4.4.2018. 5:39:00   
Šparoga je izuzetno ljekovita biljka

Pri kupnji, kvalitetne šparoge lako ćete prepoznati. Najbolje su kratke i debele jer tako pri čišćenju najmanje otpadne. Moraju biti uspravne i čvrste, a rezovi vlažni i svježi. Odaberite svežnjić s podjednako debelim šparogama kako bi se sve skuhale u isto vrijeme, a pripremite ih ubbrzo nakon branja odnosno kupnje jer brzo propadaju.


Izvrstan diuretik

Ova u nas još uvijek nedovoljno pripremana proljetna povrtnica ne samo da je vrlo ukusna već je i izuzetno ljekovita biljka. U prehrani isključivo koristimo debele izbojke šparoga, a sezona branja traje od travnja do lipnja. Izvrstan je diuretik jer regulira rad bubrega i žuči, a obiluje vitaminima B kompleksa što jača imunitet, potiče izmjenu tvari i obnavljanje stanica. Prema pateru Juri Marčinkoviću, autoru knjige Božja biljna ljekarna, u primjeni je i kao uspješno sredstvo za mršavljenje: “Svaki dan pojede se pola kilograma šparoga s neljuštenom rižom i zelenom salatom, a kura traje 3 do 4 tjedna”.

 

Samonikle i vrtne šparoge 

Samonikle šparoge vrlo su tanke, zelene boje i gorkastog okusa. U priobalju, prve proljetne šetnje prirodom najčešće se upotpunjuju branjem ovih ukusnih darova prirode. Ova vrsta šparoge najčešće se priprema u tavi s jajima kao kajgana.

Vrtne šparoge ili one iz uzgoja mogu biti potpuno bijele, bijele s plavo-ljubičastim vrhovima ili zelene. Od sasvim svježih možete čak iscijediti vrlo hranjiv i vitaminima bogat sok (dodajte i limunov sok!).

Pri kuhanju u duboki lonac napola napunjen hladnom vodom dodajte malo šećera, soli te limunov sok. Postavite snopiće u vodu s vrhovima prema gore, poklopite i kuhajte 20 minuta. Na ovaj način, tvrđi se krajevi kuhaju u vodi dok se mekani izbojci pirjaju na pari.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr