3.9.2019. 9:34:00   
Toyota planira razviti jedinstvenu inačicu vozila prvenstveno namijenjenih korištenju tijekom Igara u Tokiju 2020

Toyota Motor Corporation (Toyota), partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, je jučer objavila da će osigurati cijelu paletu električnih vozila, uključujući jedinstvene inačice modela razvijenih posebno za podršku Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. Kroz elektrificiranu paletu, Toyota, zajedno s Organizacijskim odborom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, želi ostvariti najnižu razinu ispuštanja ispušnih plinova iz službenih vozila bilo kojih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pridonoseći tako i smanjenju utjecaja Igara na okoliš.

Toyota će osigurati ukupno oko 3.700 vozila za mobilnost Tokio 2020. Većina, ili gotovo 90 posto flote službenih vozila će biti elektrificirana. Elektrificirana vozila uključujući hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV), kao što su vodikom pogonjen MIRAI, plug-in hibridna vozila (PHEV), Prius PHV (na nekim tržištima poznat kao Prius Prime), te baterijska električna vozila (BEV) uključujući „APM" (Accessible People Mover – pristupačno vozilo za prijevoz putnika) i e-Palette Tokyo 2020 kao i TOYOTA Concept-i, koji su razvijeni prvenstveno za korištenje na Igrama ili kao jedinstvena inačica za Igre. Među elektrificiranim vozilima koja će biti osigurana, Toyota će uključiti otprilike 500 FCEV i otprilike 850 BEV, što je najveći broj vozila za bilo koje igre do sada. 

 

Od otprilike 3.700 vozila za Tokio 2020. većina vozila, njih 2.700 će se koristiti uglavnom kao podrška prijevozu između borilišta. To će biti vozila dostupna na tržištu kao što je Mirai i sl. Prvi izračuni govore da će prosječna emisija ugljičnog dioksida iz vozila dostupnih na tržištu za Tokio 2020. biti manja od 80 g/km*1, što znači otprilike pola vrijednosti u usporedbi s benzinskim i dizelskim vozilima. Povrh toga, predviđa se dodatno smanjenje tijekom Igara zbog kombinacije Toyotinih drugih naprednih rješenja mobilnosti, uključujući jedinstvene inačice vozila ili vozila posebno konstruiranih za korištenje na Igrama. 

 

Povrh toga, radi izbjegavanja sudara i smanjenja/ublažavanja moguće štete ili ozljeda, sva vozila dostupna na tržištu za prijevoz osoblja će biti opremljena Toyotinim preventivnim sigurnosnim tehnologijama, uključujući „Toyota Safety Sense" i „Lexus Safety System +". Dodatno, gotovo sva vozila dostupna na tržištu će isto tako biti opremljena Toyotinim sustavom Smart Stop Technology (SST), osmišljenim za pomoć u kočenju u slučaju nehotičnog pritiska na papučicu brzine. 

 

Uz službenu flotu, Toyota će podržavati igre i drugim vozilima, uključujući i autobus na gorivne članke za masovni prijevoz „SORA", pomoćnim vozilima koja će podizati putnike do njihovih sjedala ili na sebi imaju pričvršćenu rampu radi omogućavanja putnicima u invalidskim kolicima ulazak u vozilo kroz stražnja vrata, kao i drugim vozilima kao što su viličari na gorivne članke koje proizvodi i prodaje Toyota Industries Corporation.

 

Toyotini stupovi za Tokio 2020.

Tri glavna Toyotina stupa za Tokio 2020. oslanjaju se na:

 (1) mobilnost za sve, ili omogućavanje svim ljudima slobodu kretanja,

 (2) održivost, s naglaskom na ostvarivanje društva vodika (okoliš/sigurnost) 

 (3) podrška prijevozu na Igrama korištenjem Toyotinog sustava proizvodnje (Toyota Production System - TPS). Na temelju ova tri stupa, Toyota ima namjeru osigurati rješenja mobilnost koja pružaju znatno više od onoga što pružaju tradicionalna vozila.

 

Povrh toga, zahvaljujući svojim robotima, Toyota će pridonijeti odvijanju natjecanja i postizanju jedinstvenog iskustva koje će premašivati uvriježeno shvaćanje toga što mobilnost znači za Igre. Ove aktivnosti su osmišljene u sklopu izazova koji si je Toyota postavila, a to je osiguravanje „mobilnosti za sve" nudeći različita rješenja za mobilnost kako bi Tokio 2020. bio jedinstveni događaj. 

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr