23.10.2019. 9:50:00   
Torta s likerom od jaja i kremom od malina

Torta s likerom od jaja i kremom od malina

(1 torta sadrži 14 kriški, priprema približno 2 sata i 15 min, hlađenje traje 4 sata)

 

Sastojci za tortu:

5 jaja (veličina M)

250 g maslaca (omekšanog)

100 g šećera u prahu

150 g kristalnog šećera

250 g glatkog brašna

100 ml likera od jaja

 

Sastojci za kremu:

150 g marmelade od malina

3 listića želatine

250 ml tučenog slatkog vrhnja (šlaga)

 

Glazura:

50 g marmelade od marelica

150 g nugata

50 g masnoće kokosa (sitno nasjeckane)

oko 40 g lješnjaka (mljevenih)

maslac, brašno

 

Priprema:

1.         Okrugli oblik promjera oko 26 cm se bogato premaže maslacem i posipa brašnom. Pećnicu zagrijemo na 170o C.

2.         Odvojimo žumanjke od bjelanjka u posebne posude. Maslac i šećer pjenasto izradimo (masa mora biti gotovo bijela). Postupno umiješamo žutanjke. Izradimo bjelanjak s kristalnim šećerom dok ne dobijemo kremasti snijeg.

3.         Prvo stavimo brašno, zatim liker od jaja, a tada postupno umiješamo snijeg. Masu ulijemo u oblik za pečenje, izravnamo je i stavimo u zagrijanu pećnicu na srednju visinu. Pečemo oko 1 sat.

4.         Izvadimo tortu iz pećnice, kratko je ohladimo, nožem odvojimo od ruba oblika, prevrnemo je na lagano pobrašnjen papir za pečenje i ostavimo da se hladi u obliku.

5.         Odvojimo oblik i nožem-pilom dvaput prorežemo tijesto tako da dobijemo tri dijela. Očistimo oblik i ponovo ga sklopimo. Dno torte namažemo s 50g marmelade od malina, umetnemo ga ponovno u oblik i poklopimo s drugim dijelom.

6.         Za kremu, želatinu namočimo u hladnoj vodi. Zagrijemo oko 1 žlicu marmelade te želatinu dobro ocijedimo i zamiješamo s ostatkom marmelade. Izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i umiješamo u marmeladu.

7.         Kremu punimo u oblik, poravnamo je (ravnomjerno rasporedimo), na to položimo treći dio torte i pažljivo pritisnemo. Tortu prekrijemo prozirnom folijom i hladimo oko 2 sata.

8.         Tortu izvadimo iz oblika i odvojimo foliju. Namažemo tortu unaokolo marmeladom od marelica i postavimo na rešetku za glaziranje. Nugat rastopimo na pari da postane tekući. Dodamo kokos i miješamo dok se potpuno ne rastopi. Glazuru malo ohladimo i ravnomjerno zalijemo tortu te je iscrtamo odgovarajućim oblikom. Rub posipamo lješnjacima. Glazuru ostavimo da očvrsne (oko 1 sat u hladnjaku).

 

Za ukrašavanje:

50 g tamne čokolade za preljev (dobro usitnjene)

28 malih dražeja u obliku jaja

1 jušna žlica usitnjenih pistacija

Oko 100 ml šlaga

 

Priprema:

Prekrijemo ravni tanjur ili manju dasku prozirnom folijom. Čokoladu rastopimo na pari i stavimo u malu papirnatu vrećicu ili vrećicu za zamrzavanje. Jedan ugao vrećice odrežemo, ukrasimo tortu kružnim uzorkom i stavimo je hladiti.

Preostalim preljevom oblikujemo 14 malih listića na prozirnu foliju. Listiće kratko stavimo u hladnjak i neposredno prije nego se čokolada stisne, ukrasimo s dvije dražeje u obliku jaja i posipamo usitnjenim pistacijama. Listiće čokolade ostavimo da očvrsnu. 

Za završno ukrašavanje gornje površine torte izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i nanosimo ga pomoću vrećice za ukrašavanje s ravnim (glatkim) završetkom u 14 podjednako udaljenih hrpica šlaga na vrhu torte. Na vrh ovih hrpica postavimo listiće čokolade.

__________

Hranjiva vrijednost po kriški:  

589 kcal / 2.466 kJ; 34 g masti; 60 g ugljikohidrata; 5 jedinica (BE); 163 mg kolesterola.  

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr