15.2.2018. 6:51:00   
Krumpir i kakvog ga jesti

Krumpir kuhan na pari u ljusci i pečen u pepelu u ljusci su najbolji izbor. Krumpir pečen u pepelu je mnogo ukusniji, hranjiviji i lakši za probavu. Naravno da ne treba pretjerivati i učestalo koristiti odjednom veće količine bilo kakvog svježeg ili termički obrađenog povrća.

 

Sirovi krumpir se ne preporuča u prehrani, bar ne u većim količinama. Iako sirov ima najviše vitamina C, ali njegova celuloza i hormoni (solanin) čine ga neupotrebljivim. Ipak, sok od sirovog krumpira je najbogatiji prirodnom klornom kiselinom. Koristili su ga stari narodi za liječenje želučanih tegoba. Naravno, svježi sok je dobiven od usitnjenog, a ne miksanog krumpira, upravo da bi se izbjeglo unošenje celuloze.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr