2.5.2019. 12:18:00   
Još jedan način prekida trudnoću - alternativa kirurškom, odnedavno lakše dostupan

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), dopoustila je da se pilula Mifegyne 200 stavi na tržište, a u kombinaciji s ranije odobrenom Mispregnol 400 čini kombinaciju lijekova za prekid trudnoće. Do sada se lijekove moglo dobiti u bolnicama, i nije ih se moglo jednostavno kupiti u ljekarnama, budući da se pobačaj obavlja uz nadzor liječnika.

U izjavi za tjednik Glas Podravine i Prigorja čiji članak prenosimo, dr. Ivica Stanišić, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek, naglasio je da pilula sama po sebi nije novost i kako je u Hrvatskoj dostupna još od 2015. godine. Poteškoća je u tome što je do sada bilo potrebno pisati Ministarstvu zdravstva i zahtijevati interventni uvoz toga lijeka tako da većina bolnica, osim KBC Rijeka i Opće bilnice Pula, zbog složenosti postupka nabave nije nudila mogućnost medikamentoznog prekida trudnoće.

Najbolji rezultati medikamentoznog prekida trudnoće postižu se devetog tjedna kada je metoda i do 98 posto uspješna, a postotak naknadnog kirurškog posupka je manji od pet posto. "Ipak, kirurški prekid trudnoće u odnosu na pilulu, još uvijek ima svoje prednosti u nekim slučajevima”, kaže dr. Stanišić i dodaje kako su prednosti kirurškog prekida kraće trajanje, manja i kraća bolnost uz uporabu odgovarajućih analgetika dok je medikamentozni prekid jeftiniji, dugotrajniji i bolniji, ali lišen kirurških komplikacija, obilnijih krvarenja i mogućih oštećenja genitalnih organa instrumentima.

Ipak, smatra, piluli bi trebalo dati prednost te se nada da će ući u širu uporabu budući da je odnedavna dostupna u našoj državi bez pisanja zahtjeva za interventnim prekidom trudnoće i kako će zamijeniti klasični kirurški postupak. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr