5.6.2018. 9:23:00   
Knedlice od jabuka u želeu od crnog vina

Knedlice od jabuka u želeu od crnog vina

 

Potrebno:

1 kg jabuka

20 dag krušnih mrvica

10 dag Petit keksi

10 dag šećera

10 dag maslaca

cimet, muškatni oraščić

 

Priprema:

Jabuke oprati, naribati i pirjati na maslacu, dodati šećer, cimet i muškatni oraščić. Ohladiti i dodati krušne mrvice i Petit kekse. Formirati knedlice i zaliti vinskim ili čokoladnim preljevom.

 

Žele od crnog vina

Potrebno:

0,5 l crnog vina

15 dag šećera

1 štapić cimeta

3 vrećice Kremfixa

 

Priprema:

Vino, šećer i štapić cimeta skuhati, ohladiti i zgusnuti Kremfixom.Dobro je znati:

Najstarija kuharica u Puntijarovom muzeju je pretisak „Ein new kochbuch“ Marksa Rumpolta iz 1581. godine

U zelenilu i tišini Gračana, podsljemenskog dijela Zagreba, pod krovovima Starog Puntijara, restorana s gotovo 200 godina dugom tradicijom, krije se najveća privatna zbirka kuharskih knjiga u Europi. Riječ je o Muzeju gastronomije u vlasništvu obitelji Puntijar, mnogima poznatijem kao Muzej kuharica.

„Prije trideset godina, kada sam imao skromnu zbirku od osamdesetak kuharica, koje sam kupovao jer mi se učinilo zgodno uvrstiti ih kao dodatnu ponudu restorana, čvrsto sam odlučio da ih jednog dana imam tisuću.” - priča nam Zlatko Puntijar, vlasnik restorana i muzeja, inače veliki ljubitelj starina. Želju je ubrzo ostvario, a zadanu brojku prilično premašio s današnjih 1.700 naslova samo kuharica. Knjige su iz različitih krajeva svijeta, ali sve su nabavljene isključivo u Hrvatskoj. „Želio sam dokučiti koje su sve kuhinje bile prisutne u ovim krajevima, od namirnica do recepata koji su se ovdje koristili. Htio sam da mi svako jelo ima svoje ime i prezime, da se zna iz koje je kuharice i iz koje godine“ - kaže Puntijar.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr