26.2.2019. 13:20:00   
Monografija posvećena 180. obljetnici Karlovačke čitaonice

Predstavljanje monografije Ilirsko čitanja družtvo - Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. - 1897.) autorice Rosane Mikulić bit će održano 1.ožujka 2019. godine u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu, Ljudevita Šestića 1.


Drugi u Hrvatskoj, a prije Zagreba

Pogodni upravno-administrativni okvir i materijalno blagostanje prometnuli su Karlovac u jedno od središta preporodnog pokreta. U trenutku izbijanja sukoba između Madžara i Hrvata oko hrvatskih municipalnih prava, posebice prava na javnu uporabu hrvatskog jezika koji je simbolizirao narodni identitet, Gaj je sa svojim idejama upravo u Karlovcu našao brojne pristaše. Za njihovo promicanje valjalo je stvoriti odgovarajuće centre oko kojih će se rodoljubi okupljati i zajednički uspješnije djelovati, S tom se nakanom pristupilo osnivanju ilirskih čitaonica.

Već u siječnju 1838. u Varaždinu je proradila prva čitaonica u Hrvatskoj.  Prvog ožujka iste godine osnovana je druga u Karlovcu, a zatim u kolovozu ona u Zagrebu.

Karlovačka čitaonica od samih je početaka razvila jaku društvenu i kulturnu aktivnosti i gotovo šest punih desetljeća oblikovala društveno biće grada.

Na kojim je mjestima djelovala, tko su bili njezini ravnatelji, članovi i posjetitelji, kako je stvaran, uređivan i dopunjavan njezin knjižni fond, s kim je surađivala i s kojim je sve programima animirala Karlovčane i njihove goste? Kako je to sve uspijevala na dobrovoljnoj osnovi i s malim novcem od članarine i kamata Šebetićeve zaklade? I zašto je nakon šezdeset godina otišla u stečaj zbog 330 forinti neplaćene najamnine, a istovremeno sufinancirala izgradnju "Zorin doma"?

Odgovori na ova pitanja rezultat su višegodišnjeg istraživanja dostupnog arhivskog gradiva i knjižnih izvora a sažeti su monografiji posvećenoj 180. obljetnici osnutka ove značajne institucije. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr