24.8.2019. 11:07:00   
Putovati sam ili u društvu

Islamski prorok Muhamed je rekao: "Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao”. 

U današnje vrijeme je mnogim, posebno poslovnim ljudima, teško odrediti vrijeme godišnjeg odmora pa na njega sve češće odlaze sami budući da im se drugi ljudi, prijatelji ili voljene osobe ne mogu prilagoditi. Zbog posla često mijenjaju planove i kada "ugrabe” nešto vremena odlaze sami na odmor.

Isto je tako i puno samaca te starijih životnih osoba koje i dalje uživaju u životu. Pogledajmo što nam donose samostalna, a što grupna putovanja.

 

Putovati sam

Neki od njih će reći da su time neovisni i mogu birati i raditi što žele, a drugima će to predstavljati poseban napor i samoću na odmoru, doživjet će kao vrstu osude u životu. Naime, i u poslovnom svijetu su uglavnom usamljeni i okruženi samo poslom uvjetovanim prijateljima.

 

Lakše je u društvu

Prednost samostalnih putovanja je što osoba može birati što će vidjeti, što i kada će jesti, kada će ići spavati i, recimo, ne ići na neki izlet ukoliko putuje putničkom agencijom. Isto tako potiče na druženje s domaćim ljudima i uklanjanju straha od nepoznatog.

Mana je što, ukoliko ne putuje s organiziranom grupom, neće imati s kime podijeliti iskustva, nasmijati pa i – posvađati se. U tom slučaju može doći do krize zbog usamljenosti, posebice ako joj je poslovni život ubrzan i napet. 

Kod samostalnih putovanja cijene zrakoplovnih karata su više negoli za organizirane grupe, a i cijene smještaja su za jednu osobu za jednu smještajnu jedinicu (sobu, apartman i slično) tako da su konačnici za jenu osobu više od 30 pa sve do 100 posto. To može biti velika stavka.

 

Prednosti i mane putovanja putničkom agencijom

Kod putovanja na odmor s grupom koju organizira putnička agencija u neko odmorišno mjesto dobar je zbor pod uvjetom da vrsta smještaja odgovara putnikovoj želji. Cijena aranžmana može biti i upola niža negoli kada putnik sam organizira i plaća putovanje u isto odredište, a psihološki je pozitivno budući da se u grupi uvijek nađu osoba-dvije s kojima se može ponekad družiti, zamoliti za neku sitnu uslugu poput snimanja mobitelom da baš sve ne budu selfiji ili izbjeći sjedenje sam za stolom prilikom objeda. Upravo ovo zadnje može biti jako frustrirajuće! 

Ukoliko netko izabere aktivan odmor u obliku putovanja kroz neku ili više država, putovanje može biti naporno i nerijetko se sudionik putovanja vraća premoren i željan – odmora. Posebno su neugodna putovanja u Gruziju, Iran, Maroko i Izrael na kojima se prevaljuje velike udaljenosti, posjećuje puno mjesta i nerijetko se doslovno nema vremena popiti kavu. 

Putovanja autobusom, osim na kraće udaljenosti, treba u potpunosti izbjegavati!

U takvom slučaju, bolje je izbrati samostalno putovanje, posjetiti samo željena odredišta i biti svjestan da se plan boravka i razgledavanja može mijenjati slobodnom voljom.

 

Samoća može biti ubitačna

Kako biste kod biranog aktivnog odmora s razgledavanjima izbjegli osjećaj samoće, najbolje je dogovoriti s domaćim ljudima (jeftinije) ili uplatiti u lokalnoj putničkoj agenciji (skuplje) vozača s automobilom da vas vozi kamo želite. Imat ćete društvo, saznat ćete puno o običajima, ljudima, povijesti, kulturi, a, tko zna, možda se i – oženiti, odnosno udati kada saznate da za ženu u Uzbekistanu treba puno platiti, a Kirgistanku možete dobiti besplatno.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr