25.7.2019. 19:43:00   
Grad Beč dobio prvu knjižnicu stvari

Nakon što su prve knjižnice stvari (eng. Library of Things) otvorene u angloameričkim zemljama, ideja je zaživjela i u glavnom gradu Austrije. Bečke su knjižnice u suradnji s nekoliko magistratskih odjela početkom godine u 15. okrugu otvorile knjižnicu stvari. Knjižnica stvari radi kao sasvim obična knjižnica s time što se tamo uz knjige posuđuje i predmete. Njih građanima na raspolaganje stavljaju knjižnice i magistratski odjeli, pa se tako primjerice može posuditi naočale za virtualnu stvarnost ili infracrveni termometar za brzu i preciznu kontrolu površinske temperature namirnica. Uz to, u knjižnici se može pronaći i Bluetooth zvučnike, igračke za djecu, društvene igre, alate, glazbene instrumente, sportsku opremu i mnoge druge svakodnevne predmete. 

Knjižnicom se želi promovirati održivost, a građane potaknuti na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji. Čuvanjem, dijeljenjem i višekratnom uporabom predmeta doprinosi se očuvanju okoliša i smanjuje trošenje. Istovremenom se štede i novac i okoliš. 

Reakcije su građana na novu knjižnicu pozitivne. Iznova se vraćaju posuđivati stvari koje im u određenom trenutku trebaju. Predmete se uz važeću člansku iskaznicu mogu besplatno posuditi, a ponuda se redovito širi. Pregled predmeta za posudbu dostupan je i na internetskim stranicama knjižnice.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr