19.7.2019. 20:28:00   
IV. Međunarodni Pula Jazz Festival u Puli od 15. do 17. kolovoza

alfacollective, AmericanMusicProJect

 

Od 15. do 17. kolovoza Pula će  biti domaćin Međunarodnog Pula Jazz Festivala i pridružuje se europskim odredištima koje bilježe tradiciju održavanja jazz festivala više od 60 godina.

Tri romantične noći usred turističke sezone, bit će ispunjene zvucima jazza, bluza i soula. Sjajna glazba, koju će izvoditi vrhunski, svejtski poznati glazbenici iz Slovenije (Goran Bojčevski, Matjaž Mikuletić), Estonije (Alfa Collective), Rusije (Oleg Kireyev), Amerike (Nicolas Bearde, The American Music Project, Keith Javors) i Italije (Bepe Aliprandi),  najbolja su pozivnica za sve ljubitelje jazza.

Publika će imati prilike uživati uz instrumentaliste i soliste, koji u svojim nastupima unose nove, posebne, za njih karakteristične crte u jazz glazbu, stvarajući podžanrove, kako na nov način i suvremeno mogu zvučati poznati hitovi, kako se isprepliću i spajaju u jednu simfoniju najrazličitiji glazbeni stilovi, tradicionalno i suvremeno.

Cijelu priču zaokružuje mjesto održavanja IV. Međunarodnog pulskog Jazz Festivala – predivan ljetni atrij Doma Hrvatskih Branitelja, okružen starim borovima u središtu grada. 

 

Tko će nastupiti na festivalu?

Festival će otvoriti Estonski bend Alfa Collective. Njihova glazba predstavlja neopisiv i neobičan spoj soula, funka, bluza i džeza. Debitantski album „Platno", objavaljen 2018., predstavlja  eklektično putovanje sa fragmentima improvizacije, tihog zapažanja, laganih melodija i nenametljivih ritmova.

Posjetitelji festivala čut će i The American Music Project. Projekt, u kojem sudjeluje šest glazbenika, je potpuno poseban budući da sadrži elemente repa, hip hopa, R&B-a, gospela i fanka. 

 

Drugi dan festivala obilježit će Projekat Rhyme and Reason dvojice velikih glazbenika: ruskog saksofoniste Olega Kireyeva i američkog pijaniste Keita Javorsa. Ovom projektu svatko od njih dao je svoj pečat: od ruskog kulturnog nasljeđa do američkih revolucionarnih ideja i nepredvidivosti.  

Goran Bojčevski, jedan od najpoznatijih i najsvjestanijih slovenskih klarinetista, nastupit će drugog dana festivala. Kroz preplitanje različitih stilova i žanrova, balkanski melos se u njegovom izvođenju prepliće sa europskom glazbenom tradicijom.

Ljubitelji jazza će drugog dana festivala uživati u nastupu saksofoniste Beppe Aliprandi, koji je u svijetu jazza prisutan još od 1970. godine. Njegova glazba čuvaj učvrstu vezu između avangarde i najbogatije tradicije swinga, dopuštajući poticaje iz komorne glazbe, indijske glazbe i popularne glazbe iz Afrike, s Balkana, iz arapskih zemalja i s Kariba.

 

Treći dan festivala će proteći u duhu dvojice muzičara: najpoznatijeg slovenskog tromboniste Matjaža Mikuletića i jazz soliste Nikolasa Bearda. 

Slovenski bend njeguje programsku raznolikost nadahnutu popom, funkom i jazzom urađene na način legendarnih bendova kao što su Blood Sweat and Tears, Earth Wind and Fire, Incognito.

Američki jazz pjevač Nicolas Bearde izaziva ovacije publike, a u njegovom glasu prepliću se strast, razum i osjećajnost.Festival će uobičajeno završiti s velikim jam sessionom u kojem će nastupiti svi izvođači u različitim kombinacijama.

 

Program Međunarodnog Pula Jazz Festivala 2019.: 

15. kolovoza 2019.:

•          Alfa Collective (neo soul, funk, jazz/Estonia)

•          American Music Project (jazz, hip- hop, r&b, funk/USA)

•          Jam Session

16. kolovoza 2019.:

•          Rhyme and Reason project  (jazz/USA/RU/CRO)

•          Goran Bojčevski Quartet (jazz/SLO)

•          Beppe Aliprandi Jazz Academy Quartet (jazz/IT/SLO)

17. kolovoza 2019.:

•          Matjaž Mikuletić Band (funk, street-groove, swing/SLO)

•          Nicolas Bearde (jazz, soul, blues/SAD)

•          Jam Session

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr