9.4.2019. 13:21:00   
Kineski pršut – Jinhua ham

Jinhua pršut je žilav, intenzivno slan i nije namijenjen da ga pojedu kriške poput zapadnih šunki. Kompliciran je za kuhanje", nije glavna hrana, već je više pojačivač okusa. Zanimljivo je kako je u nekim državama zabranjen, ali se u Europi nalazi u slobodnoj prodaji po visokoj cijeni.

Jinhua pršut je vrsta sušene šunke nazvane po istoimenom gradu iz provincije Zhejiang na istoku Kine. Koristi ga se u mnogim kineskim gulašima, temeljcima kineskih juha te općenito u kuharstvu. Pršut se proizvodi od posebnih kineskih svinja koje imaju crne mrlje na glavi i pozadini dok im je sredina tijela obasuta svijetlom dlakom. Ta vrsta svinja jako brzo postaje zrela, te ima izuzetnu kakvoću mesa i posebno tanku kožu.

Proizvodnja pršuta započinje ispod 10 stupnjeva Celzijusa, a cijeli postupak traje oko 10 mjeseci. Okus šunke je sličan kao španolskog Jamod de Iberica, dok po okusu potpuno različit od parmskog šunke. Razlog leži u tome što za razliku od parmske šunke, kineski pršut zahtijeva dulje sazrijevanje.

Prvo spominjanje Jinhua pršuta potječe još iz dinastije Tang (618-907 god.). U Europu ga je prvi donio Marco Polo u 13. stoljeću. Dojmljen kulturom i običajima koje je vidio na svojim putovanjima, vratio se u Veneciju s kineskim porculanom, papirnim novcem, začinima i svilom i -  pršutom. 

Pršut je dio tradicije u kineskom kuharstvu te se može jesti kao dodatak i sastojak toplih tako i hladnih jela. Za popularizaciju same šunke zaslužna je Qing dinastija u čije se vrijeme o ovoj poslastici piše u drevnim kineskim spisima.

Idealni pršut bi izgledao ovako: okrugli oblik u obliku bambusa, sjajna žućkasta boja izvana, zatim tanki sloj masti ispod kojega se krije tamno crveno odležano meso, prožeto s visokim sadržajem međumišićnog tkiva.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr