1.7.2019. 10:24:00   
R'kaciteli iz Drniša
Viktor Zdilar, Petar Ramljak, Kristina Pinkert, Ivan Kuštra


R'kaciteli je sorta neobičnog naziva koja potječe iz 3000. godine prije naše ere i jedna je od najstarijih u svijetu. U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine se prvi put pojavila u monosortnom vinu. To svježe vino posebnog okusa s nešto izraženijim kiselinama i odlično je za osvježenje u vrućim ljetnim danima. R'kaciteli vino predstavljeno je u wine baru zagrebačke kavane Procaffe u kojem su održani "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" koji su istodobno i vinska radionica i razgovaranje s posjetiteljima.

Kušalo se i Debit suho bijelo vino, slamnato zlatno žute boje, nježne arome i punog okusa, svojstveno za drniško područje. Vino je srednje jakih alkohola i dobro se sljubljuje s mladom janjetinom i lukom. 

Posluženo je i vino Sv. Cecilija dobivena od izvorne dalmatinske sorte maraštine. Harmoničkog je okusa i privlači zlatnom bojom i jedinstvenim bouquetom.

Merlot se uzgaja na Petrovom polju, koje sadržava sve najbolje klimatske uvjete od sjevera i juga. To je vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola, tamne granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom. 

Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih mjesta na Petrovom polju. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama što toj poznatoj sorti daje poseban i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.

Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju novost vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama.

To je Plavina berba 2018. koja pokazuje dobre mogućnosti, suprotne od onih što se očekuje od sorte Plavina. Iznenađuje jer je moćna i pitka, a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednje snage, izražene boje rubina sa svim osobinama vrhunskog vina. Na tržište ju tek planiraju isporučiti u malim količinama kao izbor. 

Cabernet sauvignon je moćno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne osobine cabernet sauvignona s ostatkom šećera koji lijepo zaokružuje vino koje je  njegovano u drvenim bačvama. Punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.

Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija, Kristina Pinkert, direktorica vinarije i Viktor Zdilar, enolog.

Dalmacijavino mnogi povezuju s proizvodnjom žestokih alkoholnih i bezalkoholnih pića, a manje s vinima.  No, kada je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje preobrazba cijele tvrtke pa i tako snaženje vinskog dijela. Zatvorene su male vinarije po otocima, koje su izkazivale gubitke, a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u Petrovo polje u okolici Drniša, na kojem imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr