6.4.2018. 9:15:00   
Vina od davnina u Zagrebu 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba

Na tiskovnoj konferenciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na vinogradarsko-vinarskom kušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu najavljena je manifestacija „Vina od davnina“, koja biti održanai 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Organizator revije vina izvornih hrvatskih sorti vinove loze je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na reviji će izlagati 70 vinara s više od 150 etiketa vina isključivo izvornih hrvatskih sorti.

 „Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih izvornih sorti.“ - rekao je Zdravko Tušek u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

U sklopu revije 13. i 14. travnja u Laubi, održat će se zanimljiv program ispunjen radionicama i predavanjima.

 

Objavljeni su i rezultati ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača sa 121 uzorkom vina proizvedenih od 26 izvornoh sorti različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega: vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska - 48 uzoraka, vinogradarska regija Primorska hrvatska - 83 uzoraka 

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa).

Najbolje ocjenjeno vino je Pušipel prestige -  izborna berba 2011. Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban.

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Kontinentalna Hrvatska je Škrlet 2017, Vinarija Voštinić-Klasnić, Graberje Ivaničko.

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Primorska Hrvatska je Pošip 2017, Vinarija Milan, Kaštel Novi.

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Primorska Hrvatska je Dingač - Plavac mali crni 2015., Ivo Violić "Jurica vina", Potomje. (T. Radić)

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr