13.5.2019. 19:41:00   
Beli Manastir 18. i 19. svibnja u znaku tradicije i Etnološkog centra baranjske baštine

Pripremamo vam bogat program povodom trećeg rođendana od otvorenja Etnološkog centra baranjske baštine. Po prvi put u Baranji održati ćemo poduku za sviranje na primitivnim puhačkim pučkim instrumentima (pisak, diplice, gajde). 

Radionica će iti održana 18. svibnja od 10 do 14 sati i svi su dobrodošli. Istoga dana s početkom u 18 sati u privremenom postavu BUM (Belomanastirska udruga mladih) bit će otvorenje izložbe mladih baranjskih umjetnika čime će biti obilježen i Međunarodni dan muzeja. 

 

Proslava obljetnice centra

Proslava treće obljetnice Etnološkog centra baranjske baštine bit će 19. svibnja 2019. godine, s početkom u 17 sati. Program će započeti etnološkom modnom revijom izvornih baranjskih nošnji, ali i sa suvremenom odjećom s elementima baranjskih nošnji. U programu će još nastupit HKUD Beli Manastir, MKUD Talicka, SKUD Jovan Lazić, te jedini baranjski gajdaš Filip Golubov. 

Premijerno će u Baranji biti održana Borba umjetnika koja je, kao prva takva u svijetu, nastala u studiju Culexa, a svi zainteresirani moći će gledati u ringu (amfiteatru) pravu borbu - dvoboj mladih akademskih slikara s osječke Akademije umjetnosti i kulture (AUK). PRONI - centar za socijalno podučavanje predstavit će svoj projekt Pokretne slike umjetnosti i kulture, te održati okrugli stol. 

 

Program zbivanja: 

18.svibnja

10,00-14,00 sati - Škola izrade i svirke na tradicijskim i primitivnim puhačkim instrumentima Baranje

Interaktivna radionica izrade trščanih svirala diplica i piska s jednostrukim udarnim jezičkom te svirke na istima za djecu i odrasle. Upoznavanje baranjskih tradicijskih instrumenata kao što su DIPLICE, PISAK I GAJDE i mogućnost učenja sviranja istih.

18,00 sati- BUM-ova Etno izložba – predstavljanje mladih baranjskih umjetnika- Etnološki centar baranjske baštine. Na taj način ćemo obilježiti Međunarodni dan muzeja.

22,00 sati –BUM-ov after vinil party - caffe bar Lymmar - glazba s gramofonskih ploča

 

19.svibnja

17,00 sati - Etno modna revija - Program započinje Etno modnom revijom s izvornim baranjskim nošnjama, ali i suvrmenom s elementima baranjskih nošnji. Radi se o 12 modela novih haljina s etnološkim motivima, odnosno s dijelovima nošnji (hrvatskih, srpskih i mađarskih), starija gospođa ili žena u izvornoj baranjskoj nošnji basuprot djevojka u modernoj haljini s elementima baranjske nošnje kako bi se prenijeli bogati baranjski običaji, te ljubav prema starinama na mlađe generacije.

Nastup jedinog baranjskog gajdaša Filipa Golubova - nastup na gajdama

Nastup KUD-ova; HKUD Beli Manastir, MKUD Talička, KUD Diofa Darda, SKUD Jovan Lazić Beli Manastir, zajedničko Baranjsko kolo. 

Borba umjetnika (Culex) – Prvi put će biti održana Borba umjetnika, prva takva u svijetu, nastala u studiju Culex-a. Svi zainteresirani moći će u ringu gledati pravi dvoboj mladih akademskih slikara s osječke Akademije umjetnosti i kulture (AUK). Riječ je o virtualnom slikanju na kojem sudjeluje 12 mladih akademskih slikara s AUK. Slikat će baranjske etnološke motive.  

Predstavljanje rezultata projekta Pokretne slike umjetnosti i kulture. (PRONI centar) uz okrugli stol.

 

Pripremljen je i dmojenak s izvornim baranjskim jelima.

Organizator zbivanja je TZ Baranje, a suradnji s PRONI centrom, Akademijom za umjetnost i kulturu (AUK) iz Osijeka, Culexom i BUM-om, a pokrovitelj je Gradsko poglavarstvo Belog Manastira.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr