Filet Wellington 4 obroka po 3505 kJ (480 kcal) Potrebno: 1 kg junećeg bifteka 4 komada pilećih jetrica 1 svinjska mrežica 3 jušne žlice biljnog ulja 150 grama šampinjona 1 glavica luka (mljevenog) 200 g šunke (narezane na kockice) 1/2 vezice peršina 50 g maslaca 2 žlice Creme fraîche (slatko vrhnje) 300 g smrznutog lisnatog tijesta 1 žumanjak 4 cl konjaka 3 žličice zelenog papra 1 čajna žličica majčine dušicesol po potrebi Priprema: Posoliti i popapriti 1 kg goveđeg filea. Ugrijati 3 jušne žlice biljnog ulja i ulju dodati 50 grama margarina. File kratko s obje strane popržiti i pustiti da se ohladi. Nasjeckati ili grubo samljeti jednu glavicu luka. Očistiti i oprati 150 grama šampinjona i fino narezati. Narezati na kockice 200 grama šunke i četiri komada opranih pilećih jetrica. Popržiti na masnoći i izvaditi. Na istoj masnoći pirjati luk jednu minutu, dodati gljive i čajnu žličicu majčine dušice, posoliti, popapriti i pustiti kuhati 8 minuta. Dodati jetrica i pustiti da vrije jednu minutu. Zatim preliti sa 4 cl konjaka i ostaviti da se ohladi. Oprati svinjsku mrežicu (veličine 40x25 cm), osušiti, položiti na foliju, premazati s 3 jušne žlice zdrobljenog zelenog papra i preko toga premazati pirjane gljive, šunku i jetrica. Na to položiti file, omotati ga mrežicom i folijom i staviti na hladno. Razvaljati dva pakiranja (oko 300 grama) odmrznutog lisnatog tijesta na debljinu pola centimetra i podijeliti na dva jednaka dijela. Pomiješati sa žumanjkom i dvije jušne žlice slatkog vrhnja i smjesom premazati razvaljano tijesto. File odmotati iz folije, staviti na jedan komad tijesta i pritisnuti drugim komadom. Pritisnuti rubove tijesta, a preostali dio tijesta prebaciti preko filea. File staviti u pleh ovlažen vodom, te premazati ostatkom žumanjka i vrhnja. Na gornjoj površini tijesta napraviti vilicom rupice za izlazak pare. Peći u pećnici na 200 º C (u plinskoj pećnici na položaju 3) oko 40 minuta. Kao prilog poslužiti zelenu salatu.
|