4.4.2019. 9:42:00   
Socijalizacija i odgoj pasa

Snimio: Željko Marušić


Štene je stiglo u vaš dom i zasigurno želite da izraste u dobroćudnog psa koji će se slagati sa svim psima i neće imati problema u doticaju s ljudima. Kako biste uspjeli u toj namjeri od prvog dana morate raditi na njegovoj socijalizaciji.

 

Napisala: Antonia Mihetec

 

Omogućite štencu što češća druženja s drugim psima svih dobi i uzrasta kako bi se naviknuo na postojanje hijerarhijskih pravila u svakom čoporu. Važna je igra s vršnjacima kako bi se moglo izdivljati, naučiti kontrolirati jačinu svojih ugriza. To je nešto što se događa prirodno, načelom pokušaja i pogrešaka i na što mi ne možemo utjecati. Isto tako neophodna je i in- terakcija s odraslim psima koji će mu objasniti do kojih granica smije ići. Iako će vam njihov odnos izgledati grubo ili neprihvatljivo, pokoje režanje, odguravanje njuškom ili šapom pa čak i škljocanje zubima puno gore izgledaju nego što zapravo jesu. Odrasli psi tako školuju vašeg malca, ne bi li se naučio primjereno ponašati u svom psećem društvu.

 

Za vlastito dobro

Šteneća dob najvažnije je razdoblje u raz-voju psa. Sve što u tom razdoblju napravite, odnosno propustite napraviti, odrazit će se na kasnije ponašanje psa.

Ispravno društveno uklopljeno (socijalizirano) štene izrasta u dobro prilagođenog psa s kojim je suživot više nego ugodan. Nije ni plašljivo ni agresivno prema drugim psima odnosno ljudima, te možete predvidjeti njegovu reakciju na većinu svakodnevnih situacija. Nedruštven i neodgojeni pas ima nepredvidljive reakcije, često počnu gristi zbog nestabilnosti i straha, ulaze u tučnjave s drugim psima i umjesto zajedničkih ugodnih trenutaka, živjet ćete u stalnom strahu od nove nezgode. Čak i najobičniji posjet veterinaru zbog redovitog cijepljenja postat će prava noćna mora. A da ne govorimo što to znači za sigurnost vašeg doma, posebno ukoliko imate djecu. Zato socijalizacijom započnite odmah nakon što štene primi sva potrebna cjepiva.

 

Prikladni savjeti:

• Svako neugodno iskustvo ostate će u sjećanju vašeg psića. Stoga se uvjerite da nije preplašeno ili ozlijeđeno prije negoli ga prisilite na upoznavanje s novim stvarima ili ljudima.

• Pozivajte k sebi prijatelje oba spola i svih starosnih skupina kako bi se naviknulo na ljude. 

• Ukoliko imate djecu objasnite im da štene, koliko god bilo slatko, nije plišana igračka već živo biće prema kojemu se sukladno tome moraju i odnositi.

• Organizirajte druženja sa zdravim, cijepljenim, dobroćudnim psima i štencima, čak i mačkama, po mogućnosti onima koje su navikle na pse. Također otiđite povremeno i u goste prijateljima koji imaju kućne ljubimce kako bi se štene naučilo ponašati i snalaziti u novim okolnostima.

• Raspitajte se za školicu koja će vam pomoći u ispravnom odgoju psa. Izbor je velik, a na vama je da odaberete metodu za koju smatrate da vam najbolje odgovara.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr