29.12.2018. 13:58:00   
Rastezanje: Gdje su vaše granice?

Rastezanje: Gdje su vaše granice?

Na vježbe rastezanje pomišljamo svako jutro pri vezivanju žniranaca na cipelama. Manjak gipkosti može prouzročiti ozljede i čak vas odgovoriti od dizanja utega.

 

Pogledajte se u ogledalo

Stanite pred ogledalo, primite palicu i držite je nad glavom. Šake neka budu u položaju 30 cm širem od ramena. Stopala trebaju biti okrenuta na stranu, otprilike u širini bokova. Palci trebaju biti okrenuti prema van. Pete držite na tlu. 

Čučnite i pokušajte se zadnjicom što više približiti petama. U tom trenutku se pogledajte u ogledalo i odgovorite na sljedeća pitanja.

 

1. Mogu li zadržati pete na tlu do kraja čučnja?

Ukoliko je odgovor negativan znači da nemate razgibanu Ahilovu petu. Za poboljšanje položite jedno koljeno na tlo, a drugo pred sebe. Rukama se uprite na tlo pred sobom. Nagnite se naprijed. Tako ćete razgibati mišiće na prednjoj nozi. Mijenjajte položaj svakih 20 do 30 sekundi. Vježbu ponovite dva puta dnevno.

 

2. Je li moje tijelo izravnano i mogu li čučnuti do pet?

Ne? U tom slučaju morate razgibati bočne mišiće na gornjem dijelu nogu. Kleknite na jedno koljeno, a drugu nogu postavite u kut od 900. Naginjite se naprijed dok ne osjetite rad mišića na nozi kojom ste kleknuli. Nakon 20 sekundi zamijenite položaj nogu.

 

3. Mogu li imobilizirati lakat i zadržati izravnanu glavu?

Najbolje ćete to saznati i uspjeti ako nakon zagrijavanja ruku stavite na zid, a lakat treba ostvariti kut od 90 stupnjeva. Nagnite se naprijed dok ne osjetite rastezanje prednjih mišića ramena. Izdržite u tom položaju 20 sekundi. Vježbu ponovite. Nakon toga isto ponovite još jedanput s drugom rukom.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr