29.11.2017. 9:12:00   
Što znači dekantiranje vina

Kod pretakanja vina se u prvom redu želi odvojiti talog (mutna tvar na dnu) od vina pažljivim prelijevanjem u staklenu trbušastu bocu, pri čemu od velike pomoći može biti svijeća. Ona odozdo osvjetljava bocu i pomaže da se vidi kad talog zaluta do grla boce. Tada treba stati tako da talog ostane u boci.

Drugo što se želi postići je prozračivanje: pomoću djelovanja kisika sve se arome mogu optimalno razviti. Za zrela vina, koja su godinama bila zatvorena, to znači ponovno oživljavanje, a mlađim vinima je omogućen razvoj u kratkom vremenu.

Izdašna bijela vina se također dekantira. Tako se u prvoj fazi bijelo vino optimalno opskrbi kisikom, a u drugoj se osjetljive vinske čestice kroz manju površinu bistre.

Kod crvenih i bijelih vina se, ovisno o strukturi tanina, udjelu ekstrakata i alkohola i po starosti, određuje različito trajanje dekantiranja. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr