 

Želja za kretanjem je usađena čovjeku. Zaista su rijetki ljudi koji ne žele nikamo ići. Kod njih je posebno stanje svijesti, ali o tome drugom zgodom. 


Napisao i snimio: Željko Marušić


Danas su putovanja, zahvaljujući vrlo niskim cijenama ponude, dostupna većini stanovnika (Hrvatske) i isprike nemaju podlogu. Naime, trošak samog putovanja i boravka u nekom mjestu jedini je dodatni životni trošak. Ionako bismo i doma potrošili na hranu, piće i odjeću!

 

Poseban osjećaj slobode

Svako putovanje, osim ako ste imali zlu sreću, pridonosi boljem zdravlju. Putnik se osjeća bolje u izabranom odredištu koje ga, ne samo ispunjava srećom što je odvojio vrijeme za sebe, već i zdravljem. Naime, putovanjem "se puni baterije", odnosno dobivamo novu energiju jer smo se odvojili od svakodnevnice i nevolja što je donosi. Putovanja su doista hrana za dušu!

Jedno istraživanje, provedeno pred 15 godina, pokazalo je da već samo planiranje putovanja čovjeka čini sretnim, sretnijim negoli povratak s njega, a što je razumljivo.  Također je dokazano da osobe koje putuju manje obolijevaju od bolesti srca. Isto tako su osobe koje češće putuju otpornije na bolesti općenito!

 

Novac se može (pro)naći

Velike su dobrobiti od turističkih putovanja i stoga treba što češće nekamo otići na put. Izlike poput manjka novca najčešće nisu točne. Samo su isprika za lijenost ili skrivanje straha od planiranja i samog putovanja.

Danas postoje mnoge putničke agencije koje nude jeftina putovanja zahvaljujući smještaju u skromnim hotelima ili hostelima ili noćnim vožnjama autobusom, a sve češće i letovima s niskotarifnim zrakoplovnim tvrtkama.

No, i u našoj i susjednim državama postoji niz zanimljivih turističkih odredišta s jeftinim smještajem, povoljnim cijenama u gostionicama i putničkim agencijama koje osiguravaju prijevoz, zajutrak, a ponekad i druge obroke, boravak u hotelu i turističkog vodiča za višednevno putovanje po cijeni od čak stotinu eura ukupno!

Zato učinite nešto za sebe, izaberite neko odredište i napokon krenite!

 

Zanimljiva jeftina odredišta

Od dalekih putovanja u zimskom razdoblju su najpopularnija putovanja na Tajland koji je postao pristupačan svima.

Od europskih putovanja najjeftiniji aranžmani koje nude putničke agencije su za Budimpeštu, Češku i Rumunjsku. No, svakako treba pozorno pročitati što je uračunato u cijenu putovanja!

 

Skupa odredišta

Od dalekih putovanja vrlo skupa je Kuba budući da je su cijene za strance vrlo visoke. Isto vrijedi i za neke afričke zemlje poput Kenije. U takvim slučajevima treba obavezno uplatiti puni pansion ili polupansion ako niste "gladuš".

U skupa odredišta spada i Slovenija budući da su cijene u ugostiteljstvu daleko više negoli kod nas. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr