Namaz (pasta) od začinskog bilja |
Kadulja (snimila: Marina Kajkara - Miomirisi i okusi Lošinja) Namaz od začinskog bilja Potrebno: 10 dag tek ubranog začinskog bilja (probrano, oprano, osušeno i sitno isjeckano) 5 - 7 dag soli (najbolje morska sol) eventualno 1 prstohvat limunske kiseline 1 dl po ukusu neodređenog ulja (npr. ulje suncokreta) Priprema: Začinsko bilje miješati dobro i tako dugo sa soli, eventualno limunskom kiselinom i uljem, sve dok se sol ne otopi u cijelosti. Pastu nasipati u staklenke (najbolje s vijčanim poklopcem), dobro zatvoriti i pohraniti na tamno i hladno mjesto. Savjet: Začinsko bilje i ulje uvijek primijeniti u odnosu 1 : 1 (100 g začinskog bilja na 100 ml ulja). Namaz se može pripremiti i u napravi za usitnjavanje s oštrim reznim mehanizmom - u tom slučaju začinsko bilje se prethodno samo grubo isjecka. Namaz od začinskog bilja primjenjuje se kao začin marinade za salatu, umaka, juhe, namaza i različitih jela od povrća, mesa, ribe i tijesta. Ovdje nudimo nekoliko poticaja za miješanje: za ribu: peršin, kopar, koromač, krasuljica, broćika za meso: peršin, bosiljak, mažuran, estragon, majčina dušica (timijan), ružmarin za salate: matičnjak, peršin, kopar, krasuljica, estragon, bosiljak, za talijanska jela: bosiljak, mravinac ("meksička kadulja”), majčina dušica, ružmarin, broćika, kadulja Svojim ostvarenjima dajte određeno usmjereni okus samo sa dvije ili tri snažno djelujuće začinske biljke - "nositelja”. Samo tako će doći najbolje do izražaja snažni ugodni mirisi pojedinih začinskih biljki!
|