1.8.2019. 12:00:00   
Nerad i nepoštivanje novinara (i građana) u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Harare (Zimbabve)


Dragi prijatelj i svjetski putnik, Slobodan Kadić, upravo je na Facebooku objavio otužnu video snimku prazne zgrade zagrebačke zračne luke. A i kakva bi bila, ako je suditi po načinu (ne)rada u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija!?

 

Napisao: Željko Marušić

 

Upravo me njegova objava pokrenula da napišem osvrt na nerad u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. A kako upravo krećem na još jedno lijepo veliko putovanje opet sam uočio niz nedorečenosti na internetskoj stranici MVPE-a što mi je otežalo planiraje putovanja. 

 

Hrvatsku nije još uvijek priznalo desetak država!

Kako imam puno prijatelja i poznanika, nerijetko mi pristižu informacije o nevoljama na putu zbog činjenice da Hrvatska s još puno država nema diplomatske odnose, a desetak nas još uvijek nije priznalo! Da, još nas nisu priznale sve države, a krivnja je svakako na našoj lošoj diplomaciji koja bi trebala pokazati više upornosti! Ako griješim, nisu me pokušali razuvjeriti, odnosno udostojiti se u godinu dana odgovoriti na moj upit!

Stoga sam pred više od godinu dana uputio zahtjev MVPE-u da mi odgovore na pitanja vezana uz navedene probleme i našu diplomaciju. Odgovor nisam dobio iako sam u međuvremenu zvao Kabinet ministra i ponovio slanje e-maila!

 

Odgovora niotkud!

Upravi za konzularne poslove ponovio sam e-mail i to nakon prvo telefonskog razgovora u kojem sam ih upozorio i na netočnost objavljenih podataka na njihovim službenim stranicama. To je samo jedan primjer, a takvih bi se na njihovim stranicama zaista puno našlo! Uputio sam ga i glasnogovornici. I na Kabinet. Odgovora niotkud!

 

Ministarstvo koje ne radi

Čemu se onda čuditi praznom zagrebačkom aerodromu? Riba od glave smrdi – kaže narod. Ako u upravi MVPE-a zaposlenici ne rade ili loše rade posao za koji ih plaćamo, što možemo očekivati od naših veleposlanika postavljenih mahom po političkom, a ne stručnom izboru? 

Što oni rade na promidžbi domovine u gospodarskom smislu, a koja, nažalost, već gotovo četvrtinu prihoda dobiva od turizma? Kako rade posao ako njihovo ministarstvo objavljuje netočne podatke?

Lijepo im je sjediti u Južnoj Africi u kojoj gotovo i nema turista iz Hrvatske koji bi mogli zatražiti pomoć, ali im, čini se, ne bi bilo ugodno sjediti u Dar es Salaamu ili Nairobiju gdje ima hrvatskih turista.

 

Činovništvo u viznom odjelu

Osim činjenice da nisu svladali niti osnove pristojnosti u Viznom odjelu, pa se predstave samo imenom tek nakon kada ih upitam s kime razgovoram (trebam li reći da se prvo predstavim imenom i prezimenom kada nekoga nazovem, a prijateljima uvijek prvo kažem ime iako na mobitelu vide da ih ja zovem?!), do činjenice da ne rade svoj posao niti dobro niti pošteno prema građanima, više se ničemu ne čudim položaju Hrvatske u svijetu!

 

A moglo bi biti tako lijepo

Uopće se ne sjećam, ali me sestra upozorila kako sam kao klinac obožavao skupljati sličice država i gradova iz čokoladica kao što je Životinjsko carstvo. Dobro, i sličice Životinjskog carstva sam skupljao, mijenjao, što sve ne činio da dobijem Krašev nekada bogati poklon paket. S nepunih šest godina starosti su me roditelji predali, kao paket (he, he…), kondukteru u autobusu za Maribor u kojem me dočekala baka. S devet sam, u ono vrijeme, sam letio JAT-ovim zrakoplovom  (Caravelle) koji je samo te godine letio izravno iz Zagreba za Tivat.

A poslije sam letio i zrakoplovima Pan Adrie i Trans Adrie (hrvatskih zrakoplovnh tvrtki u vlasništvu PTT-a Zagreb kojih se niti turistički stručnjaci ne sjećaju), ponekad i kao jedini putnik od Splita do Mostara ili od Zagreba do Krka. 

I puno proputovao. Dobro, puno zahvaljujući poslu i kao gost mnogih država, zrakoplovnih tvrtki, hotela i/ili putničkh agencija. Preko stotinu država je na popisu. To me oplemenilo.

A zašto to napominjem? Kako bih ukazao da bi i činovnici u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (usput: što će im te europske integracije u nazivu?) barem u mislima mogli putovati, doživjeti ugodu upoznavanja drugih država i kultura kada bi radili svoj posao i razgovarali s predstavnicima drugih država pozivajući ih da im dostave što više zanimljivih i korisnih podataka za objavu radi informiranja nas – građana Hrvatske.

 

Mislim da bi trebalo poslati sve čistaće iz Zagreba da ih dobro pometu! Naime, druga ministarstva odmah odgovaraju. Ovi zaneseni ulaskom u Europu nemaju vremena! Žalosno!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr