26.2.2019. 8:05:00   
Muškarca se pozna po gaćama

Postojanje, širenje i izgled gaća do 17. stoljeća nisu jednoznačno objašnjeni. Stari su Egipćani, doduše, nosili "pregaču”, nosili su je, međutim, kako kao gornju, tako i kao donju odjeću. U Grčkoj i rimskoj antici kod oba je spola bio veoma omiljen "subligaculum” (= tkanina provučena između nogu i zavezana u čvorove na bokovima). U 15. stoljeću pojavile su se čarapaste hlače za muškarce, gaće dakle uopće nisu igrale nikakvu ulogu. U 16. stoljeću, ovisno o dužini hlača, postojale su gaće duge do koljena ili listova, odostraga otvorene i sprijeda povezane uzicom. 

Stvarni predak naših danas poznatih gaća - skrojen tijesno uz figuru - vjerojatno je osmišljen 1675. godine. Do početka našeg stoljeća gaće, odnosno "košuljaste hlače”, većinom su bile veoma dugačke i izrađene od trikoa. 

Dvadesetih godina ponudu muškog rublja proširile su gaće povrh koljena od kariranih pamučnih materijala koje su dolazile iz SAD-a kao preteča bokserica. 

Četrdesetih godina en vogue su bile košuljaste gaće bez rukava koje su sezale do sredine bedara (preteča muških bodyja). Firma Jockey zaštitila je 1950. godine klasični muški slip - s Y prednjim dijelom, dvostrukim prednjim umetkom i zaobljenim izrezom za noge. 

U šezdesetim je godinama za muškarce postalo tijesno ispod hlača. Tijesne najlonske gaće - za ekstravagantne prirode i od mrežastog materijala - u obliku tange pružale su malu udobnost nošenja. 

U 70-im godinama dizajneri su još jedanput zaigrali na istu kartu i usrećili muškarce tangama i slipovima s najluđim uzorcima. 

Tek je osamdesetih godina muško donje rublje ponovno postalo udobnije. U modu su došli bodyji s dubokim izrezima za vrat i rukave, a bokserice su doživjele povratak. 

I u ovom je desetljeću gotovo sve dozvoljeno što se sviđa. Znameniti dizajneri, poput Calvina Kleina, Wolfganga Joopa ili Nikosa, latili su se muških gaća i proslavili povratak klasičnog slipa i bokserica s najfinijim pamučnim materijalima i u jednoj boji.

Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. Nepobjediva je, za kožu ugodna  pamučna nit - provučena kroz posebnu otopinu koja je čini glatkom i otpornom. Odlučujuća je i debljina materijala i tu se od djedovskih vremena sprijeda nalazi dvostruko rebro.

 

Vezica 

U 90-im je godinama pronađena meka vezica koja se sastoji od pamuka, obogaćenog sintetičkim elastomerima, a koja je ugodno meka, ali usprkos tome čvrsto drži. Najdulji rok trajanja ima tkana vezica poznata kod uobičajenog slipa. Izvan mode je uska gumena vezica koja prolazi tunelom od materijala: ona reže i stvara nabore. 

Pozor: tko glača svoje gaće mora izostaviti vezicu. Glačanje uništava elastičnost.

 

Pogrešan izbor kod gaća

- Bilo da je riječ o svinjici, Mickey Mausima ili crvenim Ferrarijima - takozvane humoristične otiske treba ili izbjegavati ili veoma pažljivo odabirati. A tko bi rado bio ismijan u krevetu? 

- Uz pripijeni stretch jeans nipošto bokserice!

- Muškarci koji najgornji gumb na hlačama rado nose otkopčan - iz bilo kojeg razloga - trebali bi pokazati svijest o dobrim markama i posegnuti samo za najelegantnijim dizajnerskim proizvodima.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr