12.5.2019. 11:15:00   
Liječenje bioenergijom - svakodnevica u privatnim i državnim ordinacijama u Srbiji

Liječenje akupunkturom uz pomoć igala, terapije dodirom bioenergijom, liječenje biljnim pripravcima i drugi načini liječenja tzv. alternativnim metodama (komplementarnom medicinom) postali su svakodnevica u privatnim i državnim ordinacijama u Srbiji. Dozvole za tu djelatnost dobilo je više od stotinu ustanova i pojedinaca u toj državi, koji uz konvencionalnu (službenu) medicinu imaju pravo službeno primjenjivati i alternativne načine liječenja!

 

U susjednoj Srbiji su od 2005. godine službeno, od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, priznate akupunktura, homeopatija i fitoterapija, a kao metode za unapređenje zdravlja priznate su: kiropraktika, bioenergija, reiki tai chi, chi gong i obiteljski poredak.

 

Nažalost, pravo bavljenja i liječenja tim metodama imaju samo zdravstveni radnici (medicinske sestre, bolničari i sl.), odnosno oni koji su završili srednju zdravstvenu školu, medicinski ili stomatološki fakultet, a ne i osobe koje su završile neke druge škole.

 

Dr. Mirjana Mićović, pedijatar u beogradskom Domu zdravlja "Stari grad” i prva zdravstvena radnica s dozvolom Ministarstva zdravlja Srbije za bavljenje terapijom dodira, odnosno reikijem, izjavila je za dnevnik Politika kako alternativna medicina može donijeti velike uštede zdravstvenom sustavu - posebno na lijekovima, i dodaje: "Jedan kiropraktičar radi s deset prstiju, njemu ne treba oprema. Igle za akupunkturu i homeopatski lijekovi su jako jeftini.”.

U razgovoru dalje ističe kako bioenergetičari ništa ne koriste i njihov rad uspoređuje s radom liječnika napominjući kako se: "…liječnik koji se bavi alternativnom medicinom treba odvojiti vrijeme za pacijenta. Ne može mu se posvetiti samo pet ili sedam minuta kao što je propisano od strane države jer je to premalo da popriča s čovjekom, pregleda ga, a kamoli da ga savjetuje.” – i nastavlja: ”Nedavno su našem Domu zdravlja Stari grad bili gosti, liječnici iz Toskane koji imaju odličan način rada u zdravstvenim ustanovama budući da su udružene službena i alternativna medicina i u kojima liječnici odlučuje što je za pacijenta najbolje.”.

U nastavku razgovora za Politiku izjavila je kako je veliki problem što liječnici poznaju samo klasičnu medicinu i nisu imali priliku slušati o alternativnim metodama liječenja.

 

"Sumnja postoji samo kod onih koji ne poznaju ove metode. Stvar je u neznanju” – kaže dr. Mićović i nastavlja: "Zdravstveno osoblje nije dovoljno obaviješteno. Trebaju se više raspitati budući da pacijenti često taje da su išli nekome tko se bavi alternativom bojeći se da se liječnik ne uvrijedi. Previše je sujete u medicinskoj struci i  - ega.” – kaže dr. Mićović i zaključuje: "To treba nadvladati u interesu pacijenta.”.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr