4.4.2018. 5:09:00   
Papiga Nimfa - razigrani ukras svakog doma

Odlučite li udomiti nestašnu nimfu u svome domu, nećete progriješiti. Taj prekrasni mali harlekin svojom će razigranošću, ljupkošću i simpatičnim glasanjem osvojiti vaše srce.

 

Napisala: Nikolina Šutalo

 

Nimfa (Nymphicus hollandicus) potječe iz srednje Australije i spada u rod papagaja. Dužina ptice se kreće oko 30 centimetara, ali ona izgleda i duža zbog karakteristične i prekrasne kukmice na glavi i dugog repa. Upravo ta kukmica i narančasti krugovi na obrazima glavne su karakteristike koje je izdvajaju od ostalih papagaja. Krugovi na obrazima kod sive nimfe, primjerice, pomažu nam i kod određivanja spola ptice - mužjak ima nešto veće i jače obojene obraze. Temeljna boja nimfi je tamnosiva, glavne su žute, ali su uzgajivači dobili i niz ovih boja - čisto bijelu, jarko žutu, pastelno smeđu...

U Gmelinovom “Systema naturae” prvi je put još daleke 1792. godine opisana nimfa čiji se prvi uspješni uzgojni pokušaji u Europi bilježe sredinom 19. stoljeća. Od tada do danas stvoreno je nekoliko prelijepih oblika mutacija, čak i onih koje su uspješno uklonile narančaste obraze. To samo pokazuje kako je uzgoj nimfe prilično jednostavan i uspješan.

 

U slučaju smrti jedne i ona druga umire od tuge

Svog ćete ljubimca morati smjestiti u prostranu krletku, najbolje metalnu s vanjskim hranilicama. Neizbježni dio su dvije do tri prečke na kojima papigica uglavnom provodi vrijeme. Želite li najbolje onda svakako nabavite drvene prečke na kojima će nimfa moći oštriti i svoje kandžice, ali nećete pogriješiti ni s kupovnim plasičnim pregradama. Ako ste kupili samo jednu papigu, kako se ne bi osjećala usamljenom nabavite joj i malo ogledalce s kojim će se rado igrati, i ne tako rijetko zaljubljeno razgovarati s likom kojeg u njemu vidi. To samo dokazuje kako su nimfe izrazito društvene, no ako pomišljate kupiti im partnera tada zaboravite da ćete ih ikad naučii govoriti. Naime, nimfe će se toliko posvetiti jedna drugoj, da u slučaju smrti jedne i ona druga umire od tuge.

 

Nikada bez sipine kosti

Nimfu se relativno lako može naučiti govoriti, a još bolje zviždati. Najlakše je naučiti mlade ptice oba spola, a u učenju treba biti strpljiv i ptici vrlo često razgovjetno ponavljati željene riječi. Najbolje vrijeme za učenje je ujutro i predvečer. Istovremeno s govorom možete ih naučiti i da vam dođu na ruku, penjanju po ljestvama i drugim vještinama.

Prehrana nimfe se mora sastojati od mješavine sjemena prosa, svjetlog sjemena, šarenog i bijelog suncokreta, ljuštene zobi, sirka i malo kukuruza. Oprez, šareni i bijeli suncokret trebalo bi davati u količini od dvadeset posto u odnosu na drugo sjemenje, nemojte davati nimfi salatu, već joj obogatite prehanu voćem i povrćem i poslužite uvijek svježu vodu.

Uz hranu, nimfa zahtijeva i mineralni pijesak za krletku koji pomaže jednostavnom i lakom uklanjanju ptičjeg izmeta, a istodobno, ako ga ptica jede, pomaže u probavi. Kako bi vaš ljubimac imao uvijek naoštren kljun kupite mu sipinu kost na koju će ga oštriti.

Nimfa je uglavnom otporna ptica, ali ne smije biti na propuhu i izložena izravnim sunčevim zrakama. Po potrebi u njezinu hranu možete dodati vitamine i minerale. Uz redovitu brigu o hrani, ne zaboravite kako je nimfa vaš ljubimac - stoga što više vremena provodite razgovarajući i igrajući se s njom - i vidjet ćete koliko će to malo razigrano stvorenje uljepšati vaš život!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr