1.10.2019. 8:15:00   
Ljiljana Rebronja, direktor & glavni urednik Turističkog Sveta: Možeš ako vjeruješ da možeš!

Različite su definicije uspjeha, a neke od njih kažu da je uspjeh kada ne dozvolite vlastitim manama da vas pobijede, kada uspješno uravnotežite posao i strast dajući uvijek najviše od sebe, kada dajete, vjerujete, koračate uprkos svemu... Ljiljana Rebronja, direktor i glavni i odgovorni urednik časopisa "Turistički svet”, izdavač, autor mnogih projekata od nacionalnog značaja, autor najvećeg priznanja u hotelskoj industriji Srbije i regije - Ambasadori dobre usluge, jedna je od dobitnica prošlogodišnjeg priznanja Dama godine, za koju, oni koji je poznaju, kažu da joj potpuno pristaje. 

 

Razgovarala: Branka Gajić

 

Ova karizmatična, pristupačna, obrazovana i zanimljiva žena u najboljim godinama, diplomirala je Jugoslavensku i opću književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a nakon toga završila je i postdiplomski studij na odsjeku Nauka o književnosti. Ipak, od mladosti živi u svijetu medija u kojem se, između ostalog, bavi i podukom u hotelijerstvu. 

"Novinarstvo nije moj posao, već život” – govori Ljiljana Rebronja. "Potpuno sam posvećena toj ljubavi, baš kao i obrazovanju, jer je rad s ljudima i za njih ono što me potpuno ispunjava i čini sretnom. Potreba da činim dobro odavno me pretvorila u Coelhovog ratnika svjetlosti, borca koji nastoji svojim djelima i radom pridonijeti da ovaj svijet jednog dana ostavi barem malo boljim, a ljude vrednijim. Vjerujem da je svijetao i jasan trag na zemlji, jedinstveni pečat i potvrda da vrijeme koje nam je dato nismo potrošili tek tako. Ulaganjem u vlastito obrazovanje i obrazovanje drugih – obilježila sam svoj put. Danas mogu slobodno reći kako sam čitav život novinarka koja nikada nije odustala od želje da bude i učiteljica.”

Odabrala je bavljenjem turizmom u novinarstvu, prije svega hotelijerstvom. Pred dva desetljeća otvorila je vlastitu izdavačku tvrtku, a pred gotovo 17 godina osmislila i svoj najveći zaštitini znak: Turistički Svet – prvi časopis za suvremeno hotelijerstvo i turizam u povijesti novinarstva u Srbiji. Unazad pet godina časopis Turistički Svet član je Alco Group - jedne od najuglednijih tvrtki u Srbiji, u kojoj Ljiljana Rebronja nastavlja svoje poslanje.

 

- Kako to izgleda u stvarnosti?

Učila sam od drugih i nastojala davati više negoli se od mene očekivalo u želji da ljude iznenadim dobrim, da ih razumijem. Misleći srcem, osjećajući od rođenja svu težinu tjelesne nesavršenosti, nikada nisam dozvolila da se bilo tko od mojih prijatelja, suradnika, stranaka… osjeti poraženo. Naprotiv, u njih presipam svoju snagu, otkrivam im ljubav, darujem ih pogled na bogatstvo kakvo im zaista pripada. 

Okružila sam se izuzetnim suradnicima do kojih me je uglavnom vodilo šesto čulo. Prepoznavali smo se po energiji, po sjaju u oku, po onom što nose u sebi… Sve ostalo, osim osnovnog poštenja i dobrote, posvećenosti učenju, radu i visokoj odgovornosti, može se naučiti. Samo se loš čovjek ničim, pa ni doktoratima ni visokim položajem ne može iskupiti. 

 

U uzbudljive vode hotelijerstva Ljiljana je ušla zahvaljujući svom drugom suprugu Muradinu, zaljubljeniku u ugostiteljsko poslovanje, vrsnom profesionalcu školovanom u Americi, a koji se u Srbiju vratio sa željom da ondje stečeno znanje i iskustvo stavi u službu osuvremenjavanja ugostiteljstva. "Nažalost, bio je uvijek ispred vremena, što je, naučila sam zahvaljujući njemu, jednako loše kao i kaskati za njim. On me uveo u svijet u kojem sam doživjela najveće poslovne uspjehe.” – kaže Ljiljana.

Set knjiga iz kuharstva, praktikum za hostese, priručnik „Welcome to the restaurant”, prvi priručnik za domaćice hotela s pet zvjezdica "Efikasno hotelsko domaćinstvo”, kao i priručnik za sobarice, samo su neka od izdanja koja je priredila Ljiljana Rebronja, donoseći na ove prostore nove standarde i pravila u ugostiteljstvu.

"Samo stalan rad na kvaliteti može dugoročno pridonijeti nečijoj uspješnosti” – ističe Ljiljana Rebronja koja je prije 17 godina, kada se nitko u Srbiji nije ozbiljno bavio hotelskim domaćinstvom, organizirala i prvi veliki godišnji forum domaćica - danas Forum hotelijera koji predstavlja jedan od najpoštovanijih događaja u hotelskoj industriji Srbije. Do sada je organizirano čak 16 foruma.  

 

- Podsjetimo i na još neke druge vaše projekte…

Jedan od njih je i Wellness festival na kojem je proglašen i prvi Wellness ambasador Srbije. Svojim osobnim životnim projektom smatram Kraljevske banje Srbije, a pokrovitelj mu je prijestolonasljednik Aleksandar II. Ponosna sam i na priznanje Ambasadori dobre usluge, koje se već 12 godina dodjeljuje najuspješnijima u hotelskoj industriji Srbijei regije, kao podstrek onima koji su napravili iskorak u svom osobnom razvoju i u svojem zanimanju, pridonoseći napretku svojih timova, hotelskih kuća i industrije u cjelini.

  

- Očito ste vrlo uspješna žena. Koliko ste toga svjesni?

Mislim da jesam budući da sam se poprilično izborila sa svojim najvećim neprijateljem – kompleksima i naučila živjeti s njima u prijateljskom odnosu. Rođena sam sa deformitetima ruku i jedne noge koji su mogli da me već u početku mogli omesti na mnogim poljima u životnoj utakmici. Mogli su, ali im nisam dopustila! Moja borba da budem i ostanem čovjek vrijedan poštovanja traje čitav život! Zahvaljujući osobnoj snazi, ljubavi koja me prožima od prvog dana i potrebi da je dijelim i razmjenjujem s drugima, kao i zahvaljujući prijateljima koji su u pravom trenutku bili uz mene, ostala sam veliko dijete.

 

- "Možeš ako vjeruješ da možeš" - misao vodilja je Ljiljane Rebronje. No, je li ikada odustala?

Nikada nisam dopustila da me obeshrabre sitnice kao ni ljudi bez vizije. Uvijek sam se oslanjala na predosjećaje, a izbjegavala loše ljude. Sanjala sam mnogo i često nepogrešivo otkrivajući putove kojima treba ići. Mnoge sam nadahnjivala da rastu i stvaraju, činila ljude sretnim, važnim i voljenim pomažući im da vrate samopoštovanje i vjeru u sebe, jer je to jedini način da narastu do svoje zvijezde. Kada pogledam unazad mogu reći: "Well done Lily!” (Bravo, Ljiljana), baš onako kako mi je nakon završetka jednog od foruma hotelijera u Srbiji rekao dr. Aidi, predsjednik IH&RA - Svjetske asocijacije hotelijera i restoratera, moj partner u organizaciji tog događaja! Ali, znate li šta je najvažnije? Ja i dalje sanjam!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr