4.2.2019. 20:29:00   
Održana 47. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice

U Ministarstvu turizma danas je održana 47. sjednica Turističkog vijeća. Donesena je odluka o ponavljanju natječaja za izbor direktora predstavništava HTZ-a u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji. Natječaj planiraju ostvariti u sljedećih mjesec dana, a tom prilikom bi bilo otvoreno i mjesto direktora u Los Angelesu.

 

Na dnevnom redu 47. sjednice Turističkog vijeća HTZ-a predstavljeni su i prijedlozi javnih natječaja za odabir PR agencije i medijske agencije na tržištima s kojih na dolaze goste, a za 2020. godinu, te su predstavljeni rezultati turističkog prometa u 2018. godini. Također, na dnevnom redu bio je prijedlog odluke o za sudjelovanje Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije Health Spot Croatia – Hrvatska, mjesto za zdravlje u svojstvu partnera Turističke zajednice grada Zagreba. 

 

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom razdoblja siječanj-prosinac 2018. broj dolazaka porastao je za 7 posto (19,719.329 dolazaka), dok je broj noćenja porastao za 4 posto (106,056.638 noćenja). Od ukupnog broja dolazaka broj dolazaka stranih turista porastao je za 6 posto (17,495.235 dolazaka), dok je broj dolazaka domaćih turista bio veći za 9 posto (2,224.094 dolaska). Broj noćenja stranih turista porastao je za 4 posto (93,203.752 noćenja), dok su noćenja domaćih turista rasla za 5 posto (12,847.886 noćenja).

 

Također, predstavljeni su i zadnji dostupni podaci o turističkom prometu na svjetskoj razini. Naime, trenutno dostupni pokazatelji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) odnose se na turistički promet zabilježen u razdoblju siječanj-rujan 2018., koji je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći za 5 posto (sveukupno, riječ je o 1,083 mlrd. turističkih dolazaka na svjetskoj razini). U istom razdoblju najveći rast turističkih dolazaka ostvarili su subregija Jugoistočna Azija (+8 posto rasta), a potom slijede Sjeverna Afrika i Južna Europa/Sredozemlje (+7 posto rasta). Nakon toga dolazi pet svjetskih subregija s podjednakim stopama rasta (+6 posto) – Zapadna Europa, Središnja/Istočna Europa, Sjeveroistočna Azija, Južna Azija te Bliski Istok. 

Europa i nadalje ostaje vodeća po ukupnom broju dolazaka, s udjelom od 51 posto, potom slijedi Azija/Pacifik, s udjelom od 24 posto, dok su Sjeverna i Južna Amerika (zbirni promet) na trećem mjestu, s udjelom od 16 posto. Na začelju su Afrika, s udjelom od 5 posto te Bliski istok, s udjelom od 4 posto.

 

Odlukom vijeća osigurana su i dodatna sredstva za provedbu strateških marketinških kampanja na tržištima odakle nam dolaze gosti u 2019. godini za oglašavanje u suradnji s Croatiom Airlines i TZ Kvarnera koja za ovu suradnju osigurava sredstva u jednakom iznosu kao i HTZ. Riječ je o sredstvima koja će pomoći uspostavu cjelogodišnje zrakoplovne linije Rijeka - Muenchen.

 

Hrvatska turistička zajednica ove godine nastupa na 25 sajmova: tri kongresna, sedam poslovnih, tri nautička, dva kamping, te 10 općih sajmova.

Nastavno na odluku o suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj pod nazivom Konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj - Health Spot Croatia - Hrvatska, mjesto za zdravlje, bit će održana 5. veljače 2019. u Zagrebu. Ovo događanje koje se bavi jednim od najbrže rastućih trendova u turizmu, okupit će oko 200 sudionika i stručnjaka iz Hrvatske i svijeta s područja medicine, wellnessa i turizma koji će razgovarati o stanju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj te ukazati na smjernice razvoja Hrvatske i Zagreba u tražene odredište zdravstvenog turizma. Također, prezentirat će se načini stvaranja novih proizvoda, usluga i iskustava te povezati pružatelje turističkih i zdravstvenih usluga.

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr