20.2.2019. 15:42:00   
Kronobiologija: Važno je kada jedete

Kronobiologija je novija znanstvena disciplina koja se bavi biološkim ritmovima, odnosno cikličkim pojavljivanjem određenih tvari u krvi koje su proizvod našeg organizma, poput hormona, neurotransmitera, raznih bioregulatora u točno određeno doba dana ili noći. 

Kao što postoje mjesečni hormonalni ciklusi, postoje i brojni dnevni ciklusi koji su izravno pod utjecajem izmjene svijetla i tame tijekom 24 sata. 

Prateći dnevne cikluse i usklađujući prehranu s njima moguće je izgubiti višak kilograma. Tako je nastala kronodijeta čije je osnovno načelo da nije važno što jedete, već kada jedete. Tijelo, naime, u različito doba dana drugačije prerađuje različite hranjive materije. Ugljikohidrati i ostale vrste šećera se, recimo, brže prerađuje u prvom dijelu dana, kada je gušterača aktivnija u proizvodnji inzulina, hormona koji rastvara šećere. No, važno je spomenuti kako jasan medicinski pokazatelj ne postoji, stoga je jako važno da sami pokušate otkriti i odrediti ritam vašeg unutarnjeg sata budući da nije svakome jutro u isto vrijeme. 

Dakle uskladiti ritam obroka s ritmom tijela. Time iskorištavamo utjecaj hrane na izlučivanje hormona poput serotonina. Prilikom takvog načina prehrane nećemo voditi računa samo o vrsti namirnica i kalorijama koje one daju, već i od dobu dana kada te iste namirnice pojedemo kako bi ih, u skladu s hormonskim lučenjima u našem tijelu, ono najbolje i pravovaljano iskoristilo.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr