15.1.2019. 11:03:00   
Toplice u Hrvatskoj

Blatna kupka, Topusko


Hrvatsku se može promatrati kao cjelovito turističko odredište bez podjele na kontinentalni i primorski (obalni) turizam zahvaljujući komplementarnosti ponude i turističkog kretanja vlastitog stanovništva. Razvojem zdravstvenog turizma, koji se obično vezuje uz kontinentalni iako je i primorski, do stupnja apsolutne privlačnosti stranom gostu, ta podjela na dvije vrste turizma će nestati.

 

Napisao: dr. Ratimir Kovačević


Hrvatska je bogata izvorima termalnih i ljekovitih voda, ali isto tako i ljekovitim blatom (peloid, fango, liman). Na tim izvorima su smještene toplice različitih kategorija. Povijesno su se razvijale, postizale vrhunac i pad. Većim dijelom se nalaze u kontinentalnom dijelu (Bizovačke, Daruvarske, Lipik, Naftalan u Ivanić Gradu, Varaždinske, Sv. Martin, Stubičke, Sutinske, Tuheljske, Krapinske, Topusko, Istarske), s time da imamo i veći broj lječilišta na obali kao što su Thalassotherapija Opatija, Zavod za talasoterapiju "Solaris” u Šibeniku, Specijalnu bolnicu "Biokovka” u Makarskoj, "Kalos” u Veloj Luci i slično. Što se zdravstvenog dijela tiče, dovoljno je reći da stranci dolaze na liječenje k nama.

 

Kupanje u ostacima Panonskog mora

Bizovačke toplice se mogu pohvaliti da liječe ostacima Panonskog mora. Slana voda (98 ºC), otkrivena 1965. godine prilikom traženja nafte, stiže iz jedinog stalnog hipertermalnog izvora u Europi s 2000 m dubine. Koristi je se pri liječenju bolesti lokomotornog sustava, reumatskih, neuroloških i ginekoloških bolesti, bolesti dišnih organa, psorijaze, prhuti i opadanja kose. Bizovac, u kojem se svega 2 km od centra nalaze Bizovačke toplice, udaljen je od Osijeka svega 20 km. 

 

Više od dva tisućljeća kupanja

Izvori u Daruvarskim toplicama, smješteni u središtu Daruvara, korišteni su pred više od dva tisućljeća. Pravo "znanstveno” korištenje kreće 1772. godine kada grof Antun Janković daje izgraditi četiri bazena i zgradu danas poznatu kao Antunova kupka. Godine 1909. počinje raditi središnja blatna kupka u zgradi izgrađenoj u maorskom stilu. 

Temperatura vode u termalnim izvorima je između 44 i 47 ºC. Za liječenje reumatskih i ženskih bolesti koristi se ljekovitu vodu i ljekovito blato peloid - vulkanskog porijekla. Toplice su poznate i po rehabilitaciji lokomotornog sustava (upalni i degenerativni reumatizam), ali i po programiranoj medicinskoj rehabilitaciji kao što su aktivni odmori, pripreme sportaša, programi ljepote i sl.

 

Prvo kupalište za osobnu uporabu

Svega 6 km od Krapinskih nalaze se Tuheljske toplice – danas Terme Tuhelj, koje su u trenutku otvaranja predstavljale jedan od najkompletnijih turističko-rekreacijskih centara. Prvi puta ih se spominje u 18 st. pod nazivom Smrdečih toplica. Tek u 19. st. ih uređuje J. Brigljević, posjednik zemljišta na kojem su bili izvori, kao prvo kupalište za osobnu uporabu. Zanimljivo je da su tridesetih godina postale okupljalište elite pa je tu dolazio i kardinal Stepinac. Već tada se tamo nalazio kamp.

Voda je u ovim toplicama sumporna, hipoterma (33,1º C), karakterizirana kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom. U samom nalazištu peloida izvire grupa termalnih izvora te se peloid kvalificira kao mineralni termalni mulj.

Ljekovitom vodom i peloidom uspješno se liječi reumatske bolesti, povrede zglobova i kostiju te ginekološke bolesti. Primjerene su svim uzrastima za rekreaciju, rehabilitaciju i povećanje psihofizičke sposobnosti.

 

Prvi bolnički stacionar za rehabilitaciju u prirodnim lječilištima Hrvatske 

Za Stubičke toplice u istoimenom mjestu, pretpostavlja se da su korištene i u rimsko doba. 1622. godine spominju se vrela, a već u 18. st. je izgrađena prva zgrada kupke. Za razvoj tih toplica zaslužan je Maksimilijan Vrhovec koji 10. srpnja 1811. polaže kamen temeljac za kupelj in Thermis Stubiczensibus. Godine 1953. osnovan je prvi bolnički stacionar za rehabilitaciju u prirodnim lječilištima Hrvatske.

U uporabi je nekoliko izvora (Maksimilijanium, Glavni izvor, Kristin izvor, Stari izvor i jedna novija sonda), a voda je hiperterma (50-60º C), karakterizirana kalcijem, magnezijem, hidrokarbonatom i sulfatom. Koristi je se pri medicinskoj rehabilitaciji, liječenju reumatskih, neuroloških i internih bolesti.

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/povijest_toplica_u_hrvatskom_zagorju/1177/

 

Kupke posvećene nimfama 

Varaždinske toplice u istoimenom mjestu ili po starom rimskom nazivu Aqua Iasae spadaju u najstarija lječilišta u Hrvatskoj. Na tom području su pronađeni ostaci pračovjeka stari oko 100.000 godina. Pretpostavka je da su latinsko ime dobile po ilirskom plemenu Jasa koje je ovdje živjelo u 3. st. pr.n.e. Plinije piše o bogatom trgovačkom čvorištu. Iz natpisa se vidi da je petovijska općina (današnji Ptuj u Sloveniji) između 160. i 170. godine podigla kupke posvećene nimfama. U 3. st. u najezdi Gota kupalište stradava, a početkom 4. st. obnavlja ga car Konstantin Veliki. Ponovno se spominje 1116. godine kada je darovnicom bana Aleksija izvor s okolnim zemljištem predan zagrebačkom Kaptolu. Varaždinske toplice su bile poznate po bogatom društvenom i zabavnom životu između dva svjetska rata. 

Voda je mineralna, hiperterma (58º C), karakterizirana kalcijem, natrijem, hidrokarbonatom i sulfatom. Vrlo veliki broj liječnika, sestara i fizioterapeuta brine o liječenju od bolesti zglobova, posljedica traumatskih oštećenja, kostiju, zglobova i mekih tkiva, te brine o preoperativnom i postoperativnom stanju lokomotornog sustava bolesnika.

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/kako_smo_smrdili_kroz_povijest/2404/

 

Nekada bogati društveni život

Krapinske toplice se nalaze u istoimenom mjestu svega 14 km od Krapine, s druge strane brda. Vrela se spominje u 18. st., a stoljeće zatim piše se o bogatom društvenom životu. Voda je hiperterma (41º C), karakterizirana kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom. Liječi se koronarne bolesti srca i stanje poslije srčanog infarkta, stanje poslije operativnog zahvata na srcu, bolesti perifernih krvnih žila i stanja poslije operativnih zahvata na krvnim žilama; svi oblici upalnog metaboličkog degenerativnog i izvanzglobnog reumatizma, diabetesa sa zglobnim neurološkim i angiološkim komplikacijama; posttraumatska stanja na lokomotornom sustavu ACNS i kralježnici, stanje prije i poslije operativnog zahvata na lokomotornom sustavu, degenerativne bolesti kralježnice i artroze zglobova.

 

Dragocjena voda koja odlazi kao potok

Sutinske Toplice se danas ne koristi, a do zatvaranja ih se koristilo kao obično kupalište u nadi da će doći do obnove lječilišnog dijela i izgradnje smještajnih objekata. Prvi podaci o dva izvora koja izviru u podnožju pećine potječu iz 18. st. Voda je izoterma (35,9 º C) karakterizirana kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom. 

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/sutinske_toplice__zivot_i_njihova_smrt/2240/

 

Samo u rekreativne svrhe

Još jedne toplice koje služe samo u rekreativne svrhe nalaze se u Međimurju u Sv. Martinu na Muri, točnije u Vučkovcu. 

 

Uz živo blato

Lječilište Topusko se spominje u mnogim spomenicima zahvale od doba ilirsko-keltskih plemena, rimske naseobine Ad Fines, kralja Andrije II., Bele IV. do doba Vojne krajine. Do Domovinskog rata to je bilo jedno od vodećih lječilišta u Hrvatskoj. Nalazi se na prometnici Sisak-Karlovac, iz Zagreba se stiže preko Pisarovine u Topusko.

U liječenju i rehabilitaciji oboljenja i ozljeda lokomotornog, nervnog i mišićnog sustava koristi se hipertermalna voda (68-74º C). Indikacije za liječenje su: upalni reumatizam u fazama reemisije, degenerativni reumatizam (artroze, spondiloze, spondilartroze), izvanzglobni reumatizam, metabolički reumatizam-giht, stanja prije i nakon ozljeda i operacija na lokomotornom sustavu, lumboišialgije svih uzroka, cervikocefalni i cervikobrahijalni sindromi, stanje nakon CVI, periferne kljenuti, prirođene luksacije kukova i totikolisi, neuropatije, kronična ginekološka oboljenja, sportske ozljede.

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/topusko/234/

 

O ljekovitosti naftalana u medicini zna se preko šest stoljeća 

Lječilište Naftalan u Ivanić Gradu, 27 km od Zagreba, postalo je poznato zahvaljujući izvorima nafte i pratećim snažnim prirodnim ljekovitim izvorima naftalana - posebne vrste ljekovite nafte, jedinima u Europi i drugima u svijetu (Azerbejdžan). O ljekovitosti naftalana u medicini se zna preko šest stoljeća. Glavni medij u liječenju je ljekoviti naftalan i prirodni izvor slane, natriumkloridne jodne fluorne hiperterme. Aktivne tvari naftalana ulaze kroz kožu, ulaze u krv, potiču biosintezu hormona nadbubrežne žlijezde, utječu na imunološka zbivanja u organizmu, odlikuju su analgetskim i protuupalnim djelovanjem. 

Indikacije su bolesti koštano-mišićnog sustava (upalne reumatske bolesti, degenerativne afekcije zglobova i kralježnice, vanzglobni reumatizam), kožne bolesti (kronični ekcemi, psorijaza, neurodermatitis), bolesti krvnih žila (Buergerova bolest, subakutni i kronični tromboflebitis, ulcus cruris), ginekološke bolesti (primarni i sekundarni sterilitet, funkcionalna insuficijencija jajnika, kronične bolesti uterusa i adneksa), bolesti perifernog nervnog sistema (neuralgija, pleksitis, radikulitis, neuritis), posttraumatska rehabilitacija lokomotornog sustava (kontrakture, postoperativni infiltrati, cirkulatorne smetnje, syndrom Sudeck, opekline i njihove posljedice).

Više na: 

https://www.turistplus.hr/hr/i_priroda_lijeci_kozne_bolesti_/1398/

 

 

Vrhunska ljubaznost

O vrhunskoj ljubaznosti osoblja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik moglo se u nekoliko navrata čitati u Večernjem listu, ali i u emisiji Sunčana Narodnog radija koju je izravno prenosilo tridesetak hrvatskih radio stanica. A ljubaznost je prvi uvjet oporavka bolesnika. Tradicija korištenja geotermalne vode (od 64º C), po arheološkim nalazima, upućuje na doba Rimskog carstva. Indikacije za boravak i liječnje su: neurološka stanja i bolesti (hemipareze poslije cerebrovaskularnog udara i drugih oboljenja, posttraumatske lezije perifernih živaca, polineuropatije, stanja nakon operacija na mozgu i kralježnici, Sclerosis multiplex, Mb. Parkinson i dr.), reumatske bolesti (upalne i degenerativne artroze zglobova, spondiloze, osteohondroze sa cervikobrahialgijom i lumboishialgijom), posttraumatska stanja, ortopedska oboljenja (deformiteti lokomotornog sustava, stanja prije i poslije ortopedskih operacija, npr. umjetni zglobovi), smetnje kontrole mokraćnog mjehura, oboljenja krvnih žila, neka gastroenterološko-hepatološka oboljenja.

 

Voda antioksidans

Istarske toplice se nalaze u mjestu Livade nedaleko Buzeta, na putu za Poreč. I njih su koristili stari Rimljani. Toplice se nalaze u podnožju 85 metara visoke stijene pod kojom izvire radioaktivna termalna voda (33-35º C).  Puna je sumpora i minerala. Voda i ljekovito blato sličnih svojstava koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa, raznih bolesti zglobova i kralježnice, kožnih i kroničnih ginekoloških bolesti, te bolesti dišnih organa. Ljekovita voda je antioksidans pa jača imunitet i snizuje štetni kolesterol. Liječenje se obavlja uglavnom kupanjem u termalnoj vodi, ali i terapijama poput akupunkture, masaža, magnetske i elektroterapije, inhalacije i sl. 

 

Sastavni dio opatijskog turizma

Thalassotherapia Opatija je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, za bolesti srca, pluća i reumatizma smještena u centru Opatije. Raspolaže suvremenom medicinskom opremom za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma. U sastavu bolnice su još odjel za kožne bolesti, kardiopulmološki i hemato-biokemijski laboratorij, te veliki i suvremeno opremljeni odjel za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Posebnu cjelinu čini odjel za zdravstvenu zaštitu sportaša.

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/znacaj_talasoterapije_u_turistickoj_ponudi_hrvatske/3489/

 

Hotel - bolnica

U Makarskoj, na plaži u borovoj šumi, šetnjom udaljena 15 minuta od centra grada, smještena je "Biokovka” - hotel i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.  Uza sve udobnosti kvalitetnog hotela (saloni za odmor, aperitiv bar, restauracija, kavana, frizerski i pedikerski salon, fitness centar, dva bazena s morskom vodom temperatura 26 i 36º C i sl.), gostima je dostupna usluga vrhunskih liječnika. Tako u ovoj bolnici nude liječenje: kroničnih bolesti respiratornog sustava, degenerativnih bolesti, bolesti izazvanih degenerativnim promjenama, artritisa i spondilo-artritisa, svih faza deformacija poliartritisa, svih vrsta kroničnog reumatizma kao i invaliditeta prouzročenog takvim stanjem, svih vrsta post-traumatskih stanja lokomotornog sustava, svih stanja lokomotornog sustava nakon kirurških zahvata i rehabilitacijukod neuroloških bolesti (išijas, povrede perifernog nervnog sustava).

 

Rehabilitacija radnika koji rade u nepovoljnim radnim uvjetima

Naše najjužnije lječilište je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju "Kalos” u Veloj Luci na Korčuli. Smještena je u uvali Kale gdje se nalazi ljekoviti mulj - liman koji je bio, uz blagu klimu, bio glavni preduvjet za izgradnju tog lječilišta. 

Primjenom prirodnih čimbenika, suvremene medicinske znanosti i suvremene medicinske tehnike uspješno liječe sve vrste kroničnog reumatizma (upalnog i degenerativnog), sva posttraumatska stanja sustava za kretanje (povrede kostiju, zglobova, mišića, tetiva i živaca), stanja poslije povreda, vaskularnih inzulta i bolesti cerebralnog živčanog sustava, bolni sindromi vratne, grudne i lumbosakralne kralježnice, discopatije (lumboishialgije, brachialgije, pareze), deformacije na kralježnici (kifpoze, skolioze i hiperiordoze), celebralnu paralizu i druge vrste oštećenja sustava za kretanje djece, sva postoperativna stanja na sustavu za kretanje, vanzglobni reumatizam, primarni i sekundarni sterilitet, kronične upale jajnika, nerazvijene maternice. Posebno se provodi rehabilitacija radnika koji rade u nepovoljnim radnim uvjetima, a prema programima koji traju 10, 14 ili 21 dan.

 

Susjedi…

Susjedne države (BiH, Srbija, Mađarska, Slovenija, BiH) također raspolažu s velikom lječilišnom ponudom. Najdalje je otišla Slovenija. 

Usporedbe radi spomenimo da susjedna Slovenija ima udrugu svojih toplica (Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč) od čijih 16 članica je čak 15 verificirano za medicinsku rehabilitaciju. Većina toplica je uređena vrlo suvremeno, s bogatom ponudom sportsko-rekreativnih sadržaja (termalne rivijere, golf tereni, medicinski programirani odmor i liječenja poput odvikavanja od pušenja, kvalitetni programi za dijetu i sl.) s naglaskom na kvalitetnu prehranu (domaća jela s pažljivim kontroliranjem energetske vrijednosti) i vrhunsku ugostiteljsku uslugu, pa predstavljaju veliku konkurenciju austrijskim i drugim europskim toplicama.

Više na:

https://www.turistplus.hr/hr/toplice_u_hrvatskoj_zadnja_rupa_na_svirali/799/

https://www.turistplus.hr/hr/termalna_ljecilista_slovacke_i_madarske/738/


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr