8.4.2018. 8:47:00   
Ramstek s gljivama

Odreske treba staviti na brzu kratku, vatru i na vrlo visoku temperaturu. U suprotnom sok mesa kod pečenja ispari i meso brzo postane suho i žilavo. Zato je važna tava. Ona mora podnositi visoku temperaturu. Gusnate tave su idealne za odreske. Rostfrei ili emajlirane tave su isto u redu. Nasuprot tome, teflonske tave su problematične, jer bi kod pečenja temeratura tave bila previsoka. Zbog toga pripazite da kod visoke temperature koristite visokovrijednu kvalitetnu tavu. 

 

Ramstek sa začinima i gljivama  

Sastojci za 4 osobe:

4 ramsteka (po približno 200 g)

grubi crni papar

3 jušne žlice ulja

400 g miješanih gljiva (npr. lisičarke, šampinjoni)

mali svežanj mladog luka

2 glavice luka (oko 100 g)

40 g maslaca

sol

papar

po grančica ružmarina i kadulje. 

 

Priprema: 

S masne strane 5 do 6 puta zarezati meso kako bi kod pečenja zadržalo svoj oblik. Prebrisati ga tako da je suho. Steak popapriti i utrljati u njega ulje.

Gljive očistiti, oprati, a velike gljive po potrebi prepoloviti. Očistiti mladi luk, oprati i narezati na kolutiće.

Oguliti luk i narezati ga na tanke ploškice.

U vrućoj tavi, na vrlo visokoj temperaturi, po jednu minutu sa svake strane zapeći steak.

Dodati 20 g maslaca i ovisno o debljini steaka dalje peći na laganoj vatri.

Steak posoliti, zamotati ga u aluminijsku foliju i ostaviti odmarati. Ostatak maslaca dodati u masnoću od pečenja i u tome 2 do 3 minute pirjate luk i mladi luk. Dodati gljive, posoliti, po papriti, i uz povremeno miješanje dalje peći oko 3 minute. 

Začine oprati i posušiti papirnatim ubrusom. Počupati iglice ružmarina i listiće kadulje i dodati ih gljivama te dalje još kratko peći. Poslužiti s odreskom.

Uz to se, kao prilog, dobro slažu kroketi od krumpira.  


Po osobi približno 430 kcal (1800 kJ).

Vrijeme pripreme: 45 minuta.     

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr