22.7.2019. 17:58:00   
Naprtnjača ili kovčeg

Gili Trawangan (snimio: Željko Marušić) 

 

Naprtnjače vam omogućavaju veću pokretljivost i slobodu, no znaju biti poprilično neudobne ako nisu kvalitetne, a da ne govorimo o tome da će vam se sva garderoba izgužvati. Preporučamo da je nabavite u specijaliziranim trgovinama jer će vam se svaka kuna isplatiti. 

Dobra naprtnjača služit će vam za niz putovanja

 

Mislite na kralježnicu

Što se ručnih torbi tiče, također pazite na veličinu i kupite onu koja ima kotačiće i ručku zbog lakšeg prenošenja. No tu postoji zamka. Kod torbi s kotačićima ljudi automatski misle kako mogu spakirati više stvari jer je neće trebati toliko nositi. Velika greška. Mnoga mjesta nisu pogodna za vuču torbe (gužve u javnom prijevozu, probijanje kroz gužve na ulicama, mjesta s mnogo stuba, prašnjavi neasfaltirani putovi…) no zato se takve torbe pokazuju nezamjenjivima u zračnim lukama.

Konačnu odluku donesite i na osnovu zdravstvenog stanja i snage u kralježnici. Ukoliko niste u potpunosti zdravi radije odaberite ručnu torbu.

 

Zaboravite vreću za spavanje

Ukoliko ne planirate kampiranje na otvorenom ostavite vreću za spavanje kod kuće. Čak i najjeftiniji aranžmani osiguravaju posteljinu, koju, ako ništa drugo možete iznajmiti, a neki hosteli i brane spavanje u vrećama u svojim sobama. Da ne govorimo koliko ona mjesta zauzima.

 

Što ponijeti?

Kako spakirati stvari koje će vam trebati tijekom cijelog putovanja u manju ručnu torbu? Odgovor je jednostavan: Ponesite vrlo malo stvari. Razmišljajte o tome bez čega možete, a ne što bi vam moglo trebati. 

Započnite tako da raširite oko sebe sve što mislite da bi vam moglo zatrebati na pod oko sebe. Uzmite svaku stvar u ruke i pomno je proučite. I umjesto da se pitate hoćete li koristiti tu dihalicu i peraje, zapitajte se trebate li ih baš toliko da ih nanašate uokolo cijelo ljeto.

 

Ne pakirajte se s mišlju na najgore 

Ne pakirajte se s mišlju na najgore što vam se može dogoditi. Jednostavno, ako imate novaca, kupite na licu mjesta ono što biste mogli trebati, a nezgodno je za ponijeti. Pokušajte koji svježiji dan hodati bez ponesene jakne. Kad ste u nedoumici je li vam ta stvar baš neophodna – ostavite je! Nema potrebe nositi sa sobom dvomjesečnu zalihu dezodoransa, sapuna, šampona ili tampona. Sve te stvari možete kupiti na licu mjesta, a u većini država se nalaze u sobama. 

Nije važno putujete li na 3 tjedna ili tri mjeseca, spakirajte se jednako. Umjesto da ponesete cjelokupnu količinu toaletnih potrepština, ponesite dovoljno za prvih nekoliko dana i kupujte kad vam ponestane.  

 

Moda

Većinu mjesta u kovčegu zauzima odjeća. Smanjite ju na najmanju moguću količinu izbacujući sve nepotrebno te se pripremite na češće pranje rublja. Tako ćete svakih nekoliko dana potrošiti do pola sata na pranje rublja ukoliko ga nećete dati na pranje. Usluga pranja i glačanja je nevjerojatno jeftina u azijskim državama. Rasporedite tako da ga operete malo po malo.

Sobom ponesite tamniju odjeću koja se brzo suši i ne gužva se ili dobro izgleda izgužvana. Kako biste provjerili kako će izgledati neizglačana, svaki komad odjeće probno operite ručno kod kuće. 

Ni tijekom zimskih putovanja ne morate ponijeti puno više odjeće. Obujte teže, toplije i vodonepropusne cipele i obucite deblju jaknu, a sa sobom ponesite duge gaće, šal, rukavice, debele čarape i dodatni komplet donjeg rublja. Dobro proučite klimatske uvjete kraja u koji odlazite, a odjeća koju ponesete neka bude pogodna za slojevito oblačenje. Pretpostavite da ćete se puno vremena zadržavati na hladnoći i tako se i pripremite.

 

I na ozbiljnije izlaske možete u dnevnoj odjeći 

Tijekom turističke sezone (od travnja do rujna) čak i na ozbiljnije izlaske možete u dnevnoj odjeći. Muškarci mogu bez poteškoća otići u operu ili na koncert u nekom puloveru i keper hlačama. Kad pakirate odjeću vodite računa o bojama koje ćete usklađivati. Neki kulturni događaji zahtijevaju nešto strožu odjeću, posebno van turističke sezone, no slučajni turisti ionako ih rijetko posjećuju.

Ukoliko se želite uklopiti proučite kako se odijevaju domaći ljudi. U nekim je zemljama na primjer nepristojno ulicama grada šetati u kratkim hlačama ili kupaćem kostimu i smatra ih se isključivo odjećom za plažu. To se posebno odnosi na starije žene u velikim gradovima unatoč visokim temperaturama. Za razliku od Amerike gdje je to uobičajena pojava. Neke crkve imaju stroga pravila oblačenja kako za žene, tako i za muškarce i djecu. Tako je, npr., zabranjeno ulaziti u kratkim hlačama ili golih ramena no lako možete doskočiti i tome: kupite jeftinu majicu suvenir kako bi pokrili ramena i dugački pareo koji zavežete oko struka kako biste pokrili noge.

 

Struja

Mnogi će preporučiti putovanje bez nepotrebnih električnih naprava, pogotovo ako putujete "preko bare”, no bez nekih pomagala jednostavno ne možete. 

Ne zaboravite da SAD ima drugačiji napon električne mreže te drugačije utičnice. Ono što vam treba je pretvarač koji mijenja napon te adapter pomoću kojeg ćete moći priključiti u njihove utičnice. 

Mnogi noviji putni uređaji dolaze s ugrađenim pretvaračem voltaže te se mogu koristiti i kod nas, ali i u SAD-u pa nije loša ideja kupiti takve uređaje. Uglavnom je to jeftinije rješenje nego kupovati posebno željeni uređaj i pretvarač.

No čak i ako imate pretvarač morat ćete uložiti u adapter za utičnicu. Zapamtite da su utičnice u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u drugačije od onih u Europi. I u Africi. I u Aziji. Kako adapter ne biste zaboravili u utičnici jednostavno ga zalijepite ljepljivom vrpcom na utikač. 

Većina hotela niže klase u hotelskoj sobi ima samo jednu utičnicu, uglavnom zauzetu svjetiljkom. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji otiđite u prvu trgovinu elektromaterijalom i kupite jeftin produžni kabel s tri utičnice kako biste mogli imati upaljenu svjetiljku i istovremeno puniti baterije u mobitelu i kameri.

 

Pakiranje za daleki put

Svakako vodite računa da popunite (spakirate) samo tri četvrtine torbe kako bi vam ostalo dovoljno mjesta za hranu za put i suvenire. Čvrsti šavovi, puno pretinaca sprijeda i bočno, podstavljene naramenice (za naprtnjače) i neutralna boja su obavezni. I naravno jedna manja naprtnjača za svaki dan.

Napisane su mnoge knjige o tome kako se pravilno spakirati, no zapravo je vrlo jednostavno. Ponesite sa sobom samo stvari koje će vam zaista biti potrebne, malo odjeće i kozmetike, prvu pomoć te sve spakirajte u odvojene vrećice i tek onda u putnu torbu. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr