12.6.2018. 14:17:00   
Ayurveda je nauk o životu

Stara Goa (Indija)


Ayurveda nije svemoguća, baš kao ni jedna druga medicina.

 

Napisao: Tomislav Petrušić, dr. ayurvede, snimio: Željko Marušić

 

Ayurvedska medicina ili "nauk o životu" stara je više od pet tisuća godina. Ne sastoji se samo od medicinskog dijela, već obuzima sva gledišta ljudskog života od rođenja do smrti. Riječ je o tradicionalnoj indijskoj medicini, danas službenoj medicini Dalekog Istoka i jugoistočne Azije. Sastoji se od pet elemenata utjelovljenih u svakom pojedincu, odnosno od tri konstitucije: Vata, Pitta i Kapha.

 

Priznati način liječenja

Ayurveda je službena medicina priznata i od strane Svjetske zdravstvene organizacije i ima ustrojen sustav školovanja koji traje pet i pol godina, baš kao i zapadna medicina. Školovati se može u Indiji, Sri Lanki, Nepalu, Pakistanu, Maleziji, Australiji, Engleskoj te u ostalim zemljama južne i jugoistočne Azije. Posljednjih desetak godina ayurveda je doživjela preporod na zapadu i to ne samo iz razloga što je zapadna medicina pokazala neke svoje ograničenosti u liječenju kroničnih poremećajnih bolesti. Naime, zapadna medicina je dobra u hitnoj (urgentnoj) medicini i kirurgiji, no kada čovjek boluje od jednostavnijih znakova bolesti, primjerice od alergije, tu je zapadna medicina prilično nemoćna. U zapadnoj medicini čovjeku preostaje korištenje sredstava koja potiskuju simptome, ali koja ne liječe uzrok problema, već djeluju na znakove bolesti, što je kratkog vijeka.

 

Alergija

U ayurvedi je, prije svega, najvažnije ustanoviti kakvoću čovjekovog tijela, njegov sastav, a potom utvrditi odmak, odnosno poremećaj. Alergija, prema ayurvedi, nije priuzročena vanjskim čimbenicima poput mikroba ili virusa, već se njezin uzrok nalazi u probavnom sustavu, odnosno u poremećaju metabolizma. Liječenje u ayurvedi je individualno i ovisi o konstituciji i obliku poremećaja.

 

Nije vjera već znanost

Za bavljenje ayurvedom potrebno je medicinsko predznanje, pa današnji ayurvedski liječnici prve dvije godine imaju podjednak nastavni program kao i liječnici zapadne medicine, a kasnije se specijaliziraju.

Uslijed suvremenog stila života i ograničenosti zapadne medicine u kroničnim poremećajima i bolestima ayurveda je stekla velik ugled u svijetu, posebno u posljednjih tridesetak godina. Često su je kod nas krivo predstavljali kroz neke duhovne organizacije s istoka i obično su je klasificirali kao vjeru ili sektu, što je potpuno neistinito jer je ayurveda znanost i nema nikakve veze s religijom. Svatko je može završiti i biti doktor ayurvedske medicine, neovisno o vjeri.

 

Suradnjom jači

Ayurveda nije svemoguća, baš kao ni jedna druga medicina. S obzirom da se bavi cjelokupnom medicinom i zahvaćanjem cijele simptomatske slike čovjeka, ayurveda može puno više napraviti u beznadnim slučajevima nego bilo koja druga medicina. Svjetska zdravstvena organizacija potiče integraciju komplementarnih sustava medicine, ayurvede i ostalih tradicionalnih medicina, poput kineske, u suvremene zdravstvene sustave budući da zajedno mogu učiniti puno više nego svaka pojedinačno.

 

Dijagnostika

Ayurveda koristi nenasilne metode dijagnosticiranja (nema igli, sondi i slično) koje su nastale na tisućljetnom iskustvu. Svaka osoba ima određeni tjelesni izgled. Prilikom pregleda sluša se boja glasa, dira pacijentova koža i promatra njen opći izgled, gledaju tetive i postavlja dijagnostika pomoću pulsa. Naime, pomoću pulsa se mogu ustanoviti zdravstvene poteškoće kao i dijagnostikom pomoću jezika, očiju, stolice i urina, iako se danas u svakodnevnoj praksi najčešće koristi dijagnostika pomoću pulsa, očiju i jezika. Svima koji prođu kroz ta testiranja kaže se uzrok poremećaja, određuje najbolji način života i prehrane koji će najbrže dovesti do određenih pozitivnih rezultata. Prema potrebi se preporučuje neki od deset vrsta ayurvedskog tretmana, odnosno 15 vrsta masaža, ovisno o poremećaju i konstituciji. Koristi se različite vrste ulja budući da nije svako ulje za svakoga i za svaki poremećaj.

 

Stres kao vjetar

Svi ljudi na Zapadu imaju malo pojačan vjetar, stres. Što znači vjetar? Kakve su mu kvalitete? Vjetar je suptilan, stalno u pokretu, vrlo je nestabilan i promjenjiv i to su sve simptomi koje čovjek pod stresom pokazuje. Drugim riječima, čovjek pod stresom je nestabilan, svašta ga može oneraspoložiti, promjenjivog je raspoloženja, dolazi do naglog pada energije - slično vjetru. Zato se kaže da je stres poremećaj vjetra.

Inače, postoje tri konstitucijska tipa: kafa (voda i zemlja), pita (vatra), vata (vjetar i eter/prostor).

 

Manjak pameti

Ljudima su danas dostupne sve informacije i vrlo su inteligentni, a istovremeno pate od manjka inteligencije. Naime, sve im je na raspolaganju, mogu birati između dobra i zla, a opet često izaberu lošije po sebe. Najbolji primjer su pušači. Svatko zna da je to nešto loše. Uostalom, suvremena medicina je do zadnje pojedinosti raščlanila duhanski dim i njegove pogubne posljedice po zdravlje i o tome obavijestila javnost. Isto tako proizvođači moraju na svaku kutiju cigareta staviti napomenu o štetnosti pušenja. A mnogi i dalje puše.

 

Pušači zadnji

Svijest se ipak mijenja. Tako se u Velikoj Britaniji predebele osobe ili pušače, kao rizične skupine za operaciju, stavlja zadnje na listu čekanja. To je, nažalost, jedino što će (na silu) promijeniti čovjeka. Ayurveda kaže da sve patnje čovjeka stižu radi manjka inteligencije budući da čovjek zna što je dobro ili loše, ali izabire uvijek ono što je loše.

 

Rješavanje od otrova

Ayurveda smatra da toksini u tijelu nastaju zbog neprilagođenog načina života, loše prehrane i stresa čime je metabolizam poremećen. Probava je kao tvornica. Uzimaju se sirovine da bi nastao konačni proizvod - zdravo tijelo. Znači ako direktor u tvornici nije mentalno u skladu s prirodom nastaju toksini, diže se njihova razina do točke kada tijelo počinje trovati samo sebe.

Mnogi to povezuju s kiselošću krvi, a koja je povezana sa slobodnim radikalima. I ti problemi se mogu riješiti tretmanima ayurvedom od najmanje sedam puta. Ayurveda ima svoje sustave koji idu određenim ritmovima i ne može se doći i reći: "Hoću jednu masažu". Svatko prvo treba obaviti pregled i konzultacije nakon čega se određuju tretmani koji traju najmanje sedam puta ili 14, 21, 28... - uvijek u određenim mantričkim brojevima.

Postoje uvodni postupci koji se sastoje od uljenja i grijanja, zatim dio eliminacije toksina pomoću nosa, erektuma ili čak terapije povraćanja koje se kod nas malo koriste. Terapija povraćanja je dobra za osobe koje imaju kafa konstituciju po zimi, ako imaju problema s kožom, plućima, imaju astmu...

 

Debelo kao odvodno crijevo

Danas veliki postotak ljudi, čak do 90 posto, pati od probavnih smetnji. Ne treba to biti zatvor za koji ayurveda kaže da je veliki poremećaj i da bi čovjek najmanje dva puta dnevno trebao obaviti veliku nuždu. Naime, debelo crijevo je nešto poput odvodne cijevi u zahodu, ali o tome se ne razmišlja.

 

Protiv stresa

Čovjek je duševno i duhovno biće koje se nije rodilo da neprekidno radi. Današnji način života stvara ogroman stres. Sve je manje vremena za samoga sebe, a sve je više obaveza i manje novaca što stvara nezadovoljstvo. A ako je netko nezadovoljan ne može biti zdrav. Prije ili kasnije ćete razviti neki poremećaj. Poznato je da poremećaji u dužem vremenskom razdoblju proizvode bolesti.

Čovjek pod stresom je pod utjecajem povišenog adrenalina koji najčešće stvara nesanicu i visok krvni tlak.

Ujutro, nakon buđenja, svatko bi si trebao posvetiti malo vremena kroz nekakav oblik molitve ili pozitivnog razmišljanja ukoliko nije vjernik. Upravo takvim uspostavljanjem veze između sebe i njegove prirode čovjek dobiva snagu i dobar osjećaj koja ga nosi tijekom dana.

Navečer, prije spavanja, bi to isto trebalo napraviti u trajanju do deset minuta. Treba se usredotočiti na nešto lijepo, a to može biti i molitva.

Svaki čovjek ima svrhu postojanja, put i cilj i zadatak mu je da ih nađe, a ne da bude izgubljen u prašumi obaveza i stresa. Kaže se da na istoku i na zapadu postoji gubljenje vremena. Istočni način gubljenja vremena je ispijanje čaja cijelog dana, a zapadni je način gubljenja vremena da čovjek uvijek nešto mora obaviti. A pitanje je što on od svega zamišljenog zaista mora obaviti.

 

Svatko je svoj liječnik

Čovjek bi trebao biti učinkovit, a nikad nema vremena. Kroz ayurvedu se radi  na osvješćivanju čovjeka. Treba stati, pogledati gdje je i s kime, te vidjeti kako dalje. Kada postane svjestan svojih radnji i stvari koje mu ne pridonose ničemu uvidjet će potrebu za promjenom i time postati svoj liječnik.

Iako u početku promjena izgled mevjerojatno velika i naporna s vremenom se uviđa da nije tako velika, ali je vrlo učinkovita. Za početak treba na posao ići lagano, a nikako u žurbi. Dakle, treba si uzeti dovoljno vremena čime se sprečava nastanak stresa. Vrijeme odlaska na počinak, vrijeme buđenja i ponašanja općenito treba sam odrediti, a ne dopustiti da to drugi urade za njega, odnosno odlučuju umjesto njega.

 

Ayurveda centri

Na istoku je uvijek toplo vrijeme pa su prostorije u kojima se radi uvijek otvorene i prozračne. Kod nas je to problem, posebno zbog centralnog grijanja, ali se ipak može postići dobar ugođaj s opuštenom glazbom, općim izgledom prostora koji odiše energijom mira.

Uobičajeni ayurveda centri imaju sobu za tretman, sobu za opuštanje, sobu za pregled i čekaonicu. U njima rade osobe medicinske struke koje su prošle praksu osnovnih postupaka ayurvede i stalno se educiraju kroz različite oblike suradnje.

 

Razlike

Zapadna medicina je simptomatska, odnosno medicina kojoj je mjera fizičko tijelo, i ne pita kako se čovjek osjeća i kakve probleme ima. Jednostavno traži simptome bolesti. Nitko ne pita zašto nekoga boli glava, dakle uzrok bolova. Ayurvedska medicina je cjelovita, holistička i uvijek nastoji otkloniti uzrok problema. Kada se ukloni uzrok, nestaje temelj neke boli, odnosno bolesti. Liječenjem simptoma dugoročno se povećava problem.

Dobar primjer je glavovolja. Ako nekoga glava boli duže vremensko razdoblje, a životni stil je njen uzrok, uzimat će tablete protiv bolova. Nakon nekog vremena morat će uzeti jače tablete ili ih promijeniti. Time oštećuje neke tjelesne organe budući da svaki zapadnjački lijek ima popratne pojave. Tako se može oštetiti bubrege, jetru ili neki drugi organ. Dugoročno, i najbezazleniji lijek dužim uzimanjem stvorit će velike zdravstvene poteškoće.

 

Bolest nastaje godinama prije, ne odjednom

Turizam Indije i Sri Lanke se temelji na zdravstvenom turizmu ayurvedske medicine. Veliki broj hotela i zdravstvenih ayurvedskih centara okrenuto je tom načinu liječenja. Tamo dolaze ne samo bolesni ljudi, već i oni koji žele spriječiti bolesti ili usporiti starenje. Ayurveda može detoksicirati stanice, a samim time smanjiti utjecaj slobodnih radikala i usporiti starenje. Sve to je važna činjenica i za hrvatski turizam koji bi se trebao što više okrenuti zdravstvu.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr