31.5.2019. 15:33:00   
"Igre prijestolja" dovele rekordan broj turista u Klis

U podnožju tvrđave Klis, jednog od najznačajnijih simbola burne hrvatske povijesti, otvoren je Interpretacijski centar u kojem se kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština tog kraja, ali i posebnost jela i pića toga kraja.  

Povezivanje suvremenih tehnologija i povijesno-kulturne baštine završilo je inovativnom interpretacijom prošlosti područja Klisa. Projekt uključuje i vanjsko osvjetljenje zgrada u središtu mjesta s prikazom poznatih mjesta te mogućnost 3D mapiranja na vanjskim zidovima interpretacijskog centra čime se, bez dodatnih zahvata u prostoru, dobiva privlačan izgled.  

U interpretacijskom centru Klis posjetitelji mogu uroniti u nevjerojatno stvarne i zanimljive prikaze iz slavne prošlosti Klisa, nekoć prvog hrvatskog glavnog grada i kraljevske prijestolnice iz dinastije Trpimirovića. Osim ljubiteljima povijesti, sadržaj Interpretacijskog centra bit će zanimljiv i turistima koji će do potrebnih informacija o cjelokupnoj turističkoj, eno-gastronomskoj, smještajnoj i kulturnoj ponudi Kliškog kraja doći jednostavnim korištenjem ekrana osjetljivih na dodir.

Tvrđavu Klis posjećuje sve više turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, najviše zahvaljujući projektu oživljavanja i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije "Igre prijestolja”. 

S ciljem prikaza „oživljene povijesti", ovaj projekt započeo prije četiri godine kada su ga Općina Klis i Poduzetnički inkubator Klis prijavili na Fond za razvoj turizma. Projekt preuređenja i opremanja postojećeg objekta u interpretacijski centar vrijedan je milijun kuna od čega je 410.000 platilo Ministarstva turizma, 150.000 Splitsko-dalmatinska županija, a ostatak Općine Klis. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr