26.4.2018. 13:50:00   
Upoznajte Zagrebačku županiju

Golf u Zaprešiću

 

Posljednjih godina turizam je uzeo još više maha, pa su županijski gradovi postali prave male zagrebačke turističke meke, čemu je pridonijela i dobra turistička opremljenost i obilježenost smeđom signalizacijom, interpretacijskim pločama te informativnim i promotivnim materijalima Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Napisala: Željka Sruk

 

Njezinih devet gradova, 25 općina i čak 699 naselja tijekom cijele godine svojim posjetiteljima nude ne samo bogatu kulturno-povijesnu baštinu, običaje i tradiciju, već i mnoštvo različitih kulturno-zabavnih, folklornih, sportsko-rekreativnih i drugih sadržaja. U miru i ljepoti njezinog zelenila, domaćoj kuhinji, visoko kvalitetnim vinima i pjenušcima, mnogobrojnim izletištima i seoskim domaćinstvima uživaju podjednako i putnici-namjernici i slučajni prolaznici. Sve je to, ali i puno više, Zagrebačka županija – zele-na oaza Zagreba ili, popularnije, zagrebački zeleni prsten.

 

Od rijeka i jezera do vinograda

Ubrzan razvoj županije počinje u 19. stoljeću, kada Zagreb postaje jedno od najvažnijih raskrižja jugoistočne Europe. Od tada pa sve do danas u županiji se podjednako razvijaju trgovina, industrija, poljoprivreda, obrtništvo, poduzetništvo, stari zanati, turizam i ugostiteljstvo. Uz bogatstvo rijeka i jezera, na kojima je razvijen sportski ribolov, neki od zaštitnih znakova županije su i parkovi prirode: Medvednica i Žumberak – Samoborsko gorje, park-šume te brojni ornitološki, botanički i zoološki rezervati. Posljednjih godina turizam je uzeo još više maha, pa su županijski gradovi postali prave male zagrebačke turističke meke, čemu je pridonijela i dobra turistička opremljenost i obilježenost interpretativnim elementima - smeđom signalizacijom, interpretacijskim pločama te informativnim i promotivnim materijalima Turističke zajednice. Primjerice, Dugo Selo gotovo svi povezuju s Martinjem, čuvenim Martin bregom i stopom sv. Martina, dok je Ivanić Grad danas pojam za zdravstveni turizam, zahvaljujući Lječilištu Naftalan, te vrlo atraktivnim proizvodima od lana. Vrhunske vinske kapljice najbolje je potražiti u jastrebarskim vinskim podrumima te na Plešivičkoj i Zelinskoj vinskoj cesti. U zelinskom kraju, pogotovo u svibnju u Sv. Ivanu Zelini, šteta bi bilo ne pogledati Bitku kod sv. Helene, spektakl oživljene povijesti. I Krašić sa svojim vjerskim turizmom ne bi smjeli zaobići.

 

Županija fašnika i delicija

O Samoboru, gradu s najbogatijom ugostiteljskom ponudom u županiji, ne treba puno govoriti budući da je uistinu mali broj onih koji nisu posjetili njegova izletišta, "norili" na njegovom fašniku ili uživali u okusima čuvenih kremšnita, bermeta, muštarde ili rudarske greblice. Uz tradicionalni Samoborski fašnik, koji je iza riječkog najpoznatiji u Hrvatskoj, Samoborci razvijaju i nove manifestacije, od kojih je među poznatijima Bitka kod Samobora. Za “lepom samoborskom varoši” nimalo ne zaostaje ni Velika Gorica, koju uz fašnik i Jurjevo najviše povezuju s turističko-ugostiteljskom manifestacijom Gastro Turopolja - svečanosti hrane koju posjetitelji mogu pogledati, ali i kušati, a cijelu manifestaciju prati i bogat kulturno-umjetnički program. U lepezi zagrebačkih turističkih poslastica nezaobilazni su i Vrbovec sa svojom manifestacijom Kaj su jeli naši stari, Kloštar Ivanić i Zaprešić. No, Zaprešič je priča za sebe. Sve razvijeniji golf turizam i manifestacija Dani Jelačića poznati su i van granica županije, a ugodno iznenađenje je dvorac Lužnica, u vlasništvu Sestara milosrdnica. Osim vjerskog, u dvorcu su organizirani i programi društvenog, kulturnog, ekološkog i gospodarskog karaktera.

 

Podrška Županije

I Zagrebačka je županija na čelu sa županom, Stjepanom Kožićem, prepoznala turizam kao važnu gospodarsku djelatnost s velikim mogućnostima, pa za nju već godinama osigurava značajna sredstva. Ove je godine samo za organizaciju turističkih priredbi značajnih za Županiju osigurala milijun kuna bespovratnih sredstava. Osim turizma, Zagrebačka je županija posebno "jaka" i u poljoprivredi, čije projekte također potiče i novčano potpomaže, ali i u plasiranju vlastitih robnih marki.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr